La pescuit în castronul cu ciorbă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iată că o să avem la Galaţi un muzeu al pescuitului. Un lucru bun căci, la drept vorbind, doar trei localităţi din România - Galaţi, Tulcea şi Sulina - au tradiţia şi ştaiful necesare pentru a putea pretinde să găzduiască un astfel de obiectiv. În rest, e ca la alegerile prezidenţiale: mulţi candidaţi care doar îşi testează imaginea.

Este de lăudat faptul că autorităţile locale au gândit şi susţin un astfel de proiect. Oraşul are nevoie de obiective culturale şi economice care să-i confirme cumva statul de punct strategic în zona Dunării. Căci altfel poţi intra la „masa bogaţilor” (la fondurile UE, adică), dacă îţi treci în CV, ca aşezare, şi un muzeu al pescuitului, şi un institut de cercetări piscicole, şi nişte porturi viabile, şi ceva piscicultură, şi nişte entităţi de procesare a peştelui etc. Din această perspectivă, înfiinţarea muzeului pescuitului poate fi o lovitură de imagine pentru care cei care au gândit totul merită felicitări.

Altfel stă însă treaba dacă privind lucrurile din perspectiva amplasamentului noului muzeu. Căci, trebuie să ştiţi, muzeul pescuitului se va construi în pădurea Gârboavele, pe raza comunei Tuluceşti. Dar cum prin pădurea amintită nu curge fir de apă, iar peştele poate fi pescuit, în cel mai bun caz, doar în castroanele cu ciorbă ale cârciumilor din zonă, se impune o întrebare legitimă: cine a fost „geniul” care a ales locul? Că mai rău de atât nu se putea!

Din ce înţeleg, autorităţile se căznesc să explice opiniei publice că au încercat şi alte soluţii, mai aproape de malul Dunării, dar că nu au găsit înţelegere de la proprietarii terenurilor. Nu zău? Chiar or fi căutat? Greu de acceptat ideea, căci am la îndemână câteva locuri unde era foarte simplu să se obţină spaţiu pentru muzeu.

Cel mai la îndemână ar fi fost, de departe, spaţiul Grădinii Botanice. Lângă Dunăre, pe un teren public aflat în proprietatea Consiliului Judeţului, deci fără nicio bătaie de cap. Loc liber – berechet! Apoi ar mai fi şi zona plajei Dunărea. Teren public şi acolo, la dispoziţia Consiliului local, cu acces facil, fără probleme juridice. Nu trebuie omis nici terenul pe care se află Uzina de apă nr.1, obiectiv aflat, din ceea ce înţeleg, în curs de dezafectare. Poziţia este grozavă, cu vedere panoramică spre fluviu, cu acces lejer, fără litigii (mă rog, acolo se tot vorbeşte despre nişte „vânători” de terenuri, care ar vrea să facă un parc de distracţii; bun şi acela!).

Dar ce spuneţi despre curtea Liceului de Marină, care este vraişte după ce unitatea şcolară a cam rămas fără obiectul muncii? Este la mal de Dunăre, în faţa Palatului Navigaţiei gândit de marele arhitect Petre Antonescu, la doi paşi de Institutul de Cercetări Piscicole, gard în gard cu Institutul de proiectări navale, la 100 de metri de cheiul istoric al Galaţiului, la nici cinci sute de metri de silozurile proiectate de Anghel Saligny. Acela ce avea?

Dar să privim partea plină a paharului! Bine că nu au dus muzeul pescuitului lângă crucea Caraimanului sau pe vârful Omu. Că era un pic mai complicat de ajuns acolo fără elicopter. Lăsând gluma la o parte, trebuie să admitem că modul în care autorităţile au stabilit locaţia pentru muzeul pescuitului este absurd. E ca şi cum muzeul bananelor s-ar face în Groenlanda sau muzeul gheţii în jungla amazoniană. Vai de capul nostru, că proaste vremuri trăim!

Citit 1584 ori Ultima modificare Joi, 25 Septembrie 2014 15:32

7 comentarii

 • postat de Chris
  Sâmbătă, 27 Septembrie 2014 00:25
  81.107.84.***
  Cool,pe cand Muzeul Vanatorii pe malul Dunarii?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Când prostia bubuie, chiar nu mai ce scri, doar Dumnezeu și un psihiatru poate rezolva pe acești oameni de doi lei.
  Vineri, 26 Septembrie 2014 21:03
  92.86.46.***
  Când ilogicul guvernează ilogicul și prostia bubuie, chiar nu mai ai ce comenta, sunt nimicuri de oameni, periferie în educație promovată de partidul PSD pe plan local, la Galați prostimea strălucind buni de copiii fac lucruri trăsnite emisiuni de haz la TV.
  Sănătate să ai Costel Crângan, să scrii cât mai multe articole, că bine le spui, adică le scrii mai bine spus.
  1
  6
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 26 Septembrie 2014 18:45
  95.77.107.***
  Sunt alte prioritati mult mai importante ,chiar vitale cum ar fi noi locuri de munca.
  Trebuie si ceva cultura,istorie, arta ,traditie dar nu mai am incredere in astfel de intentii pentru ca sunt pline de alte intentii doar ptr clasa politica ; noi relatii, noi ocazii de mita, coruptie, deturnare de fonduri .
  Iar daca o astfel de intentie totusi e chiar "curata la suflet" si de bun augur atunci e sortita pieirii in scurt timp in romania multilateral corupta.
  E ca si cum am incerca sa plantam o floare intr-un desert plin de boscheti, ca tot s-au folosit comparatii in articol.

