Nu e un secret că, în ciuda discursului public al liderilor politici, interesul a purtat fesul indiferent de culoarea de partid. Cât timp sunt în opoziţie, toţi sar să ia corupţia de guler, dar imediat ce ajung la borcanul dulce al Puterii, aceleaşi persoane se iau de după gât cu proastele obiceiuri. Degeaba îşi bate gura societatea civilă – cât de civilă o mai fi şi ea – degeaba se proiectează la nivel european tot felul de proceduri menite să aducă mai multă transparenţă şi corectitudine în folosirea banului public. Pe principiul lasă-i pe „fraieri” să-şi bată gura, că noi ne vedem „de-ale noastre”, multe şi neştiute se fac şi se desfac pe sub masă.
Mai nou, s-a mai ridicat o barieră din calea „şmenurilor” pe bani publici prin modificarea, aproape… hoţeşte (pe tăcute, adică), a OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor publice, iar pragul până la care autorităţile publice pot merge fără organizarea de licitaţii a fost dublat, la 30.000 euro pentru achiziţiile publice şi 100.000 de euro pentru lucrări! Mai mult, companiile şi regiile de stat au fost scoase cu totul de sub prevederile Ordonanţei! „Să meargă lucrurile mai repede!” - au motivat oficialii, iar măsurile au trecut ca prin brânză şi pe la Guvern, şi pe la Parlament, iar zile trecute au fost publicate, bine-mersi, în Monitorul Oficial.
Desigur, e un adevăr că multe licitaţii durau prea mult sau că erau blocate din cauza unor contestaţii nejustificate. Dar dacă aceasta era problema, de ce nu s-au scurtat termenele de derulare a licitaţiilor sau de ce nu s-au introdus măsuri punitive mai asprea, poate chiar de ordin penal, pentru cei care blochează cu bună ştiinţă licitaţiile? Ce s-a obţinut cu noile norme? Dacă ne gândim, de exemplu, că o comună nu are în general un buget de investiţii mai mare de 100.000 de euro pe an, asta înseamnă că, în localităţile mici, practic orice achiziţie sau lucrare publică se va putea face fără licitaţie! Cât despre companiile şi regiile de stat, tocmai la alde Hidroelectrica, Posta Română, Tarom, CFR s-au dat marile tunuri pe bani publici! Acum, că „sunt, dom’le, într-un mediul concurenţial şi le-o ia alţii înainte”, nu mai trebuie să facă nici un fel de licitaţii!
Ehei, să te ţii de acum hora veseliei pe bugetul României! Anul trecut, la nivel naţional, achiziţiile publice, aşa „greoaie” cum au fost ele, au ajuns la vreo 14 miliarde de euro! Dar să vedeţi ce bucurii o să ne aştepte de acum încolo, că doar mai e un pas şi vine campania electorală – prezidenţiale, europarlamentare şi câte şi mai câte! De unde credeţi că se vor umple „puşculiţele” de partid? Cu o administraţie publică plină de „baroni” de tot felul şi companii de stat căpuşate de clientela politică va fi o luptă pentru „investiţii (în) noi” de nu va mai rămâne piatră peste piatră din lucrările publice! Şi unde mai pui că asta va merge repede, repede şi fără bătăi de cap!