Pâine, cianură şi praf în ochi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ori de câte ori văd mulţi oameni coagulându-se în jurul unei cauze, aşa cum se întâmplă acum cu protestatarii împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, primul meu impuls este să încerc să văd ce se află în spatele paravanului, ca să zic aşa. Nu mai cred în spontaneitate, nu mai cred în proteste neautorizate ai căror iniţiatori nu sunt duşi la poliţie, pentru declaraţii sau măcar amendaţi.

Tot respectul pentru oamenii care ies zilele acestea în stradă dintr-un spirit civic real şi din convingerea că, ecologic vorbind, la Roşia Montană se pregăteşte un dezastru. Nu pun niciun moment la îndoială sentimentele care-i animă pe aceşti români. Ceea ce mă face să fiu însă foarte atentă la contextul în care se desfăşoară lucrurile este momentul ales de guvernanţi pentru a emite acest proiect de lege privind exploatarea minieră din Apuseni, un subiect pe care-l ştiau sensibil şi pe care-l folosiseră drept armă în campania electorală.

De ce tocmai acum, mă întreb? De ce nu peste o lună, două? Ar fi fost mai logic, cred eu, să fi dat proiectul de lege undeva spre sfârşitul toamnei, când cele câteva grade peste zero ar fi descurajat lumea să iasă din casă sau înainte de Crăciun, când tuturor le zboară gândul la pom şi vacanţă. Momentul ales, aşa, de sfârşit de vară, nu are nicio explicaţie logică, nici măcar una care să ţină de aspectele tehnice ale viitoarei exploatări miniere (fiindcă, oricum, până la primăvară, când s-o topi zăpada, nu cred să poată nimeni să facă nimic acolo).

Oare nu cumva se încearcă din nou păcălirea opiniei publice, căreia i se dă un os de ros pentru a-i distrage atenţia de la alte lucruri, la fel de, dacă nu chiar mai importante? Tot ceea ce se întâmplă mă convinge din ce în ce mai mult că am dreptate. Preocupaţi să numere câţi oameni au ieşit în stradă să lupte împotriva mineritului cu cianuri, românii vor fi mai puţin atenţi la subiecte precum lupta pentru putere în perspectiva din ce în ce mai apropiată a regionalizării administrative a României. Brusc, nu vor mai avea timp să rumege cum trebuie nici semnarea destul de controversatului contract de privatizare a CFR Marfă, cui îi mai pasă de transportul pe calea ferată când viitorul copiilor noştri e în pericol, nu?

Şi, repet, nu legitimitatea îngrijorării publice privind Roşia Montană o pun eu la îndoială. Subiectul în sine este unul complicat şi greu de tranşat, în sensul că e foarte uşor să fii ecologist convins când tu ai ce pune pe masă şi foarte greu să susţii cauza viitorului liber de poluare când n-ai loc de muncă de nu ştiu câţi ani, iar copiilor tăi le ghiorăie maţele de foame. Dar acesta este un alt subiect, de tratat în sine. Niciodată nu mi-au plăcut coincidenţele, iar declanşarea spectacolului "Să luptăm pro sau contra Roşiei Montane" mi se pare o manevră de păcălire a publicului. Una periculoasă, făcută pe banii mulţi ai Roşia Montană Gold Corporation, cu concursul autorităţilor. Pe cât punem pariu că, zăpăciţi de problema aurului, românii n-or să mai fie atenţi nici la subiectul războiului din Siria, conflict în care am siguranţa că vom intra - pentru că noi nu avem parlamentarii englezilor, care să spună NU conflictului armat?  Cianurile din Apuseni sunt doar circul cu care Guvernul încearcă să ne orbească. Că pâinea au rezolvat-o, reducând TVA-ul de la 1 septembrie.

Citit 1529 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2013 18:26

9 comentarii

 • postat de Andrei Alexandrov
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 20:54
  92.80.145.***
  Doamna Spinu, ca ati primit, ca nu ati primit bani de la RMGC, eu nu am dovezi si asta conteaza mai putin, oricum ma refeream la majoritatea covasitoare a clasei ziaristice. Cea care face atatea servicii corporatiilor si politicienilor si deservicii populatiei. Iar articolul dumneavoastra e penibil din motivele pe care le-am scris mai devreme. Daca vreti cu adevarat sa faceti ceva pentru tara, mai documentati-va si spuneti lucrurile alea grele despre proiect, nu o mai dati in neant.
  1
  2
  Raportează
 • postat de da si nu
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 19:21
  5.13.216.***
  scuzati doamna (domnisoara) anca spinu, acum m-am uitat pe organigrama de la V.L...... sinteti redactor-sef adjunct. la mai mare si acum imi explic tot. stima.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nu
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 18:04
  5.13.216.***
  v-am scos din inima doar ca" scriitoare" de articole in acest ziar si dupa ce faceti o gafa monumentala ca ziarist si anuntati o parere proprie inainte de a publica un articol ce e anuntat in editorial si de o asemenea importanta economica nationala si mai nou facuta si motiv de lupta politica . puteti urma linia publicatiei si personala cit vreti dar stergeti atunci de pe editia tiparita cuvintul "independent" si scrieti ceva gen" ziar ce urmeaza linia publicatiei si a autorilor articolelor". ar fi mai onest. domn nu sint pentru ca nu ma trag din os domnesc, las la fel nu sint pentru ca nu-mi vinde anca spinu ziarul la chiosc si eu refuz sa discut cu ea.....iti doresc anca, numai cistiguri de felul asta. apropo, astazi am vazut-o pe d-na nanu katia in tiglina . ii doresc multa sanatate si numai de bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca Spânu
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 15:01
  86.124.200.***
  @ da - stimate domn, că vă bănuiesc a fi domn, am dreptul la orice opinie atât timp cât este argumentată, iar editorialul reflectă în egală măsură opinia personală a autorului, dar şi linia publicaţiei care îl găzduieşte. Cât despre faptul că m-aţi scos de la inima dvs. , sincer, aş fi fost foarte mâhnită dacă măcar aş fi ştiut ce cititor am pierdut. Aşa, un anonim lipsit de curaj în minus e chiar un câştig. Vă doresc toate cele bune!
  0
  2
  Raportează
 • postat de da
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 14:15
  5.13.200.***
  eu am votat "da" pentru exploatarea de la Rosia Montana. asa cum eu nu va judec pe voi ce sinteti impotriva, asa nici voi nu trebuie sa ma judecati pe mine. fiecare cu modul lui de gindire si actiune. eu am argumentele mele si voi pe ale voastre. asta e, vom vedea ce se intimpla. ....pe tine anca ,te-am scos de la inima si orice articol pe care il vei mai face pe tema asta ,eu te voi banui de partizanat . nu aveai voie sa-ti spui parerea personala pe o tema de interes national si care spui ca va face tema unui articol separat in ziar si care poate se va finaliza chiar cu un referendum. faci la fel ca seful tau, va prefaceti ca sinteti impartiali dar din toti porii vreti sa influentati o opinie publica. si apoi vreti si recunoasteri si respectul tuturor, ca niste ziaristi coplesiti de problemele cetatenilor ce sinteti.
  3
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 12:12
  213.218.53.***
  Un documentar interesant despre latura sociala a proiectului fara prea multe detalii tehnice.

