Memoria "spitalului virtual de nebuni"

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De o bună bucată de vreme, spaţiul mediatic virtual pare scăpat total de sub control. este infestat de fel de fel de păreri în legătură cu un aspect sau altul. De cele mai multe ori cu calomnii, decât cu cuvinte care să zidească şi să-ţi atingă inima. Într-una din zilele trecute observa cineva că „cele mai multe dintre comentariile de pe internet se pot constitui într-o memorie virtuală a unui spital de nebuni”. Suntem convinşi că persoana care propunea dialogul şi comunicarea civilizată - în schimbul calomniei la umbra anonimatului - cunoştea probabil că România este pe locul V în lume după numărul bolnavilor cu afecţiuni psihice. Date certe nu am prea găsit despre câţi semeni cu afecţiuni psihice zburdă în libertate, adeseori fără tratament,  în spaţiul mioritic, dar cum în lume sunt cam jumătate de miliard de oameni  cu astfel de boli şi cum noi suntem pe locul V, vă daţi seama că observaţia cu memoria spitalului de nebuni este pertinentă.

Revenind în spaţiu on-line şi la „comentatorii” noştri de pe internet, în lipsa unor reglementări care să-i responsabilizeze, aceştia încarcă memoria internetului cu o arhivă a deşertăciunii, a minciunii şi a urii. O mică „descindere” printre multele „anonime” lansate  pe internet întăresc ideea că suntem o societate cu mulţi bolnavi, cu multe frustrări, cu nenumărate of-uri, cu dorinţe egoiste şi cu multe neputinţe omeneşti. Ne întrebăm câte dintre aceste arhive virtuale vor rivaliza, vreodată, cu "Timpul" lui Eminescu de acum 130 de ani în urmă? Invectivele, răutăţile, neputinţele exprimate prin cuvinte pe care nu le suportă hârtia demonstrează modul cum unii dintre noi îşi gestionează libertatea, dar sunt şi o imagine a (i)responsabilităţii pe care o manifestă.  Nu spunem că unele comentarii nu au un suport în realitatea imediată, dar ce te faci când nu ai îndrăzneală să-ţi asumi responsabilitatea celor susţinute. A înşira acuze fără acoperire nu ştim dacă face bine cuiva, decât doar „lansatorului” de acuze. Dar nici acesta nu se va vindecă, fiindcă "lepra" de care suferă este cronică şi singurul remediu ar fi un exerciţiu de deschidere către comunicarea de bunăcredinţă, către celălalt.

Un om supărat pe toată lumea, cu „abilităţi” pentru monolog, ascuns sub masca anonimatului demască vădite semne de slăbiciune omenească, de boală. De regulă, cuvintele pe care le rostim sau pe care le scriem au o încărcătură energetică negativă sau pozitivă, în funcţie de gândul, starea şi acţiunile noastre ele, motiv pentru care se pot întoarce ca un bumerang asupra noastră. Dacă toţi ar fi conştienţi de acest lucru, am avea mai multă măsură în vorbele pe care le aruncăm. În exerciţiul acesta existenţial, ar trebui să privim cuvântul ca pe un medicament, ca pe o hrană pentru suflet. Amintiţi-vă, când suntem împăcaţi cu cei din jur, când întindem mâna unui necăjit avem şi noi o stare de împăcare cu noi înşine. În concluzie, dacă vrem să schimbăm ceva în bine, cea mai la îndemână soluţie ar fi să fim noi înşine cei care se călăuzesc după principiile gândurilor, vorbelor şi faptelor bune.

