Greu cu asfaltul la deal

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin mai toate cartierele oraşului, pe la întâlnirile cu cititorii, gropile sunt o temă recurentă. Fie că sunt pe stradă sau pe trotuar, provenite din pavele lipsă sau surpări pe la îmbinările diverselor ţevi - da, da alea schimbate pe nervii noştri în câţiva ani buni de lucrări ISPA - gropile sunt la loc de cinste în peisajul urban. Le ştim cu toţii, le vedem cu toţii, ne indignăm cu toţii. De reparat, evident, ar trebui să le repare firmele de specialitate, la comanda Primăriei. Ceea ce nu se prea întâmplă. Invariabil, primim răspunsul că strada X sau Y urmează să fie modernizată, că se doreşte reabilitarea instalaţiei electrice, a celei de gaze sau, evident, schimbarea ţevilor uitate în programul ISPA. Între timp, aşteptăm. Gropile mici devin mai mari, iar pe lângă ele apar alte gropi mici. Care, potrivit evoluţiei fireşti în cazul unui sol poros, insuficient compactat, se vor transforma în bureţi la fiecare ploaie, mărindu-şi volumul.

Evident că a face o stradă cap-coadă, întâi instalaţiile de pe dedesubt, pe urmă covorul asfaltic, înseamnă o normalitate către care ar fi logic să tindem. E la mintea cocoşului că o asemenea abordare este cea corectă şi justă, gospodărească. Ar trebui, chiar, să existe o permanentă coordonare între companiile furnizoare de utilităţi şi Primărie, astfel încât, pe cât posibil, acţiunile de găurire a străzilor să fie urmate de unele de reparaţii ale sistemelor, nu să se facă strada giugiuc şi pe urmă să dea Dorel găuri cu pickhammerul, că s-a scurtcircuitat un cablu electric sau trebuie băgată fibră optică sau făcut un nou racord la apă, canalizare, gaze.

Dar, tot la modul realist, sunt convinsă că varianta ideală este doar un accident fericit, fiindcă nu poţi programa ţeava să se spargă la momentul când s-a făcut deja licitaţia pentru atribuirea contractului de asfaltare a străzii. În schimb, ai putea, de exemplu, să aplici sistemul nemţesc. Acolo am văzut, în Dortmund, de pildă, din loc în loc, pornind de la caldarâm până la zidul clădirii, o fâşie de asfalt sau pavaj mai închis la culoare. Întrebând, curioasă, de ce această diferenţă de culoare (că de nivel, parol, nu exista!), mi s-a răspuns că sunt fâşiile de intervenţie. Adică, la fiecare kilometru, în zonele mai puţin locuite sau 500 de metri în centrul oraşelor mari, există o fâşie din asta pe care companiile de utilităţi au voie să o spargă oricând pentru anumite intervenţii de întreţinere sau diferite racorduri. Şi pe care, pe urmă, tot ei o repară. În rest, dacă este o avarie majoră, care să presupună decopertarea unui segment de stradă sau trotuar, trebuie aprobare de la municipalitate, care, ulterior, foloseşte banii din fondurile de reparaţii pentru a readuce strada la starea iniţială. Atenţie, însă, doar dacă nu s-a produs avaria din vina companiei care exploatează ţevile şi care are obligaţia de face verificări şi de a interveni în caz de nevoie.

La noi, se continuă varianta aşteptării să se facă nu ştiu ce lucrare pentru ca, pe urmă, să se modernizeze strada. Numai că asta durează luni bune, de regulă, timp în care continuăm să dăm în gropi, la propriu, fie cu maşina, fie cu bicicleta, fie cu piciorul sau căruţul copilului, fiecare după posibilităţi. Şi-atunci, zic, până la asfaltul ca în palmă care nu mai vine, nu punem mai bine o plombă cinstită, măcar să nu arate strada ca după război?

