Avem gust, avem şi poftă!

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

„Pâine şi circ” (ei, mai mult circ!) ne-au tot dat aleşii noştri şi… aleşii aleşilor noştri, de ani buni! Spectacole de calitate sau slabe. E drept, că s-au mai şi sifonat astfel fonduri… Sigur, de mari sărbători, orice administraţie publică din lume organizează şi serbări publice gratuite! Dar administraţiilor le stă bine să dea cu var, să asfalteze şi să lase organizarea galelor nu pe seama… galeşilor profitori, ci a specialiştilor în evenimente! Care să câştige vânzând lucruri bune!

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu sunt mai mulţumit când văd că la un eveniment la care se vând bilete, uneori chiar scumpe, nu s-au mai găsit locuri pentru toată lumea! Asta înseamnă că spectacolul este de calitate! Nu suntem doar milogii care primesc pomana distractivă, ci pretenţioşii cumpărători! Îmi amintesc bine cum m-am dus de trei ori, pe timpul ultimului cinematograf din Galaţi, la Ţiglina, fără să reuşesc să văd un film notabil: nu se adunau nici trei spectatori, cât cerea regula stabilită pentru numărul minim de spectatori! Ei bine, acelaşi film, la Festivalul de film „Future Movie” din aceeaşi vară, aduna 2.000 de spectatori. Şi nu doar pentru gratuitate, contează şi CUM organizezi: un ecran uriaş, în aer liber, contează! Iar la turneul (cu adevărat) extraordinar Horia Mihail cu „Pianul călător”, din martie, s-a plătit bilet. Organizatorii se temeau că, într-un oraş fără Filarmonică, fără Operă şi până de curând fără pian de concert, nededat la muzica bună clasică, va veni puţin public. Rezultatele au întrecut orice aşteptări! La fel la turneul viorii Stradivarius! Şi acum, la Festivalul internaţional de animaţie „Gulliver” s-au vândut bilete; sigur, nu scumpe, dar publicul a dat oricum năvală la numele de pe afiş, la teatre cunoscute şi poveşti iubite! Pe lângă copii (erau şcoli care solicitaseră 70 de locuri, pentru care ajungeau în final… peste 120 de copii!), a fost numeros şi publicul adolescent şi matur.

Administraţia publică subvenţionează un festival, dar artiştii dau strălucirea! Când oferta de calitate este mare, mare este şi numărul spectatorilor! La fel este primită şi campania de film românesc desfăşurată la Casa de Cultură a Sindicatelor. La fel este şi la Festivalul de comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” şi Festivalul „Leonard”. Noaptea Muzeelor, cu oferta Muzeului de Artă, a celui de Istorie (cel mai vizitat – are şi mai multe secţii), al celui de Ştiinţele Naturii, al Spiritualităţii Creştine, a atras nu numai prin gratuitate, ci prin calitatea expunerilor, expoziţiilor, la care s-au adăugat şi concerte rare! Şi uite, pe 27 mai începe şi festivalul de carte Axis Libri, pe Aleea Domnească, cu peste 200 de edituri anunţate. Şi în anii trecuţi, cartea, nu numai cea ieftină, a ieşit în calea gălăţeanului şi a fost cumpărată ca la un târg bucureştean de carte!

Este o adevărată maree de distracţii de bună calitate, o maree culturală în primul rând, chiar dacă unii s-au obişnuit să asocieze termenului „cultural” întruniri plicticoase, umflate în pene şi bifate aşa, ca să fie.

Oferta variată şi bună găseşte „cumpărători”! Bunul organizator de evenimente caută să vină cu lucruri noi, să inventeze, să copleşească. Şi caută să suplinească o lipsă. Aşa cum, incredibil, la Bucureşti, Fundaţia Cartea Călătoare tocmai a organizat primul festival de film… pentru nevăzători! Da, se poate! Şi dezmoşteniţii luminii au ascultat astfel sonorul unor filme româneşti, în timp ce în căşti li se şoptea ce face personajul, dacă se încruntă, sau cum se vede luna…

Citit 1144 ori Ultima modificare Duminică, 24 Mai 2015 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.