Citit 1946 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2013 17:20

17 comentarii

 • postat de @sd
  Vineri, 17 Mai 2013 22:00
  ds ai vrut sa estompezi sinceritatea lui mihail care este de toata admiratia. Suferi de mania persecutiei si nu suporti decat sa ai ultimul cuvant, nu i asa?... si sa arati cu degetul, tu fiind un om perfect. iti recomand un calmat, ca nu esti bine...
  sd
  0
  0
  Raportează
 • postat de edi
  Vineri, 17 Mai 2013 21:56
  eu cred ca maria e doar carne de tun iar generalii rid la o cafea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ds
  Vineri, 17 Mai 2013 21:12
  @ M. Stanciu Din pacate se poate recurge si aici la arhiva virtuala a ziarului pt. a vedea modul absolut abominabil in care ii faci propaganda arhiepiscopului si, astfel, un mare deserviciu comunitatii. Ti s-a atras atentia in nenumarate randuri asupra acestui aspect dar se pare ca ai devenit insensibila pana si la criticile unanime de aici, nu doar ale unui ”potrivnic”, asa cum cauti mereu sa diminuezi proportia celor ce nu-ti mai suporta poltronia. Esti un caz morbid tocmai prin apelul la vorbe frumoase, in fapt intunecate de cel mai virulent conservatorism. Esti pe langa realitate crezand ca „te scoti” negand-o in fata, cu obraznicie si sfidare, facandu-i pe ceilalti „bolnavi cu afectiuni psihice”. Au cautat sa te mai podereze si unele persoane publice precum un T.Tatu dar a fost in zadar. Parca-l ai pe cel rau in tine. Chiar nu te simti ? Asa procedezi si cu colegii de redactie, cu prietenii, cu familia ? Cati din colegii tai mai suscita atatea pareri potrivnice ? Femeie, esti deja stranie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de MIhail
  Vineri, 17 Mai 2013 20:47
  Stimata doamna Maria Stanciu,acuza referitoare la presupusa dumneavoastra afirmatie privind nudurile de la Muzeul de Arta am facut greseala sa o preiau de pe net.de aici din alte comentarii;sincer,la cum va apreciez,pentru ca sunteti un ziarist talentat ,chiar daca nu suntem cu totii de acord cu acea cauza pentru care pledati,repet,la cum va apreciez,puneam la indoiala ca un om cu educatia dumneavoastra ar fi putut face o astfel de gafa ,dar am cazut in plasa credulitatii,luand ca reala afirmatia unui alt comentator ,pe care il credeam un om foarte riguros si bine informat!Cu toate opiniile mele,nu intotdeauna agreate de catre cei mai multi,raman un cititor fidel al ziarului,ca si pana acum,cautand insa sa-mi infranez firea-mi atat de colerica si deci nestapanita si sa fiu mult mai echilibrat si mai cu masura in tot ceea ce am sa scriu!ca sa va dati seama cam in ce ape ma scald, si ca nu sunt un indivis pus pe contraziceri intotdeauna ,va rog sa va uitati la comentariul de la articolul colegului dvs,domnul Cilinca ,despre programul Festivalului,, Leonard,, Faptul ca sunt un om deschis la tot ceea ce este frumos este si acela ca fiind unj pasionat meloman,ascult cu multa emotie si muzica sacra ,atat ortodoxa cat si aceea a marilor compozitori ai lumii,Mozart,Verdi,Bach,Beethoven .Cand ascult pe Maria Callas cantand ,,Ave Maria,, sau pe Boris Christoff interpretand cu forta talentului sau inimitabil, ,,ALELUIA ,, intotdeauna mi se umplu ochii de lacrimi!Am inceput sa citesc Noul Testament iar romanele lui Tolstoi si Dostoievski inspirate de morala crestina . de FIGURA SACRA A MANTUITORULUI imi sunt carti de capatai,mi-au format gustul pentru marea literatura !mai connsider ca daca lumea ar fi asa cum ne-o recomanda Mantuitorul,aici ar fi o particica din raiul propovaduit cu atat de multa credinta de cei care spera la viata vesnica !Din pacate ,nu vreau sa mai irit pe cineva ,cei mai multi dintre noi nu se apropie nici macar ,, cat un bob de mustar,, de idealul atat de nobil propovaduit de catre cel numit si FIUL OMULUI!Vedeti,prin blandete si eleganta putem sa discutam ,mai ales cand si eu sunt credincios si convins ca numai prin facerea binelui putem stabili armonia si dragostea frestina intre noi si astfel,putem salva lumea!!Repectele mele,dumneavoastra si tuturor cititorilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de M. Stanciu
  Vineri, 17 Mai 2013 19:37
  Domnule Mihail,
  frumoasa interventia Dv, dar mistificația cu Muzeul de Artă, cum ca aș fi scris că această instituție ar expune nuduri, pardon, ”cururi goale”, nu-mi aparține! În schimb, cu ani în urmă am scris și am pledat pentru ca această instituție, unica în România, să beneficieze de un spațiu adecvat. Ziarul este la studiu la Biblioteca galățeană și este o mărturie în sprijinul a ceea ce spun aici. Cât despre unele rautăți, în ciuda dorintei noastre, se vede că nu putem fi prieteni cu toată lumea si nici nu pot să cer... indurare si simpatie unde nu e cazul. Va dați seama câtă monotonie ar fi dacă am fi toți la fel? Și apoi să nu ai niciun potrivnic, parcă nici nu ai trece prin această viată...