Citit 1361 ori Ultima modificare Luni, 07 Iulie 2014 16:56

4 comentarii

 • postat de crystal
  Marți, 08 Iulie 2014 12:24
  95.77.107.***
  valabil si pentru spatiile dintre blocuri (in cartiere) , sunt multe zone care arata jalnic si nu a mai fost reparat asfaltul/cimentul de dinainte de revolutia 89. Acolo nu se baga nimeni ?!
  0
  6
  Raportează
 • postat de crystal
  Marți, 08 Iulie 2014 12:13
  95.77.107.***
  Primaria se spala de urgenta pe maini de gropi, face licitatii colorate sau alb-negru si da la reparat strazile. Vine firma X care face din viteza , "da buleala" , face strada daca se poate fara sa consume materiale si o da gata si pleaca. Dar strada nu tine mult si se strica de noua precum chinezariile.

  ATUNCI CE E DE FACUT D.LE PRIMAR ?

  Tot eu te invat !
  Dai strada in reparatie si intretinere cu contract pe o durata de 5 ani (mai mult sau mai putin) . Daca strada/strazile din zona respectiva nu arata bine atunci anulezi contractul , ceri suma parte din bani inapoi dupa caz si faci alt contract.Asa cum poti sa faci contract pentru deszapezire pe X ani, foarte bine se pot face contracte si de intretinere strazi.
  Daca vedem gropi pe strazi atunci vom sti de cine sa ne agatam. Primaria iese complet din cauza si asa au mai mai multe firme SANSE cinstite LA UN CONTRACT. De altfel firmele vor avea de lucru, mai multi oameni castiga o paine si strazile vor arata mai bine, VRAND NEVRAND.

  Asadar propun ca strazile sa fie date si in intretinere daca altfel nu se poate ! Cine e pentru ?
  Poate ziaristii ii propun asta primarului daca au ocazia.
  0
  5
  Raportează
 • postat de CETATEANUL URBEI
  Marți, 08 Iulie 2014 10:18
  79.116.102.***
  IATA DE EXMPLU;
  LA BINGO SI FLORA DIN TIG. 3 DUPA CE SA-U DARMAT CHIOSCURILE ADICA ACELE COTETE INSALUBRE, ACUM 3 LUNI DE ZILE!!? NU S-A MAI ASFALTAT PORTIUNILE RESPECTIVE! AI OCAZIA SA ITI RUPI LABELE PICIOARELOR!!
  PE STRADA GH ASACHI STAU ATARNATE SI INSIRATE DIVERSE CABLURI DESPRISE DIN STALP! CU TOATE CA SA-U FACUT NUMEROSAE SESIZARI!!!!!?
  TOT PE ACEIASI STRADA SI NUNUMAI SA-U COSIT, PRASIT IARBA SI GARDUL NOU PLANTAT DE O LUNA DE ZILE ! DAR GRAMEZILE ADUNATE NU SA-U RIDICAT SMD......
  SE LUCREAZA LA PLESNEALA FARA FINALITATE, FARA CONTROL SI VERIFICARE!!??NIMENI
  NU CONTROLEAZA NIMENI DIN PRIMARIE!!?NU-I INTERESEZA PE NIMENI DE MODUL CUM SE GOSPODARESTE ACEST ORAS!!? ALO! PRIMARIA!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Când merg pe dalele primăriei parcă joc șotron....ba una, două lipsă, ba pendulează, ba basculează....nu mă plictisesc, sunt vigilent. Dar oamenii în vârstă? Entorse, sucituri de glezne, șold, chiar fractură Iarna, ș.a.
  Marți, 08 Iulie 2014 08:03
  109.99.193.***
  Păi asta-i...degringoladă, dezorientare duse la paroxism organizare în neștire....rezultatul? Găuri, gropi, petice, chitoane lăsate, denivelări prin tasare, fisuri, crăpături adâncite de apa de ploaie, șanțuri de la utilaje grele săpate cu a lor pneuri barosane sau mai rău rămâne cum ne-am înțeles până uităm de lucrare și nu se întâmplă un accident când își aduc brusc aminte....debandadă organizată. Când merg pe dalele primăriei parcă merg pe un câmp de mine antipersonal, pericooooool !!!! Nici nu îndrăznesc să mă uit în vitrine să nu-mi sucesc picioarele.
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.