  un alt pescar are dreptate.. ocazie de deturnare a fondurilor europene, nimic mai mult. Cum asa ? Pai ai de turnat un perete ptr o anexa si declari in acte ca sacul de ciment a costat 3000 lei (cumparat de altfel de la firma proprie) ..si tot asa ..pana tragi dunga si vezi ca ai facut juma' de milion de euro si e rostu' sa te faci mic si cuminte in sedintele de la primarie/consiliu sa nu te miroase DNA-ul.
  1
  7
  Raportează
 • postat de un fost pescar
  Vineri, 26 Septembrie 2014 15:02
  109.166.208.***
  Nu pot sa m-abtin: http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/orasul-inconjurat-de-ape-nu-are-fabrica-de-conserve-de-peste-301515;
  Probabil ca dl Pislaru o sa taie panglica la muzeu, plin de barci si plase pescaresti nostalgice!
  0
  4
  Raportează
 • postat de un fost pescar
  Vineri, 26 Septembrie 2014 10:56
  109.166.208.***
  Un muzeu al pescuitului e o forma de sifonare a banilor europeni si atat.
  N-are legatura cu pescuitul, care s-a transformat in braconaj intre timp. Degeaba incercati sa identificati o locatie ca nu are nici o importanta unde va fi amplasat. Ma mir ca nu l-au pus la bucuresti, ca de-acolo vin banii.

  Galatiul nu mai are o piata de peste, nu mai are o cherhana, nu mai are untiati de procesare, nu mai are spatii de conditionare pentru peste si mai ales nu mai are luciu de apa pentru piscicultura la scara industriala.
  Mai are doar un parc (Viva) unde este amplasat la misto un iaz cu pesti de acvariu si un institut de cercetare anemic,

  In rest, mai bine s-ar organiza un tur al "vestigiilor" pisciculturii galatene de odinioara. E mult mai ieftin si mai instructiv decat orice muzeu.(aici era cutare, cutare, etc)
  0
  10
  Raportează
 • postat de CETATEANUL
  Vineri, 26 Septembrie 2014 08:32
  5.13.130.***
  ATI INEBUNIT DOMNILOR?
  CUM SA FACI MUZEUL PESCUITULUI INTR-O VAGAUNA DEPARTE DE DUNARE SI ORAS!!??????
  CINE DRACU SE DUCE SA VIZITEZE ACEST MUZEU LA GARBOAVELE IN PADURE??
  IN PRIMUL RAND TREBUIE SA PLATESTI TRANSPORTUL AUTO! IN LOC SA TE DUCI ELEGANT PE JOS PANA LA MARGINEA DUNARII IN ORAS !! AVEM PREA MULTE MUZEE IN ORAS? DAR NU ESTE SPECIFIC, CAND AI DUNAREA LANGA ORAS SI AR TREBUI SA GASESTI ATATEA OPORTINITATI!!!
  CINE VA VIZITA ACEST MUZEU! DOAR VOI CU MASINELE INSTITUTILOR ! DAR RESTUL CARE CHIBZUIM FIECARE LEUT PENTRU SUPRAVETUIRE II CONVINE SA PLATEASCA TRANSPORTUL SI ALTE TAXE!!??
  SUNT ATATEA CLADIRI PARASITE IN ORAS!
  DAR ESTE DE NECONCEPUT SA FACI UN ASTFEL DE MUZEU IN PADURE DEPARTE DE DUNARE SI ORAS!! NU ARE NICI O SEMNIFICATIE!!
  DE CE NU INTREBATI SI PE CETATENII COMUNITATII?
  1
  14
  Raportează
 • postat de Tatu T.
  Vineri, 26 Septembrie 2014 06:33
  89.137.136.***
  Tembelismul pare a fi o caracteristica a factorilor de decizie locala si judeteana. Oameni politici, dregatori, consilieri, toti laolalalta.Pestele de la cap se-mpute, iar "lantul slabiciunilor" tot coboara, tot coboara, pana la cele mai de jos minti. Propunerile dumneavoastra privind locatiile sunt de maxim bun simt. Cele de la fosta Uzina de Apa Nr. 1, construita pe locul vechii Carantine a portului Galati pana la 1841, curtea Liceului de marina, cheiul Dunarii pe locul unde s-au demolat vechile cladiri ale Pilotajului, teren viran acum, alaturi de fostele cladiri ale Lloyd-ului austriac acum proprietate AFDJ mi se par mult mai potrivite.
  Nu mai spun de vechea cladire, de patrimoniu a Pescariilor Statului, unde a fost si sediul Bursei de peste.
  Are alt proprietar?! Parteneriatul public-privat nu poate functiona intr-un stat civilizat?
  Cred ca se prefera ciorba de peste a vajnicilor membri de partid, proprietari de "drept" respectiv concesionari fosti chelneri de la Garboavele si cotizanti la pusculita bine stiuta."Lantul slabiciunilor"...Uneori se mai aude si zanganit de catuse.
  Felicitari pentru luarea de pozitie.
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.