Oficial, le merge bine

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se mai îndoieşte cineva că pentru noi, românii, alegerile europarlamentare sunt pur şi simplu un fel de antrenament pentru alegerile prezidenţiale? Mai crede cineva că domnii prezidenţiabili merg prin ţară, în turneu electoral, pentru a-i face cunoscuţi pe candidaţii la Parlamentul European? Că, dacă era aşa, şi în 2007, la primele alegeri europarlamentare, ar fi trebuit să alerge preşedinţii de partid, prin ţară, ca să îşi prezinte eurocandidaţii. Lucru care s-a făcut, dar cu măsură. Mică.

Acum însă, pe unde te duci, pe unde te întorci, dai de candidaţii – declaraţi oficial – la alegerile prezidenţiale. Care îşi exersează discursurile politice pe la lansările europarlamentarilor. Nu vorbim aici dacă acest lucru este sau nu împotriva legii. Nu că ar fi; la noi, când legea nu spune „nu”, sigur este „da”. Aşa că politicienii care îşi doresc să ajungă sau, după caz, să se reîntoarcă în Parlamentul European nu sunt, de această dată, decât un decor, un fundal, pentru primul solist al partidului. Iar concertele sunt în plină desfăşurare.

Şi ca „tocana” – reîncălzită – prezentată românilor pe post de friptură să fie completă, la toată reţeta asta se adaugă una bucată sondaj de opinie şi mai multe firimituri de condimente – scandaluri pe diverse teme, gen „prezervative pentru trupele de elită”.

Cât priveşte sondajele de opinie, aici fiecare poate interpreta cum vrea; unii ar putea spune că Traian Băsescu încă se află în topul preferinţelor românilor, iar alţii că ratingul preşedintelui a scăzut (cam cu 20 la sută!) faţă de anul trecut (în 2008, Insomar cota preferinţele românilor pentru Băsescu la 58 la sută).

La fel, unii s-ar putea bucura că Mircea Geoană este al doilea candidat la preşedinţie, în ordinea preferinţelor românilor, în timp ce alţii ar putea doar să observe cum Crin Antonescu se află la o foarte mică diferenţă de liderul PSD…

Dacă vi se pare că am uitat ocupantul locului întâi, vă înşelaţi; nu l-am uitat pe actualul preşedinte al României, ci am evitat, în mod voit, referirile la el. Asta, pentru că se pare că Traian Băsescu încă nu s-a hotărât dacă mai candidează sau nu pentru încă un mandat. Potrivit presei naţionale, conducătorul ţării s-ar fi împărtăşit ambasadorilor UE, spunându-le că abia prin septembrie se va decide dacă mai candidează sau nu pentru un nou mandat, asta, în funcţie de criza economică…

În tot acest timp, în care politicienii îşi văd de-ale lor – adică încearcă să îşi asigure  locuri călduţe, de conducere, pentru încă un mandat, sau îşi ţes, în continuare, intrigile – România a intrat, oficial, în recesiune.

O ştire pe care toată lumea o trece cu vederea, aşa cum încerci să nu vezi cucuveaua care cântă, noaptea, în faţa casei unui bolnav…

Că am intrat, oficial, în recesiune, ne-o spune raportul Institutului Naţional de Statistică. Dar ne-o infirmă, tot oficial, preşedintele României. Care va candida pentru un nou mandat doar dacă trece criza… Care criză?!

Citit 745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.