Atenţie! Se ascut cuţitele!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai încape nicio îndoială. Ministrul Dan Nica, „tătucul” politicii gălăţene din ultimul deceniu, va pleca în Parlamentul European. Fiind pe locul patru pe lista naţională avansată de social-democraţi, preşedintele judeţenei PSD Galaţi este ca şi plecat la Strasbourg, iar surse de nădejde din partidul celor trei trandafiri susţin răspicat faptul că la mijloc nu e niciun bluf electoral.

Această mişcare politică, deşi este vehiculată încă din toamna lui 2013, a fost primită cu mirare de majoritatea celor care au tangenţe cu politica. Nu de alta dar prin plecarea în forul legislativ european Dan Nica iese cumva de sub lumina reflectoarelor şi, vrând-nevrând, va trebui să cedeze altcuiva rangul de „eminenţă cenuşie” a judeţului. Dar cui? Căci mulţi îl vor, puţini îl merită, iar şi mai puţini au suficient sânge în instalaţie cât să-l revendice.

În acelaşi timp, sunt semne că Nica n-ar vrea să lase frâiele din mână chiar cu una, cu două, în ciuda faptului că părăseşte (fie şi numai temporar, pentru patru ani) plaiurile mioritice. Însă se aude şi despre niscaiva presiuni la care ministrul ar fi supus chiar de către propriul partid. Hm… Mobilul presupuselor presiuni este deocamdată încifrat, însă e o chestiune de săptămâni (maximum luni) până când cineva va sifona/dezlega misterul acestui pas înapoi – căci pas înapoi este, orice s-ar zice! - făcut de liderul social-democrat. Bârfe sunt multe, însă nici una cu parfum de credibilitate. De urmărit!

Cert este că, în acest moment, la PSD Galaţi se cam ascut cuţitele. Încă nu s-a ajuns la faza negocierii cu brişca pe masă, însă nu mai e mult până acolo, căci sunt tot mai multe vocile care cer un nou lider judeţean al partidului. Bursa pariurilor îl dă ca mare favorit (cel puţin pentru moment) pe senatorul Gheorghe Saghian, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene. Însă şi Saghian are contestatarii lui. Mai mult decât atât, spun unii că TSD ar sprijini un alt pretendent (să fie Pâslaru, aşa cum se aude?), ba chiar că există „aripi” care îl vor pe Ştefan Viorel, pe Florin Popa sau chiar pe Nicolae Bacalbaşa. Încurcătură mare, monşer!.
Însă lupta intestină a PSD este doar un aspect al războiului. Căci, în ciuda cutumei ultimilor ani, liderul filialei judeţene a partidului nu devine automat şi „jupânul” judeţului.  În acest caz mecanismele sunt mult mai delicate şi ţin de o armonie complexă, care include toate partidele importante, mediul de afaceri, sindicatele etc. E mai mult o negociere decât o operaţiune electorală, se ştie.

Potrivit unor surse din USL, în aceste zile la Galaţi se fac şi se desfac tot felul de prietenii, toate vizând accederea la statutul de „eminenţă cenuşie” zonală. Există informaţii că mai mulţi seniori ai politicii dunărene râvnesc la acest rang special  - ar fi a treia succesiune la „pârcălăbia” de Galaţi, după Ilie Plătică şi Dan Nica - şi că unii se bazează pe cutuma amintită mai înainte, alţii pe experienţa politică, alţii pe algoritmele USL, iar alţii doar pe un tupeu mioritic fără măsură.

Atenţie! Se ascut cuţitele. Brutuşii mişună prin culise, amuşinând după sângele ce încă n-a curs. Cezarii îşi cumpără armuri. Scenariştii urzesc intrigi de alcov cu iz de telenovelă. Poporul, deh, ca poporul. Stă cu ochii pe TV şi pe sacoşele electorale, căci altă nădejde, ioc! Oare mai poate crede cineva că de data asta va fi altfel decât la oricare dintre trecutele alegeri?

