Scumpirea vieţii trece pe la benzinărie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frumos cadou ne-au mai pregătit guvernanţii, aşa, ca înainte de Crăciun. Scumpirea anunţată a carburanţilor, care i-a tras pe dreapta, în semn de protest, pe marii transportatori de marfă din România, nu va săpa, evident, doar în profitul acestora, ci va afecta, potrivit unei scheme deja cunoscute, toată populaţia.

Vor urma scumpiri în lanţ, fiindcă, nu-i aşa, toate bunurile de larg consum se transportă şi majoritatea pe patru roţi, că restul sistemelor de transport au fost falimentate cu bună ştiinţă în ultimii 23 de ani. Vapoarele pe Dunăre au devenit un fel de rara avis - zilele trecute, la Faleză, un copil de vreo patru ani îşi întreba, mirat, părintele, ce-i acela vapor, că nu mai văzuse niciunul până atunci. Transportul pe calea ferată e din ce în ce mai scump, iar infrastructura e în suferinţă, aşa că rămân la putere companiile de transport pe şosele. Care companii au tot dreptul să fie furioase, de altfel, dacă ne gândim cum arată drumurile noastre, alea care sunt, că de autostrăzile care vor fi încă nu e cazul să facem vorbire. N-avem căi rutiere rapide, dar avem o grămadă de taxe şi unele încă se vor mai aplica, în viitorul apropiat. În acest context, vestea scumpirii accizei la carburanţi, întâi la benzină, e drept, dar urmează şi motorina, vine să completeze atmosfera sumbră a sfârşitului de an 2013.

Şi, până vom vedea în magazine efectele acestei măsuri, nu sunt de neglijat ameninţările, imediate, cu blocarea completă a traficului rutier de către transportatorii nemulţumiţi. Protestul de luni nu a afectat direct Galaţiul, pentru simplul motiv că nu avem nicio companie puternică, pe acest segment, care să aibă sediul la noi. Dar dacă acestor proteste li se vor alătura şi transportatorii de persoane, situaţia se schimbă. În plus, nu e de glumă, suntem în plină iarnă şi zăpezile nu vor întârzia să apară, iar tiruri oprite sau care merg în pas de melc pe şoselele şi aşa proaste ale judeţului înseamnă, de fapt, circulaţie complet blocată, mai ales dacă situaţiei i se mai lipeşte, Doamne fereşte, şi vreun viscol. Să ne mai gândim şi la eventuale tiruri înţepenite prin oraş, pe drumul spre bac? Deja scenariul devine de coşmar.

Înainte de 1 Decembrie, mă aflam pe şosea, în drum spre Alba Iulia, pe porţiunea din Sebeş şi Alba, o bucată de drum de 12 km, pe care, în mod obişnuit, chiar şi cu autocarul o parcurgi în 20 de minute. Ei bine, jumătate din distanţă am mers, în coloană, în spatele unei basculante uriaşe, care transporta ciment pentru autostrada în construcţie. S-a mers cu 10 km la oră. Exact pe aceeaşi porţiune, luni, în momentul protestului transportatorilor, tirurile se târau, mai mult stând decât înaintând, iar un şofer nevinovat prins în trafic se plângea la radio că stă în blocajul respectiv de două ore. Şi încă nu ningea.
Că populaţia abia face faţă faţă cheltuielilor obişnuite, iar nivelul de trai a scăzut în ultimul an, nu cred că mai e un mister pentru nimeni. În aceste condiţii, să scumpeşti carburanţii în plină iarnă, când şi aşa cheltuielile tuturor cresc, din cauza facturilor la încălzire şi a costurilor asociate frigului - haine, medicamente, hrană mai scumpă - mi se pare o măsură de-a dreptul cinică. Cât despre posibilitatea blocării transporturilor, probabil că pe guvernanţi nu-i priveşte. Ei au, nu-i aşa, elicoptere...

