Mărţişorul ilegal de la bordură

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tot scandalul cu garajele şi nevoia de locuri de parcare mi-a readus în minte o chestiune despre care am mai scris de nenumărate ori, din păcate fără vreun efect notabil. Zi de zi, venind spre birou, trec prin faţa Palatului de Justiţie. Dacă parcarea pe trotuar a dispărut ca fenomen, lăsatul maşinilor pe prima bandă a străzii Brăilei, foarte aproape de intersecţia din faţa clădirii amintite, e sport gălăţean. Şi dacă, în zona cu parcare cu plată din faţa blocurilor A de pe Brăilei, situaţia este cât de cât ţinută sub control de patrulele de poliţişti locali, chiar în faţa Tribunalului, pe breteaua care duce spre strada Regiment 11 Siret, maşinile stau parcate una lângă alta, chiar în faţa semnului cu oprirea interzisă, exact în faţa clădirii unde se împarte dreptatea.

Situaţia durează de multă vreme şi, din motive care nu au fost niciodată suficient de clar explicate, atât Poliţia locală, cât şi cea rutieră par depăşite de situaţie. Evident, gălăţenii au două scenarii, ambele la fel de plauzibile: ori maşinile parcate ilegal le aparţin unor magistraţi sau avocaţi, iar poliţiştii se prefac a nu le vedea, ori aparţin unor interlopi de care, la fel, nimeni nu pare că vrea să se atingă.

Din toamnă şi până acum, am urmărit situaţia îndeaproape. Singura perioadă când locul cu pricina nu a fost ocupat abuziv de maşini a fost cea în care a nins şi a viscolit. Şi asta, desigur, pentru că pe acolo treceau utilajele Ecosal, iar proprietarii maşinilor cu pricina ar fi riscat să se aleagă cu portierele şi aripile raşchetate. Imediat ce viscolul s-a mai domolit şi porţiunea aceea de stradă pe care se face stânga către Regiment 11 Siret a fost descongestionată complet, maşinile au reapărut. Pe 16 februarie, de exemplu, în jurul prânzului, am remarcat un automobil, cu număr de înmatriculare GL 14 CRL, parcat exact în curbă. Nu avea nici măcar poziţiile aprinse, semn că ar fi intenţionat să plece repede de acolo, chiar dacă, desigur, nici staţionarea nu îi era permisă. Ceilalţi şoferi din trafic înjurau printre dinţi, fiindcă abia se puteau strecura pe lângă automobilul cu pricina, strada fiind şi mai îngustă, din pricina zăpezii. Evident, nici urmă de poliţie prin preajmă. Exasperat, un şofer s-a înscris pe Brăilei, ca şi când ar fi vrut să meargă înainte, şi a făcut dreapta după refugiul pentru pietoni. Şi ce-i mai puteai spune omului, care avea o maşină mare, de teren, şi n-ar fi încăput pe lângă cea a concetăţeanului ignorant într-ale legii sau, pur şi simplu, răuvoitor.

Situaţia nu s-a schimbat după topirea zăpezii. Zilnic văd acolo maşini: GL 30 PLA şi GL 76 LEX sunt doar două exemple, pe care mi le-am notat chiar zilele trecute. Un lucru vreau să fie foarte clar: nu ştiu cui aparţin aceste autovehicule şi nici nu mă interesează. Ni se spune, de multe ori, de către cititori, să stăm la pândă, să vedem cine parchează aiurea la Tribunal. Nu e treaba noastră să facem asta, de aceea avem poliţie. Sunt convinsă că există posibilitatea de a-i pedepsi pe contravenienţi şi de a-i împiedica să mai parcheze acolo, cu atât mai mult cu cât peste drum, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, există locuri de parcare. Uite, de asta pledez pentru supravegherea traficului cu camere video. Aşa, nici n-am mai fi călcaţi pe trecerea de pietoni, nici pietonii n-ar mai traversa pe unde îi taie capul, nici baştanii nu s-ar mai crede pe moşia proprie.

Citit 1390 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2014 17:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.