  Am tot respectul pentru cei care fac Artă. Adevarata Arta cu ”A” mare este o expresie a Frumosului... Și eu la Frumos, la Bine si la Adevar îndemn, inclusiv aici! Punctul meu de vedere, inclusiv in acest editorial, este un indemn la cuvantul frumos, luminos - ca ”armă de comunicare, chiar de comuniune”. Este o invitație la fapta bună, la armonie si la vindecare de rele, de patimi, de lepra sufletească care ne dă târcoale la toți.
  Un gând cu lumină pentru toți cititorii noștri!
  Maria Stanciu
  0
  0
  Raportează
 • postat de edi
  Vineri, 17 Mai 2013 19:27
  mi-au placut tare comentariile lui mihail si a corei. oameni ce spun frumos ceea ce gindesc. asta cu nebunii.......nu stiu la ce categorie de comportament ziaristic se poate incadra. rusine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihail
  Vineri, 17 Mai 2013 17:48
  Convingerea mea sincera este ca doamna Maria Stanciu daca ar fi redactor la alta sectie a ziarului(ex.social,eveniment...) si nu ar fi zilnic obligata sa scrie proslavind biserica,foarte contestata mai ales in ultima vreme pentru abuzurile savarsite cat si pentru lipsa de modernitate ce ne duce cu gandul la Evul Mediu,doamna Stanciu nu ar mai fi atat de mult contrazisa,de multe ori in termeni,ce-i drept foarte duri,de cititorii care-si descarca pe aici sufletul!Sunt articole chiar captivante ale domniei sale ,dar atunci cand nu se pricepe, (ex.,,parerea ca nudurile de la Muzeul de ARTA sunt ,, cururi goale,,!!!)sau se lanseaza in apologia religiei pe care o serveste ca si un purtator de cuvant al Episcopiei,atunci domnia sa risca sa irite si sa agite spiritele mai rebele si mai putin religioase,ca din cele 4200 de religii ce se spune ca exsita la ora asta in lume nimeni nu ne poate face sa credem ca doar religia ortodoxa asta a noastra ar fi UNICA detinatoare a devarului!Sunt dintre cei care desi cred in Dumnezeu,nu consider ca vreo religie ma poate reprezenta in fata CREATORULUI DESAVARSIT,nu a celui imaginat de o religie sau alta!Doamna Stanciu este o femeie desteapta si stie ca face multe compromisuri in caee ce scrie mai marilor bisericii ,a caror punct de vedere este nevoita sa-l reprezinte!Cred ca la pagina de care se ocupa dumneaei sunt cele mai multe controverse,pentru ca aici,nu se pot vehicula decat supozitii,ipoteze,in niciun caz lucruri concrete ca in alte sectiuni ale ziarului!Religia iti cere sa CREZI si atat ,nu ai nicio certitudine ,in locul acestora fiind vehiculate idei si pilde cuprinse in carti scrise de cand a aparut religia respectiva si care se bat multe cap in cap de la o religie la alta!De exemplu,fara a fi evreu,sunt convins ca acest neam este dintre cele mai instruite si dotate intelectual si uite ca EVREII NU CRED IN CHRISTOS-ul nostru si asta nu scade cu nimic valoare acestor oameni renumiti in atat de multe domenii(numai cate premii NOBEL detin si ne putem face o parere despre potentialul lor mental si nu numai!)Fratii nostri inttru credinta crestina,catolicii au multe lucruri diferite de ale noastre ,chiar si Pastele nu este de