Citit 2297 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 18:23

9 comentarii

 • postat de cetatean
  Sâmbătă, 22 Februarie 2014 09:04
  79.116.107.***
  bacalbasa....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 10 Februarie 2014 22:43
  5.13.132.***
  dan nu a facut 'nika'... ca si cum ai spune: SA SE ARATE IN PUBLIC CEI MAI MARI HOTI AI TARII: SI-I VEDEM!
  Un mitoman, un plagiator incamgat si increzut, o papusa feminina,mancatori de kokoa... lingai... paraziti... si MAI NIMIC UTIL... un teatru prost pe banii nostri... PROST SISTEM SCLAVAGIST NE-AM MAI LASAT CUFUNDATI!
  SCAPA CINE POATE!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Vasile Dâncu, sociolog
  Luni, 10 Februarie 2014 18:48
  92.85.247.***
  Faslaru cu stropitu o sa-i ia locu, altul mai potrivit, compatibil la caracter cu voi galatenii care votati pesedeul de pe timpul lui Dej, nu aveti scula ... restul stabilor din partid, va zic din interior, sunt ori betivi notorii, ori prea lasi sa se implice in asa mare gheseft !
  0
  3
  Raportează
 • postat de fost pnl-ist
  Luni, 10 Februarie 2014 18:48
  5.13.222.***
  pnl-ul e ingrijorat ca psd-ul ascute cutitele. ei vor fi primii taiati....de pe liste la urmatoarele alegeri , si nu ma refer la cele europarlamentare, astea sint deja stabilite. asa e cind te faci frate cu dracu ca sa treci puntea.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Frica de DNA duce la măsuri extreme....poate i s-a suflat de un dosar penal?
  Luni, 10 Februarie 2014 14:39
  109.98.100.***
  Nu te-ai prins Costel Crângan? S-a nasolit treaba, a intrat morcovul adânc de când cu DNA prea activ, așa că se ascund ca potârnichile pe posturi cât mai departe de România, la adăpost de imunitate de parlamentar european pe model de Adrian Severin?
  2
  9
  Raportează
 • postat de antipatizant politica Galati
  Luni, 10 Februarie 2014 09:31
  213.177.13.***
  Unul mai hot ca altul sau unul mai rau ca altul, ma refer la cei nominalizati a duce munca lui Nica mai departe - aceea de a sterge de pe harta Romaniei, Galatiul ! Ne meritam soarta ! Pacat de copii nostri !
  3
  20
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Luni, 10 Februarie 2014 08:17
  5.13.216.***
  DL NICA SI RESTUL AR FACE BINE SA MAI OCUPE SI FUNCTII CA SIMPLI MEMBRI DE PARTID!! DIN DECLARATIILE LOR DE AVERE S-A VAZUT CA SI-AU UMFLAT BINE CONTURILE IN ACESTI MULTI ANI DE PARLAMENTARI!! S-O ADUCEM PE DOAMNA MARIA GRAPININE PE MELEAGUL NATAL O FEMEIE PUTERNICA, OM DE AFACERI CARE POATE INVESTI SI LA GALATI1 SI SUNT CONVINS CA VA FI O VOCE PUTERNICA IN PARLAMENTUL EUROPEAN!!!!M-AM SATURAT DE 24 DE ANI DE ACEIASI OAMENI CARE SE ROTESC INTRE EI IN ORASUL SI JUDETUL NOSTRU!!!
  4
  6
  Raportează
 • postat de radu
  Luni, 10 Februarie 2014 05:41
  5.13.218.***
  Ultimul slogan a unui politician roman : "Infometeazati poporul pana devine scheletic, si nu va mai lupta ! "
  ii dai un pui si 1kg ulei si.... te va vota !!!!
  1
  18
  Raportează
 • postat de voturi fast -food de la alegatori cu abdomenul plat
  Luni, 10 Februarie 2014 00:50
  92.84.98.***
  Ultimul slogan al presedintelui chinez : "Hraneste-ti dusmanul pana devine Obez,si nu va mai lupta! '' /Xi Jinping/
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.