Scumpirea vieţii trece pe la benzinărie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frumos cadou ne-au mai pregătit guvernanţii, aşa, ca înainte de Crăciun. Scumpirea anunţată a carburanţilor, care i-a tras pe dreapta, în semn de protest, pe marii transportatori de marfă din România, nu va săpa, evident, doar în profitul acestora, ci va afecta, potrivit unei scheme deja cunoscute, toată populaţia.

Vor urma scumpiri în lanţ, fiindcă, nu-i aşa, toate bunurile de larg consum se transportă şi majoritatea pe patru roţi, că restul sistemelor de transport au fost falimentate cu bună ştiinţă în ultimii 23 de ani. Vapoarele pe Dunăre au devenit un fel de rara avis - zilele trecute, la Faleză, un copil de vreo patru ani îşi întreba, mirat, părintele, ce-i acela vapor, că nu mai văzuse niciunul până atunci. Transportul pe calea ferată e din ce în ce mai scump, iar infrastructura e în suferinţă, aşa că rămân la putere companiile de transport pe şosele. Care companii au tot dreptul să fie furioase, de altfel, dacă ne gândim cum arată drumurile noastre, alea care sunt, că de autostrăzile care vor fi încă nu e cazul să facem vorbire. N-avem căi rutiere rapide, dar avem o grămadă de taxe şi unele încă se vor mai aplica, în viitorul apropiat. În acest context, vestea scumpirii accizei la carburanţi, întâi la benzină, e drept, dar urmează şi motorina, vine să completeze atmosfera sumbră a sfârşitului de an 2013.

Şi, până vom vedea în magazine efectele acestei măsuri, nu sunt de neglijat ameninţările, imediate, cu blocarea completă a traficului rutier de către transportatorii nemulţumiţi. Protestul de luni nu a afectat direct Galaţiul, pentru simplul motiv că nu avem nicio companie puternică, pe acest segment, care să aibă sediul la noi. Dar dacă acestor proteste li se vor alătura şi transportatorii de persoane, situaţia se schimbă. În plus, nu e de glumă, suntem în plină iarnă şi zăpezile nu vor întârzia să apară, iar tiruri oprite sau care merg în pas de melc pe şoselele şi aşa proaste ale judeţului înseamnă, de fapt, circulaţie complet blocată, mai ales dacă situaţiei i se mai lipeşte, Doamne fereşte, şi vreun viscol. Să ne mai gândim şi la eventuale tiruri înţepenite prin oraş, pe drumul spre bac? Deja scenariul devine de coşmar.

Înainte de 1 Decembrie, mă aflam pe şosea, în drum spre Alba Iulia, pe porţiunea din Sebeş şi Alba, o bucată de drum de 12 km, pe care, în mod obişnuit, chiar şi cu autocarul o parcurgi în 20 de minute. Ei bine, jumătate din distanţă am mers, în coloană, în spatele unei basculante uriaşe, care transporta ciment pentru autostrada în construcţie. S-a mers cu 10 km la oră. Exact pe aceeaşi porţiune, luni, în momentul protestului transportatorilor, tirurile se târau, mai mult stând decât înaintând, iar un şofer nevinovat prins în trafic se plângea la radio că stă în blocajul respectiv de două ore. Şi încă nu ningea.

Că populaţia abia face faţă faţă cheltuielilor obişnuite, iar nivelul de trai a scăzut în ultimul an, nu cred că mai e un mister pentru nimeni. În aceste condiţii, să scumpeşti carburanţii în plină iarnă, când şi aşa cheltuielile tuturor cresc, din cauza facturilor la încălzire şi a costurilor asociate frigului - haine, medicamente, hrană mai scumpă - mi se pare o măsură de-a dreptul cinică. Cât despre posibilitatea blocării transporturilor, probabil că pe guvernanţi nu-i priveşte. Ei au, nu-i aşa, elicoptere...

Citit 1079 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2013 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.