Această orbitoare absenţă a speranţei

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Gălăţenii sunt lăsaţi să moară încet, nu sunt omorâţi, stârpiţi, dar sunt educaţi pe zi ce trece să se familiarizeze cu frigul, cu lipsa apei, cu lipsa locurilor de muncă şi cu salarii de batjocură. Nu sunt omorâţi, dar li se iau toate speranţele la un trai decent. Consiliul Judeţului şi Primăria fac parte din diferite cluburi sau asociaţii internaţionale, dar niciuna dintre instituţii nu e în stare să aducă investitori străini în Galaţi şi să asigure, astfel, noi locuri de muncă.

Dar de ce ar veni investitorii în Galaţi, având în vedere că oraşul e plin de gropi şi de câini şi se scufundă, iar clădirile cad pe noi? De ce, doar fiindcă mai facem câte un festival, mai dăm bani pe o „artifică”, ca să spunem că se mai întâmplă ceva în Galaţi, că nu e mort şi îngheţat? Primarul Galaţiului, Marius Stan, a fost ales preşedintele Clubului Internaţional al Mării Negre, acum aproape două săptămâni. Şi? Va aduce asta noi locuri de muncă? Oare chiar ne vom plimba cu bărcuţele pe Dunăre până la Silistra şi Ruse, aşa cum a vorbit el cu un reprezentant al bulgarilor că ar fi frumos?

Dar chiar de se va adeveri şi vor ajunge bărcuţele la noi, omul de rând nu va avea bani să se plimbe cu ele, atâta timp cât Galaţiul se află în primele şase judeţe la rata şomajului. În luna martie era pe locul cinci în ţară la numărul de şomeri. În mod cert, într-o lună nu a ajuns la coada topului. Şi chiar dacă nu eşti printre nefericiţii fără loc de muncă, te poţi număra printre nefericiţii ceilalţi, exploataţi până la epuizare, fără un salariu pe măsura studiilor şi nici acela dat la timp de către patroni. Muncă la kil, pe bani puţini. Oameni din privat preiau sau deschid afaceri, pentru că, dintr-un punct sau altul de vedere, consideră afacerea respectivă bănoasă ori pentru că vor să schimbe ceva.

Ei, bine, înainte să îţi deschizi o afacere, mă gândesc că trebuie să fii conştient de ce ai nevoie pentru a o întreţine. Patronul trebuie să aibă un plan de bătaie pentru orice situaţie, chiar şi sau mai ales pentru aceea în care nu toate aspectele afacerii respective sunt profitabile. Altfel, se ajunge în punctul în care patronii taie cât pot din drepturi şi îngroaşă lista obligaţiilor. Forţa de muncă devine atunci o turmă de sclavi, care nu reuşeşte nici măcar să îşi plătească chiriile, datoriile şi facturile curente.

Oamenii de rând se zbat ca nişte viermi, în coşciuge subterane, iar ceilalţi în palate de cristal, cât mai bine lustruite, cât mai mari. În fiecare an, la bursele locurilor de muncă apar oferte şi posturi de croitori şi confecţioneri, patiseri, cameriste, recepţioneri, dulgheri, sudori, zugravi, zidari, brutari, barmani, ospătari, pizzari, agenţi de securitate, operatori call center, mecanici, alpinişti utilitari. Bun, eu zic să facem toţi câte un curs şi să ne facem un oraş de barmani şi pizzari sau să devenim roboţei de call center.

Galaţiul nu are perspectivă şi nici strălucire. Astfel, slujbe sezoniere devin pentru unii slujbe permanente, pentru că nu există alternative. Aşa că nu văd niciun strop de speranţă, pentru că singurii care ar putea să facă ceva pentru a îndrepta situaţia nu se ghidează decât după linia creşterii propriului venit, linia de partid sau linia moartă a conştiinţei lor.

Citit 2066 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2015 17:57

7 comentarii

 • postat de GALATEAN
  Marți, 26 Mai 2015 16:31
  78.96.254.***
  Aduceri aminte, pareri de rau, sau doar amintiriile babacilor care sunt la pensie si ne hranesc in continuare.....