multe ori la aceeasi data,asta nu ne permite sa spunem ca noi avem mai mult adevar in religia noastra ,nascuta doar in urma cu 2000 de ani,cu o istorie prea scurta in raport cu existenta multimilenara a omenirii !Daca Dumnezeu ar fi vrut ar fi lasat o singura religie nu aceasta paleta atat de diversificata de orientari,vedeti ca si sistemele filosofice sunt atat de diversificate si contradictorii unele fata de altele,in efortul inteleptilor de a descifra tainele ascunse ale lumii si adevarului!Suntem oameni diferiti si ca orientarea catre modul in care-L percepem pe Dumnezeu dar diferentele de pareri nu trebuie sa ne invrajbeasca ,OAMENI BUNI SA FIM,oameni definiti printr-o buna ratiune si capacitate de actiune pe masura ,asa cum ne cerea Tolstoi prin gura unui personaj si atunci,indiferent la cum ne rugam si daca proslavim Coranul sau Biblia vom putea trai in deplina armonie si pace ! Asa sa ne ajute DUMNEZEU !
  0
  0
  Raportează
 • postat de @nik
  Vineri, 17 Mai 2013 16:39
  @nik Aici e vorba de ceea ce s-ar putea numi mai pretentios „cultura psihiatrica”. Romanul e extrem de needucat in domeniu. A se vedea „cazul Tanacu”. Orice psihiatru iti poate spune ca atat timp cat ruda ta tanara cu schizofrenie paranoida isi ia riguros tratamentul poate conduce autoturismul, patrona firme, etc, cu atat mai mult sa posteze pe net.. Desigur ca nu in contextul incarcat si descentrat din Romania. In fond toti avem aceiasi afectiune in proportii infime de 1-5% asa cum organismul ne e afectat de reumatism sau cancer in aceiasi proportie neingrijoratoare. Dar cum la noi circula fel de fel de mituri despre cei care lucreaza in spitalele psihiatrice si care-s neaparat contaminati de astfel de boli psihice, in primul rand medicii, cand ne ferim ca dracu de tamaie de a fi pacienti ale sectiilor de psihiatrie caci ne simtim apoi damnati pe vecie, irecuperabili...Realitatea a evoluat mult in acest domeniu. Cu ce e mai breaza autoarea articolului de fata cand scrie minciuni nenorocite in favoarea celui de la care mananca, arhiepiscopul Casian ? Nu e ea un caz clinic, dovedit ? Sunt si probe in fata carora explodeaza sau muta discutia. Biata de ea nu stie ca are suficiente atribute scriitoricesti pt. a nu fi nevoita sa faca astfel de compromisuri. Ca atare sunt nevoit sa ma declar si eu ”nebun”, chiar si fara acte-n regula, „buletin rosu”, etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nik
  Vineri, 17 Mai 2013 15:59
  Articolul este foarte binevenit.Eu in familia mea am un bolnav psihic de 27 de ani,diagnosticat cu schizofrenie paranoida.Omul acesta are acces la internet si nici nu vreau sa ma gandesc ce poate scrie in diferite medii.
  De asemenea poate face imprumuturi fara acoperire la banci.
  Imi strig aici necazul si poate ma ajuta cineva cu ce sa fac in cazul acesta.
  Inainte de'89 acesti oameni aveau asa zisele "buletine rosii"sau erau opriti intr-un fel sau altul de a avea acces in anumite locuri.
  Acum acest om are acces pe toate sait-urile si pe toate parghiile pe care I le ofera internetul.
