Marius Stan joacă şah cu zarul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zilnic, zeci de gălăţeni se adresează Vieţii libere cu problemele lor. Oamenii ne scriu, ne telefonează, ne caută la redacţie şi, de regulă, au nemulţumiri profunde vizavi de modul cum merg lucrurile în acest oraş. Faza unei colecţii de opinii a fost depăşită deja. Ceea ce se întâmplă acum la Galaţi este un semn clar, de netăgăduit, că populaţia este foarte nemulţumită – până în pragul revoltei! - de activitatea administraţiei publice.

Ce-i drept, impresia generală e că faptele primarului Marius Stan sunt desprinse dintr-un ghid al managerului/politicianului nepriceput. În ultimele trei luni, noul primar al noului Galaţi a făcut o demonstraţie perfectă despre cum poţi să-ţi faci repede praf capitalul de imagine câştigat în faţa urnelor. Întâiul gospodar al urbei a preferat să ignore treburile publice esenţiale în favoarea unui păgubos „circus”. În loc să fie demarate nişte proiecte serioase, care să ofere ceva comunităţii, s-au „spart” sume foarte mari pe concerte dubios de scumpe şi o cafteală la Patinoar. Cine l-a învăţat/încurajat pe primar să facă aceste cheltuieli este un incompetent de toată jena! Sau şi-a luat comision de firmele de impresariat care au pus mâna pe grosul „mălaiului”.

De altfel, evenimentele „culturale” pregătite de Primărie au fost aspru criticate de gălăţeni, care i-au bătut obrazul edilului şi i-au adus aminte că le-a promis străzi mai bune şi alungarea mafiei din instituţie. Lucruri care nu s-au întâmplat şi nici nu sunt semne că se vor întâmpla foarte curând. Asfaltarea se face tot cu centimetrul pătrat, iar organigrama Primăriei s-a negociat de-a dreptul lugubru. Toate persoanele toxice care, de peste două decenii, se ocupă de dirijarea banilor publici după criterii obscure, cu parfum penal, au rămas pe funcţii.

Aceste compromisuri au muşcat cel puţin 15 procente din cota de încredere a populaţiei în noul edil. Este corect să ceri voturi promiţând că faci curat în Primărie, dar este de neiertat (şi profund imoral!) ca după ce te vezi cu sacii în căruţă să baţi palma tocmai cu cei pe care ai promis că-i „decapitezi”. Iar refuzul lui Marius Stan de a organiza audienţe cu locuitorii acestui oraş (deşi a promis că va face) completează „decorul” precum bomboana de pe colivă.

Ultima „realizare” a municipalităţii e şi mai şi. Brusc, fără nici un avertisment, Primăria a decis să limiteze dreptul pensionarilor de a circula gratuit cu mijloacele de transport în comun. Evident, măsura este justificată din punct de vedere economic căci, la urma-urmelor, transportul public nu-şi poate permite să piardă la nesfârşit zeci de milioane de euro pe an. Însă în administrarea unei comunităţi locale nu contează doar ce spune contabilul. Mai trebuie şi un pic de gândire în perspectivă, o pregătire atentă a operaţiunii. Altfel, alte vreo 10-15 procente din capitalul de imagine s-au volatilizat.

Dacă mâine ar fi alegeri la Galaţi, Marius Stan ar obţine, categoric, un scor mult mai slab decât în iunie 2012. A intrat în funcţie pe cai mari, iar acum călăreşte un biet catâr. Iar aici e doar vina lui. Cum bine spunea un prieten, Stan s-a pretins un mare jucător de şah, dar s-a dovedit doar un jucător mediocru de table. Trist e că miza jocului e soarta acestui oraş…

Citit 3171 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2013 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.