  Ce bien era, la sase dimineata, dardiau zidurile blocurilor de zornaitul ceasurilor desteptatoare, holurile tresareau in clinchetul sticlelor de lapte, care mai apuca, era fericit...Imediat tropaitul pe scari te scotea din minti daca perna te mai tragea ca un magnet la ora aceea, trantitul usii la iesire din scara blocului, o data, de doua ori, parea ca nu se mai termina de graba vecinilor. Zgomtul strazii, vacarmul , dovedea ca orasul s-a trezit.Incepe o noua zi de munca.

  Tramvaiele, chit ca se duceau pe Traian, pe Basarabiei, luaindu-se parca la intrecere cu autobuzele, erau arhipline. Repubicii duduia sub greutatea trolebuzelor pline cu elevi, studenti, muncitori, un amalgam, da, clasa muncitoare,atarnati pe scari cu sacosa flutaurand intro mana, da, pachetelul facut in graba, dimineata.Plecam la servici.La scoala.La facultate.Da plecam...

  A venit 89...Rafale de mitraliera, Comitetul Judetean sub asediu, Mariana c.u.r. de fier, vremea noastra fetelor.Vin rusii, tancuri la Prut, pe Cale Prutului, armata romana la datorie....Jos, sus, huo, la puscarieeee, fara adidasi de pui, si fratii petreus, socolata a la pari, draga, ca prosti am fost, banane, portocale, petre roman, muieri in calduri,la pastila, nu vrem lei si nici valuta, doar pe petre sa ne tuca, partide, du-te si tu ma, ce daca ai fost activist si securist, toti o apa si-un pamant.Uite ma asta-i bun de primar, a fost ditamai director, ce daca comunist, ii bun ma,ca-i de-a nostru.Ala n-o mancat salam cu soia, nu ne vindem tara, ce vrea Campeanu, aaaa, Ratiu, papion (...), care, ma presedinte?!!!Misto, sanchi, canta Desteapta-te Romane, de parca noi nu stiam, cu dimineata-n cap destep la Cristea Nicolae.Rulmenti, perii de sarma, ce mai trebuie, ne-am saturat de atat periala, nu-i mare scofala, la turci, blugi, cica originali, trage romanul prin vami, ma fac patron, tarabe, gheolbani alba neagra, hai ma ce nu te-am inselat, prost ai fost tu...

  Ehe, la sase, conventiile erau de mult intrate pe poarta combinatului, furnalele duduiau, masinile unelete deja trecuse de faza de preincalzire, maistrul era cu ochii pe noi, Ioane, n-ai prea dormit azi-noapte..La Santieul naval suna sirena de sapte, ca poti sa-ti pui ceasul dupa ea.Este ora cand forfota pe strada isi schimba demersul, sacose, plimbate la pas,un batranel trage dintro tigara bucegi sau nationala, nu conta, tot fum facea, toate sub acelasi soare sau ploaie sau altceva, care tot una era:un inceput al noii zile de munca.De viata a romanului....

  Duminica orbului, huoooo, capitalistule, ce ma esti mai destept ca ala care a facut FSN,pai iti tai gatul.Vecine, calm, eu votez, tu votezi, noi votam, calmul si demnitatea sa ne-o pastram.Huoo, nu mai vorbesc cu tine, uite fa cu cine a votat asta?!!! Si-a dat arama pe fata, huoooo!.

  Cica-s somier de maine, fa, pai s-o "nchis uzina, ei si ce-o sa fac, ce face toata lumea, n-o sa murim di foame, ca ala cand apare, soarele rasare, are grija..Cica disponibilizari piste tot, da uite s-o privatizat un sef de-al meu, cica o furat, adica, o luat cu doi lei un ditamai utilajul nou.Pai asa o fi politica acum..

  Nu mai continui, strainataturi, dormit pe sub poduri, prin santuri, munca prost platita, bataie de joc, prostitutie, droguri.Haos in sufletul romanilor....