  Ce sa fac?!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de @ALFAR
  Vineri, 17 Mai 2013 15:37
  @ ALFAR, spusele din singurul ziar , in care multi isi spun ofurile si increderea din oras, ar trebui sa fie 100% oneste, corecte, cu scopul de a face sa se ridice ceva in oras, voi nu aveti decit norocul sa fi preluat un ziar de incredere si care a fost condus de oameni profesionisti si sa spunem, corecti. mai bine spus, mai exigenti cu ei. de ce vreti recunoasteri, laude, "onoruri", daca unii au alta perere? la o asa responsabilitate, a unui singur ziar de impact din galati spuneti rezultatele? pina la urma faceti ziarul pentru bani, afacere. daca spuneti ca o firma in urma articolelor din V.L a refacut 1,5 m2 de asphalt, sincer nu-mi vine decit sa rid.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Vineri, 17 Mai 2013 15:11
  no,i ce postam am luat la cunostiita sa nu mai folosim cuvinte obscene. fff. correct. parerile si ceea ce noi credem a fi realitati nu le puteti speria cu articole in care faceti o parte din cititori nebuni. ca nu au toti dreptate e una, dar sa scrii un asemenea articol jignitor e absurd. e absurdul celui ce -la scris si celui ce l-a comandat, e absurdul celui ce a are responsabilitatea ziarului. logic, daca o parte dn cititorii si postacii V.L, locuitori dni galati sint cu probleme de cap in procentul spus, de ce nu s-ar incadra in acest procent si poate unii ziaristi? de ce nu putem crede ca ei nu sint asa independenti cum scrie pe frontispiciu ziarului. de ce nu putem crede ca numai vreti sa ne manipulati? da, poate sintem o parte nebuni dar nu prosti cum vreti voi. am sa fiu primul care va sarut miinile daca realizati ceva prin puterea presei. deocamdata o folositi doar pentru manipulare si interes meschin. un nebun, ce nu-mi place de voi dar stiu ca vreti sa fiti o pirghie in a mani***toate lucrurile in acest oras CE MERG DIN RAU IN RAU. asa e, toti ce nu sint cu noi, sint nebuni si trebuie expulzati. bineinteles e doar o parere de om cu problem la cap din galati, nu o luati in seama.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Vineri, 17 Mai 2013 13:43
  Daca incepem sa identificam persoanele de pe internet dupa numele lor adevarat din RL, ne putem lua adio de la orice critica sau parere obiectiva.
  Da sunt multi "troli" pe internet, asta e. Dar e pretul pt un barometru brutal asupra oricarui fapt.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Vineri, 17 Mai 2013 13:25
  Prietene ZAP, dă-mi voie să te contrazic un pic. Anonimatul AR TREBUI să fie 100% veridicitate. Anonimatul AR TREBUI să 100% onestitate.
  Din păcate, în realitate nu e deloc aşa. 80-90% din ceea ce se posteaza pe internet înseamnă: înjurătură, manipulare, minciună, atac la persoană.
  Şi ştii de ce? Pentru că 80-90% din cei care postează înţeleg aşa: ANONIMAT=LIPSA DE RASPUNDERE.
  Eu, unul, sunt impotriva lipsei de raspundere, caci asta inseamna somnul ratiunii, care, dupa cum bine stii, naste monstri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Vineri, 17 Mai 2013 11:34
  Nu sunt de acord UV, VL minte si face propaganda in draci, dar nu s-au injosit...INCA sa stearga comentariile pe aici.
  Acestea fiind spuse citatul : " în lipsa unor reglementări care să-i responsabilizeze" ma face sa cred ca autoarea are tendinte tiranice de limitare si reglementare a internetului....ca si alte asemenea persoane 'deranjate" de onestitatea brutala a parerii online.
  Anonimatul este ce da de fapt parerilor 100% veridicitate. Nu exista riscul amenintarii, nu exista riscul santajului, a supararii care sa afecteze pe cel ce isi exprima opinia. Este cel mai obiectiv mod de a iti sonda citittorii.
  Iar cititorii dvs si ai ziarului dvs, d-na Stanciu au fost ( pe buna dreptate ) si vor ( "voi" pt ca si eu sunt printre ei ) fi un public foarte acidic de fiecare data cand scrieti ineptii contrazise de realitatea pe teren.