Citit 949 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2013 18:14

3 comentarii

 • postat de io
  Joi, 12 Decembrie 2013 10:41
  89.137.228.***
  JOS MAFIA politică ce subjugă România .
  JOS MAFIA aleșilor locali și județeni .
  TREZIȚI-VĂ ADORMIȚILOR CU 3,76 MĂRIRE LA PENSIE .
  TREZIȚI-VĂ NU MAI FIȚI CEI SACRIFICAȚI ÎN TIMP CE ALEȘII NU SE MAI SATURĂ DE FURAT ȘI PRIVILEGII.
  TREZIȚI-VĂ CORUPȚII ĂȘTIA AU SPERIAT LUMEA ÎNCĂ O DAT .
  E LA FEL CA PE TIMPUL PUCIULUI .
  TREZIȚI-VĂ ĂSTA E UN 11 SEPTEMBRIE AL NOSTRU .
  NU VĂ MAI LĂSAȚI MANIPULAȚI DE UN CRIMINAL PLAGIATOR DOI REPETENȚI ȘI NIȘTE HOȚI DE BARONI .
  CARE VREI SĂ MĂ CONTRAZICI CAUTĂ PE INTERNET DOSAR PENAL 117/2002 .
  TREZIȚI-VĂ GALAȚIUL A INTRAT PE HARTA CORUPȚILOR DI ROMÂNIA PE LOC FRUNTAȘ .
  NU AVEȚI CE AȘTEPTA DE LA UN DOCTOR ANESTEZIST ȘI UN FOTBALIST .
  SUNT OBIȘNUIȚI CU CORUPȚIA CA ȚIGANUL CU SCÎNTEIA .
  0
  2
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 11 Decembrie 2013 12:21
  5.13.167.***
  @atamanu.
  Dar porcimea baseasca ai uitat-o? iacob-ritzi si curvustinea blonda atot-statatoare in genunchi cu telegondole si pontoane de 800.000E ai uitat-o? Da fratele hapsanului nesatul ce face trafic de arme in orientul-nijlociu ai uitat? Da contractele semnate cu nemtii pentru cancerigenarea locuitorilor viota ai uitat? Sau plata partilor comune de caldura... deja platite pe un spatiu privat in care ghestatul nu are ce cauta? Nu mai spun de fii de placinti si alte oratanii infecte, dezagreabile... atotnestiutoare de legea bunului simt mostenita de la mamuca si tatuca lor?

  TOTI SUNT O HOARDA INFECTA DE ASANAT TARA, MOSTERINEA PREZENTUL SI CEL MAI GRAV VIITORUL ACESTEI COLONII AMERICANE!
  2
  3
  Raportează
 • postat de atamanu
  Miercuri, 11 Decembrie 2013 09:04
  5.13.132.***
  Bine scris, stimata doamna...Insa vorba proverbului : " cainii latra, caravana trece "
  Sumpirea vietii ( pe care premierul incearca sa ne-o prezinte ca fiind de fapt posibila ieftinire ), nu va afecta insa " alesii - neamului prost ". Adunatura de penali uselisti ai romaniei, tocmai ce si-a votat ieri ( pe ritmuri de Zgon and roll ) dreptul la furat fara oprelisti. Super imunitatea parlamentara care-i transforma in semizei mitilogici ai unei lumi a intunericului. Dreptul de a acumula averi uriase fara ca cineva sa-i mai poata trage de maneca. Adunatura de penali uselisti i-au confiscat balanta zeitei justitiei si au trimis-o pe centura, la produs ( daca vrea sa mai traiasca ) Adunatura de penali zice " patriotic " catre coana Europa aratandu-i degetul mijlociu : " Ce ne trebuieste noua Schengen - si au dreptate. Tatii, fii si nepotii lor, nu au nevoie sa munceasca aiurea prin lume pentru a-si intretine familiile .....Marele Iorga ( nu micul Titulescu ) a spus bine : " Fiecare popor, are conducatorii pe care ii merita " Romanul ( fire blanda si iertatoare - a se vedea " Miorita " ) isi zice ca intotdeauna sarpinandu-se in cap: " La's sa fure, da sa ne deie si noua ceva, acolo...si suspina dupa pomenile de la palatul lui Jiji, sau viseaza la prognozatele pomeni de la palatele lui Dragnea, Oprisan, Voiculescu si a viitoarei baronimi in devenire...In acelasi timp,televiziunile si cotidianele de presa ( se stiu ele care ) dezbat probleme de importanta capitala despre asasinarea unei prostituate, taierea porcului sau transferuri la cluburi sportive.
  Sarbatori fericite !!! ( pentru unii )
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.