Apaterm, ultima suflare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul anului trecut, municipalitatea a experimentat două tipuri de abordare în problema datoriilor pe care le au asociaţiile de proprietari către Apaterm. Cifrele vorbesc de la sine despre efectele fiecărui tip de abordare. În luna noiembrie, Apaterm a blindat peste o sută de asociaţii de proprietari care avea datorii foarte mari şi/sau nu mai plătiseră nimic în ultimul an. Rezultatul se reflectă în încasările pe care le-a făcut Apaterm în luna noiembrie. Peste 4 milioane de lei au intrat în conturile societăţii (ceea ce înseamnă în continuare puţin), însă dacă facem comparaţia cu luna noiembrie a anului 2012, observăm o creştere cu 25 la sută a încasărilor.

Apoi a venit luna decembrie, marcată de plata de către guvern a sumei de 10 milioane de lei, bani care să asigure termoficarea în Galaţi. Consecinţa? În decembrie 2013 s-au încasat cu 35 la sută mai puţini bani faţă de decembrie 2012.

Nu e greu să tragi concluzii. Când au fost strânşi cu uşa, oamenii au plătit. În continuare insuficient, dar au plătit mai mult faţă de o perioadă similară. Când însă Moş Crăciun a venit cu daruri de la Bucureşti, iar căldură a fost din belşug şi pentru cei care au fost cuminţi şi pentru cei care nu au fost cuminţi, nu a mai plătit nimeni.

Aici trebuie să recunoaştem că Apaterm are o poziţie extrem de ingrată. Nu mă înţelegeţi greşit, nu le plâng de milă (nici vorbă de aşa ceva!), dar dacă închid căldura sunt huliţi că nu dau căldură celor care sunt cu plata la zi, iar dacă o deschid şi dau pentru toată lumea pentru că a venit Moşul cu bani de la bugetul de stat sunt arătaţi cu degetul pentru că rămân cu conturile goale şi duc societatea spre faliment.

Din păcate (sau, cine ştie?, poate din fericire), am convingerea că Apaterm îşi va închide porţile anul acesta. Aşa arată cifrele. Pur şi simplu nu ai cum să rezişti în condiţiile în care consumi de 14 milioane de lei şi încasezi doar 3 milioane de lei. E prea mare distanţa. Distanţă care se măreşte pe măsură ce trec lunile.

Probabil că nu se va întâmpla iarna aceasta, pentru că, din nou, va interveni factorul politic cu încă o pomană. Dar cu siguranţă se va pune lacătul pe Apaterm imediat ce ieşim din iarnă. Acolo deja nu mai e vorba despre cancer, e de-a dreptul metastază. E un sistem care îşi dă acum ultima suflare, după ce ani buni a fost pur şi simplu siluit, uneori din nepricepere dar de cele mai multe ori din interes.

OK; Calorgal e pregătită să preia distribuţia de la Apaterm, dar mai e pregătit CET să fabrice agent termic? Dacă zvonurile se confirmă, foarte curând Electrocentrale va ajunge în proprietatea ROMGAZ, care o va prelua în baza datoriilor. Şi atunci termoficarea oraşului va fi cu adevărat o necunoscută.

Citit 2554 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2014 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.