Aveţi un an să rezolvaţi termoficarea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru moment, e linişte şi pace. Apartamentele racordate la sistemul public sunt încălzite (mai bine sau mai rău, în funcţie de reţea), iar revolta oamenilor s-a mai domolit. Însă am mari dubii că lucrurile vor rămâne aşa, nu cred că e finalul scandalului în actuala iarnă. Am cumva senzaţia că această criză a căldurii încă nu s-a încheiat.

Şi avem toate ingredientele necesare ca buba să explodeze din nou. Unul dintre motive se referă la ceea ce spunea recent directorul Electrocentrale, Octavian Graure: furnizorul de gaz nu mai vinde materia primă necesară termoficării în baza unui contract pe perioadă nedeterminată, ci de azi pe mâine. Mai exact, de pe o săptămână pe alta. Adică îţi dau săptămâna asta gaz, dar dacă nu plăteşti ţi-am tăiat ţeava săptămâna viitoare. O situaţie plină de incertitudine, care face ca actualul calm să poată fi oricând răsturnat.

Al doilea motiv e legat de datorii. În ciuda mutării unor bani de la investiţii către termoficare, această eternă gaură neagră a oraşului, Consiliul Local nu a făcut altceva decât să deblocheze o situaţie. Nicidecum nu poate fi vorba despre soluţii, nici măcar pe termen mediu, ce să mai vorbim de termen lung. Şi, personal, nu-l văd pe actualul director de la Apaterm, Didi Dumitru, în stare să-i convingă pe datornici să-şi plătească datoriile. Şi asta nu pentru că nu aş avea încredere în calităţile lui de recuperator. Pur şi simplu, nu am încredere că oamenii vor băga mâna în buzunar după ce, în ultimii zece ani să spunem, au văzut că merge şi aşa. Iar dovada supremă a venit chiar în urmă cu două săptămâni, când primarul Marius Stan a dat înapoi, a deblindat populist asociaţiile datornice (o măsură foarte corectă faţă de buni platnici, dar profund greşită în relaţie cu rău-platnicii) şi a convins Consiliul Local să mai bage o dată bani în gaura neagră a oraşului, în Apaterm. Cumva, îl înţeleg pe Stan, nu prea avea de ales, era fix între ciocan şi nicovală. Şi, în plus, nu poţi lua decizii raţionale când îţi ajunge cuţitul la os. Reduci dramele pe termen scurt şi, abia după ce lucrurile se aşează, vii cu soluţii pe termen lung.

Ei bine, aici e buba. Când e cald afară, nimeni nu dă doi bani pe sistemul de termoficare. E ca şi cum ai încerca să-i vorbeşti despre fripturi suculente unuia care tocmai a ieşit ghiftuit de la cantină. Şi, totuşi, e singura soluţie. Când vine căldura, gândiţi la rece. Acesta e mesajul nu doar către Stan şi şeful Apaterm, ci către tot Consiliul Local şi chiar toată clasa politică gălăţeană, responsabilă direct de situaţia în care a ajuns termoficarea în oraş. Dacă reuşim să trecem iarna fără o nouă criză a căldurii, toţi cei enumeraţi mai sus au OBLIGAŢIA, atenţie, OBLIGAŢIA să pună la punct un sistem viabil pentru iarna viitoare şi, dacă se poate, deşi realizez că este greu, pentru toate iernile viitoare. Dacă nu o vor face înseamnă că merită fugăriţi pe străzi începând din luna noiembrie 2014. Aveţi, aşadar, un an, domnilor!

Citit 1376 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.