  Nu e nici un spital de nebuni, nu e nici o "problema", este efectiv opinia 100% onesta a unor oameni ce s-au saturati sa fie considerati ineferiori sau idioti precum unii din redactia dvs par a ne considera.
  Si sub protectia anonimatului isi pot exprima CLAR dezacordul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Vineri, 17 Mai 2013 10:41
  Da, alienarea sociala e un fapt. Sigur, exista modalitatea rezolvarii prin ascunsul gunoiului sub pres. Banam comentarii, ip-uri, stergem, monitorizam. A nu se admite decat cuvinte elogiatoare ( care desigur zidesc si incarca energetic pozitiv), iar cei ce indraznesc sa profereze injurii sa fie stersi, datele lor personale sa fie desconspirate, sa-i stie vecinii si sa-i scuipe pe casa scarii, administratorul de bloc sa-i traga de urechi cand platesc intretinerea, sa li se faca dosar de cadre iar copiii lor sa nu fie admisi decat la anumite scoli, dat fiind ca provin din origini nesanatoase si cu pareri energetic negative. Zic si eu.
  In alta ordine de idei, statisticile si comentariile constituie pulsul social pe care-l monitorizam la nivel de tara. Eu zic sa insanatosim natia in ansamblul ei si pe urma sa ne ocupam de manifestarile individuale pana una alta inofensive. Altfel, cu tot respectul, sfanta noastra revolta se cheama ipocrizie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de UV
  Vineri, 17 Mai 2013 08:19
  Total de acord cu "ds".
  De altfel, e o traditia la VL in a sterge comentariile care nu convin "ziaristilor" - cenzura in toata regula la ziarul "galatenilor".
  0
  0
  Raportează
 • postat de ds
  Vineri, 17 Mai 2013 01:42
  Din nou o mostra de neprofesionalism si retorica calpa. Din pacate oferi mereu surprize neplacute, ceea ce dovedeste totusi energie si inventivitate. 1.ai un fix cu acest anonimat al celor ce-si dau cu parerea criticandu-te. Cand ai sa-ntelegi ca aceste comentarii sunt un barometru al opiniei publice locale, asa cum e ea ? La ce-ti foloseste sa stii cum il cheama precis pe cel care injura sau balacareste ? Iar calomniile nu pot rezista in timp asupra cuiva care nu are pata. Libertatea cuvantului presupune si dreptul de a injura , din pacate, ca manifestare necenzurata a spiritului critic al fiecaruia, dupa educatia si nivelul de inteligenta avut. Vorbim cum suntem, iar lumea romaneasca actuala e una a resentimentelor, a silei, a abuzului , a violentei abrutizate. Suntem o tara de nebuni intr-un continent ce, economic, pierde teren, si lucrul asta se vede si dupa cum ne manifestam peste tot, inclusiv aici. Despre supozitiile asupra numarului de psihotici lasati sa zburde liber pe strazi ar cam trebui sa te abtii caci astfel de aprecieri futile jignesc nu doar bresle precum cele ale medicilor specialisti ori sociologilor, ci si bunul simt comun. Nu cred deci ca merita sa te impacientezi pt. incarcatura negativa emanata din unele interventii, caci ea se va intoarce asupra celui ce a lansat-o, in primul rand. Dar supararea ta provine de la problemele in care esti angrenata si unde ai facut-o lata nu o data, cautand mereu s-o dregi cu apelul la comportamentul biblic, crestin. Nu esti lipsita de calitati si experienta jurnalistica , poate ca esti si o sotie si mama buna, habar nu am, nici nu-i treaba mea. Stii ce ti se imputa insa, nu mai reluam acum lista. Iar daca nu gandim la fel in toate cele, macar putem fi de aceiasi parte a unei baricade, una fara ipocrizie, fariseism, adulari duse pana la fanatism. Si nu mai sterge comentariile ce nu-ti convin. Nu ne putem preface ca nu exista si pareri mincinoase, jignitoare, calomniatoare, nedrepte. Astia suntem, asa procedam in viata de zi cu zi.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.