Când câinii au mai multe drepturi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Situaţie absolut reală. Ai peste 70 de ani. Ai ieşit de mai bine de un deceniu la pensie. Te-a lăsat sănătatea. Complet. Ai nevoie de o internare urgentă în spital. Boala nu prea contează. Drept pentru care trebuie să urmezi traseul medic de familie - spital. Ar trebui să te internezi. Să stai vreo săptămână în spital. Totul pare simplu. Ai plătit o viaţă întreagă din salariu către asigurările de sănătate. Başca, mai plăteşti şi din pensie. Dacă ai trăi într-o ţară normală, te-ai aştepta ca drumul de acasă până la spital să dureze maximum 30 de minute. Ghinionul tău este că trăieşti în Galaţi. România. Locul unde absurdul este la el acasă.

După ce ai trecut pe la medicul de familie, acesta te trimite la spital. Dacă ai "norocul" să suferi de diabet, spre exemplu, sau de vreun ulcer, înseamnă că trebuie să ajungi până la etajul şapte al Spitalului Judeţean "Sfântul Apostol Andrei". Liftul nu merge. De fapt, liftul care îţi trebuie ţie. Doar cel al medicilor e funcţional. Minunat. Până la etajul cinci, te-ai ales şi cu un preinfarct. Bonus, pentru că nu prea mai ai fizicul atletic de altă dată. Este ora şapte dimineaţa. Medicul vine de-abia pe la opt. Te rogi să găseşti un scaun. Nu prea ai noroc, aşa că mai stai vreo oră în picioare. Un leşin mic nu se mai pune. Vine medicul. Ai reţeta. Ai trimiterea. Ai şi cuponul de pensie. Plus sacoşa cu lucruri pregătite pentru internare. Ar trebui să ajungi în salon. Numai că.... mai urmează o mică umilinţă. Trebuie să ajungi din nou la parter, căci acolo este biroul de internări. Alt preinfarct, altă lifiteră sictirită. Stai la rând cu toate actele în mână altă jumătate de oră, până primeşti foaia izbăvitoare. Urmează o nouă căţărare până la etajul şapte. Al treilea preinfarct, dacă ai noroc. Ai ajuns sus. Este deja ora nouă. Medicul trebuie să îşi facă vizita. Deci mai stai vreo jumătate de oră pe la uşi. Acum eşti gata de internare. Odihneşte-te în pace!

Aceasta esta aventura prin care trebuie să treacă orice bunic, bunică, mamă, care vrea să se interneze în Spitalul Judeţean "Sfântul Apostol Andrei". Culmea este că nu medicii sunt vinovaţi. Deşi le tot găsim bube-n cap, până una-alta, nu ei sunt cei care trebuie să pună în concordanţă sistemul informatic inexistent al spitalului cu cel al Casei de Asigurări de Sănătate. Pentru că, vă vine să credeţi sau nu, un medic de familie ştie exact de câte ori ai fost consultat sau de câte ori ai primit o aspirină pe reţetă compensată, printr-un singur click, pe când cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Galaţi habar nu are.

Pe de altă parte, spitalul colcăie de câini comunitari graşi, bine îngrijiţi, spre bucuria mai-marilor judeţului. Mă gândesc, cu mintea mea stupidă de plătitor de taxe şi implicit de salarii ale personalului angajat în sistemul public, că acest sistem ar trebui să se îngrijească mai întâi de cei care îl susţin şi de-abia după aceea de prietenii necuvântători, purtători ai diverşilor paraziţi, ce rezidă pe holurile unor unităţi destinate sănătăţii publice umane. Din păcate, de peste zece ani se vorbeşte prea puţin de aceste situaţii, fie din frică, fie din ignoranţă. ONG-urile ce se autointitulează păzitori ai dreptei iubiri faţă de câini ar trebui, măcar în ceasul al doisprezecelea, să facă ceva şi cu câinii din curtea spitalului. Nu de alta, dar încet şi sigur acesta se transformă în unitate veterinară.