  http://documentare.digitalarena.ro/rosia-montana-un-loc-la-marginea-prapastiei-20120/

  Poate mi se pare sau poate asa vreau sa cred dar singurele persoane sincere in acest film sunt locuitorii care sunt impotriva exploatarii.
  E trist ce se intampla acolo dar cand auzi oameni care spun convinsi ca sunt gata de "orice" ca sa-si apere casele si proprietatiile mai poti sa crezi ca exista speranta.
  La Galati nu iese lumea in strada (decat cateva zeci ) dar eu stau si ma intreb daca ar vrea ca altii sa-i sustina daca ar lupta sa zicem impotriva deschiderii unei electrocentrale pe carbune langa orasul nostru .
  1
  2
  Raportează
 • postat de Anca Spânu
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 12:07
  86.124.200.***
  @ Andrei Alexandrov - Stimate domn, aveţi aici, pentru o informare corectă, o listă cu banii plătiţi de RMGC pentru publicitate în presa scrisă. http://www.forbes.ro/Cati-bani-a-cheltuit-rosia-montana-gold-corporation-in-publicitatea-din-presa-scrisa_0_8686.html După câte se poate vedea, noi nu suntem pe acolo, aşa că nu mai generalizaţi, dezinformând opinia publică gălăţeană. Personal, sunt contra proiectului de la Roşia Montană, dar, aşa cum am şi scris mai sus, acesta este un subiect separat.
  3
  2
  Raportează
 • postat de Andrei Alexandrov
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 10:47
  92.80.136.***
  Cu ideea de "praf in ochi sunt de acord", insa mai lasati-o pe aia ca proiectul e controversat si ca oamenii acolo sunt saraci. Una ca nu sunt saraci si a doua ca nu sunt lasati sa fie mai bogati, zona fiind declarata monoindustriala. Primii care v-ati umplut matzele sunteti voi, oamenii de presa. In rest, oamenii cu cap si-au dat seama rapid despre ce e vorba. O hotie fara margini care ne lasa mostenire o groapa de solutie cu cianura cat patru munti. Academia Romana s-a exprimat despre asta acum 9 ani. Mai lasati problema cu locurile de munca. Asta e de fapt praful in ochi. Viata e mai importanta. Asa si criminalul platit vrea doar un loc de munca.
  3
  2
  Raportează
 • postat de atamanu
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 10:04
  5.13.201.***
  Excelent punctat stimata doamna. Avem din belsug paine ( cu 10 bani mai ieftina ) si circ cu doi mascarici consacrati ce-si imprumuta unul celulilalt nasul si tichia de clown pentru a se produce pe sticla mizerabila a unei televiziuni de partid. Marele ( nu candidat - cum de altfel a si declarat in infatuarea lui ) viitor presedinte spera ca daca face frumos sluj , da din codita si scheuna convingator, " Unchiul Sam " va fi incantat sa-l vada presedintele unei natii de razboinici neinfricati, gata oricand sa faca parte din "plutonul de jandarmi" ai ordinii mondiale. Marele " viitor presedinte " ar face bine sa-si organizeze un pluton sau o companie ( formata din membrii pnl ) sa se puna in fruntea ei si sa se duca invartindu-se in Siria, sa faca acolo minuni de vitejie....Alalatul, " micul trantulescu " miauna si el la acelasi " unchi " doar doar i-o castiga bunavointa si-i va accepta o vizita oficiala, televizata la nivel mondial ( nu numai de gadea si latrine ) sa spulbere concurenta si sa moara Basescu de ciuda. Parerea poporului ???? Ne lamureste nenea Victor Socaciu, daca mai este nevoie, cat pret se pune pe ea. Si oricum e foarte ieftina la vanzare. Ceva galetuse de plastic, cateva pixuri si gaini expirate ( doar avem atatea supermarket-uri ) si se rezolva. Doua personaje grotesti care daca ar fi existat in perioada interbelica l-ar fi facut pe Caragiale, mai celebru decat Shakespeare.
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.