Sunteţi grav bolnav. Reveniţi la anul, vă rog!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Lui Andrei Popescu (nume fictiv - n.r.), doctorii i-au găsit probleme la inimă în urmă cu 30 de ani, în timpul unui control de rutină. Pentru că a ţinut cont de sfaturile medicale şi a luat pastilele prescrise, gălăţeanul a ţinut boala în frâu. De curând, însă, bărbatul a simţit că ceva nu este în regulă cu inima sa. Obosea după doar câţiva paşi, avea palpitaţii, iar tensiunea o lua razna aproape la fiecare măsurătoare. Îngrijorat, a fost la medicul de familie, de unde a luat un bilet de trimitere către cardiolog. Fără a mai pierde timpul, a mers direct la Spitalul Judeţean Galaţi, în Ambulatoriul de specialitate (Policlinică). Poveşti despre programările care se întind pe luni de zile mai auzise de la rude şi vecini. Nimic nu l-a pregătit însă pentru ce avea să-i spună asistenta din cabinet: "V-am programat. Reveniţi la consult pe 16 noiembrie". Îndărătnic, calendarul arăta însă abia data de 3 mai.

În situaţia lui Andrei Popescu mai sunt şi alte câteva mii de gălăţeni. Zeci de ani au plătit contribuţia la Sănătate, chiar dacă nu au călcat niciodată pragul unui cabinet. Când povara anilor şi-a spus cuvântul, iar bolile i-au trimis la medic, toţi aceşti oameni s-au lovit de un zid al indiferenţei şi al proastei gestionări. Indignarea lor este una justificată, din moment ce tocmai sistemul care ar trebui să le aline durerile îi întâmpină, parcă în bătaie de joc, doar cu lipsuri şi amânări.

Şi cum cifrele vorbesc de la sine, este de ajuns să spunem că din 6.585 de gălăţeni morţi în anul 2012, peste jumătate au decedat din cauza bolilor de inimă. Proporţia a rămas aproape neschimbată în 2013 şi 2014. Iar situaţia de la Cardiologie nu este una singulară. Şi la multe alte cabinete din Ambulatoriul Spitalului Judeţean, şi nu numai, programările ajung să se întindă pe săptămâni sau chiar pe câteva luni. Puşi în faţa acestei situaţii, pacienţii au doar două alternative: fie merg la cabinetele particulare ale aceloraşi medici pe care-i întâlnesc în spital, fie aleg să fenteze sistemul şi să meargă direct la urgenţe. Un control medical la cabinetul particular înseamnă însă pentru mulţi dintre gălăţeni un capăt de ţară, din punct de vedere financiar. Resemnaţi, unii bolnavi pun un pariu riscant cu soarta şi aleg să-şi ducă boala pe picioare, până ce le vine rândul pe lista de aşteptare de la cabinetul de la stat.

Cei mai „curajoşi” merg direct la Unitatea de Primire Urgenţe şi, sub pretextul unei crize, sunt consultaţi. Ar putea părea o soluţie, şi încă una gratuită, dacă nu ne gândim că astfel Urgenţele se aglomerează peste măsură. Iar pentru a turna gaz pe foc, este îndeajuns să amintim şantierul permanentizat în care se află de luni bune Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, fapt ce micşorează şi mai mult holurile deja aglomerate de zecile de pacienţi.

Cum autorităţile nu par să aibă un program bine gândit pentru remedierea situaţiei, şi cum numărul de bolnavi creşte de la an la an, rândurile celor suferinzi „îngroşându-se” tot mai mult cu tineri, listele de aşteptare din policlinicile spitalelor vor fi încă la ordinea zilei, până ce, eventual, ultimul va stinge lumina.


 

Citit 2055 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Mai 2015 14:35

3 comentarii

 • postat de Fanel
  Joi, 14 Mai 2015 11:23
  Ala de-ai furat contul lui Robert Popescu si postezi numai mesaje porcoase si total lipsite de bun simt, chiar nu ti-e jena sa fii atat de needucat?
  Chiar ca la articolul asta care chiar bun si atinge niste probleme foarte grave ale societatii galatene sa crezi ca poti duce in derizoriu un cont postand ca un mitocan?
  Rog adminul sa stearga mesajul acestuia pentru ca aduce un prejudiciu de imagine atat ziarului cat si pentru restul galatenilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de elena
  Joi, 14 Mai 2015 10:46
  In iarna aceasta am racit si pentru ca tuseama foarte rau am mers la medicul de familie care m-a trimis sa fac o radigrafie pulmonara la o clinica particulara unde am dat 40 lei.Ma intreb pt.ce mai platesc in fiecare luna CASS-ul 65 de lei ,daca nu benificiez de statutul de asigurat?Va doresc sa fi-ti sanatosi pt a nu mai "impovara "statul roman cu serviciile de sanatate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de DC
  Joi, 14 Mai 2015 08:32
  Fica mea are 28 de ani, intr-o seara din senin a inceput sa aiba fibrilatii, ne-am speriat si am sunat la salvare, era palida si speriata..nu stiam cum sa-i acord primul ajutor, am sunat la 112 la ora 24, sambata spre duminica mi s-a raspuns ca nu poate venii ca sunt foarte ocupati si ca daca lesina sa sun din nou, iar la spital sa nu vin pt ca-i face mai rau.. stan [pe holuri la asteptare,asa ca am asteptat cu frica sa se faca ziua, apoi fibrilatiile au continuat si duminica, dar ceva mai rare, luni am incercat o programere la un medic la particular..toti faceau programari peste doua saptamani cel putin, am mers la cabinetul particuar al doctoritei in evidenta caruia era, ea avand tahicardie si suflu sistolic, dar pt ca nu avem programare nu a primit-o nici macar nu s-a uitat ..deci oameni buni..in ce fel de societate traim cand un medic cardiolog refuza sa-ti acorde o consultatie cand esti in criza de inima..desi vrei sa platesti indiferent cat costa acea consulatatie..depstre programari la cabinetele de stat ..nici nu se mai pune pb pt ca mori cu zile!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.