Citit 1407 ori Ultima modificare Luni, 31 Martie 2014 18:39

8 comentarii

 • postat de Un bolnav
  Marți, 01 Aprilie 2014 23:34
  84.117.40.***
  Daca te duci la urgenta la Spitalul Judetean trebuie sa stai 4 ore sa-ti faca unele analize ( desi esti operat pe cord deschis) si inca o ora ca sa vin medicul sa citeasca rezultatele si care sa spuna"de unde sa va dam alta inima" si te trimite acasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de etta
  Marți, 01 Aprilie 2014 19:37
  109.99.193.***
  Nu cainii sunt problema si nu e vina lor ca oamenii sunt adusi la o asemenea stare de umilinta si degradare incat ajung sa invidieze un biet caine. Vinovati sunt cei care, folosesc banii munciti din greu de bietii oamenii ca sa ingrijeasca de caini in locuri in are acestia nu au ce sa caute. si sa spunem lucrurilor pe nume - Bacalbasa, in total dispret fata de soarta oamenilor ingrasa si inmulteste cainii din tot orasul pe banii publici. Asta este problema! El este problema!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Mada
  Marți, 01 Aprilie 2014 16:44
  86.127.208.***
  Nu inteleg ce legatura au cainii cu un sistem de sanatate corupt si bolnavicios....acum sincer, orice discutie se duce spre o practica pe care o doresc oamenii fara suflet...si eu una m-am cam saturat de acest subiect! Si daca se eutanasiaza cainii, cum va deveni Spitalul Judetean un spital care sa fie in slujba oamenilor? De ce nu scrieti despre avutiile bisericii? De ce nu veniti cu idei de imbunatatire? Va raspund eu: pentru ca nu puteti! E mai simplu sa omoram niste animale (pe care tot oamenii le-au adus pe strazi, din comoditate, din nesimtire, din lipsa de educatie) in loc sa implementam un sistem de amenzi pentru cei care lasa animalele pe strada in loc sa le sterilizeze? Solutii sunt...dar nu exista vointa!
  9
  5
  Raportează
 • postat de dana
  Marți, 01 Aprilie 2014 16:02
  95.254.197.***
  D-le Ghinea,.........sint alte probleme serioase in Galati !!!Credeti (tare as vrea sa vad) ca lucrurile se vor
  schimba in Ro, sau Galati, daca vor fi omoriti ciinii !!!????????????ma indoiesc !!!!!d-le Ghinea !!!
  Ma minunez de prostia galatenilor !!!!!!pacat !!
  11
  4
  Raportează
 • postat de spider-man
  Marți, 01 Aprilie 2014 15:21
  213.177.20.***
  70 de ani chiar are! Bacalbasa a implinit saptamana trecuta 70 de ani! Nu i-ati spus si voi la multi ANI!
  0
  1
  Raportează
 • postat de mrrr !!!
  Marți, 01 Aprilie 2014 12:29
  194.102.208.***
  1 aprilie, 2 sau 3 aprilie, gluma, negluma, realitatea e ca bucalbasa asta este un mare gunoi moral si o mare HAHALERA !
  4
  5
  Raportează
 • postat de JIJI
  Marți, 01 Aprilie 2014 06:27
  92.80.170.***
  @VLG : AVETI NORMA CA CEL PUTIN UN ARTICOL PE ZI SA FIE DESPRE CAINII COMUNITARI? AZI TI-A VENIT TIE RANDU SA SCRII - GHINEA- , MAINE CINE URMEAZA?
  19
  10
  Raportează
 • postat de Lucian-Freedom
  Marți, 01 Aprilie 2014 00:53
  5.13.221.***
  Pai sa se transforme odata in spital veterinar (ca asta si este)! In tot cazul, bun editorial, se putea si mai taios. Felicitari! Vrem Civilizatie! (si mai vrem ceva, ca tot ne place Democratia, mai vrem si respectarea majoritatii - daca cerem eutanasiere, aia sa fie - altminteri ne intoarcem la totalitarism, si va fi mare Vai daca voi decide eu singur!) Multumesc, respect!
  5
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.