  Au urmat si alte alegeri, la fel, trase la indigo, duminica orbului.

  Acum,

  nu mai zornaie desteptatoarele, usile la intrare in scara nu se mai aud trantindu-se, vecinii nu mai alearga pe hol, sticlele destinate laptelui au fost inlocuite cu peturi, dar greu de platit si-un litru de lapte gasit pe la toate colturile de strada;

  la ora sase, strazile sunt pustii, statiile de tramvai, de autobuz goale, mijloace de transport in comun se duc in sus si in jos goale,cascarabetele afaceristilor pe bani publici fug disperate dupa clienti inaintea autobuzelor parca dorindu-le falimentul;

  si, totusi, orasul incepe sa anime pe la opt, elevi, studenti, pensionari cu treaba sau fara incep sa migreze spre locuri numai de ei stiute;

  ziarul local anunta sarcastic, locuri de munca, petar, confectioner, sudor, maturator, hingher contracte de munca scurte, de cat are nevoie angajatorul.Ingrijitoare de batrani in strainatate, ma duc si eu fa, n-am sa mor de foame aici, c-am facut degeaba o facultate.Salarii, uite aici este problema, toata lumea plange, dar toti accepta, nu-i asa, ca alta posibilitate, nu-i.Ba este, dar lasitatea, impostura, prostia, delasarea, intalnite peste tot in orsaul de la Dunare, ne face sa nu vedem nici gropile din asfalt, cainii vagabonzi, mizeria aruncata pe fereastra de vecini, ca, ce, nu-i treaba mea....Serios?

  Si atunci de ce ne mai plangem?

  Retrospectiva facuta nu este decat o aducere aminte, daca mai era nevoie, si nu o adulatie de multumire a ceea ce a fost, dar o durere strasnica a cee ce este.Pacat de tinerii acestia frumosi si destepti....Fara niciun viitor.Deocamdata.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Marți, 26 Mai 2015 15:05
  5.254.65.***
  Mai oameni buni, eu cred sincer ca suntem o natiune de luzeri.
  Stiu, irita ce-am spus dar justific si de ce am afirmat asta.
  Cica: "galatenii sunt lasati sa moara incet".
  Cum adica noi, galatenii, suntem lasati sa moara? Dar ce, trebuie sa vina cineva sa ne oblige sa traim?
  Bai fratilor, eu nu mai inteleg din toate astea nimic. Eu nu vreau sa mor frate. Nici repede si incet, in niciun fel. Pai eu stau la mana unuia sau altuia? Nu frate, nu am nevoie sa-mi asigure nimeni nimic, imi fac singur totul ca nu sunt nici handicapat, nici paralizat. Suntem capabili sa ne luam soarta in maini. Si asta facem toti. Ne punem boilere, centrale, ne gospodarim fiecare cum putem si nu stam cu mana intinsa sa cersim l a nimeni nimic.
  Asadar, galatenii nu mor. In niciun fel. Asta vreti voi sa lasati sa se inteleaga. Dar realitatea nu e asta. Orasul asta inca e dinamic, traieste, sunt locuri frumoase unde te poti distra, etc. Da, sunt si trotuare rupte, apa calda oprita, etc. Dar asta nu inseamna ca murim.

  M-am cam saturat de lamentatori, cersetori, fatalisti. Luati-va soarta in propriile maini, nu mai asteptati sa cada de sus para malaiata in gura lui natafleata. Puteti, putem, suntem puternici, nu suntem slugile, supusii nimanui. Avem sange in vene, avem putere spirituala, putem depasi momentul.
  2
  4
  Raportează
 • postat de axa
  Marți, 26 Mai 2015 13:37
  89.137.226.***
  gogule (ut), mai citeste si printre randuri, asta daca poti, daca nu...
  1
  3
  Raportează
 • postat de O cititoare
  Marți, 26 Mai 2015 12:04
  5.13.147.***
  Felicitări pentru editorial!Patronii ar trebui să-l citească si sa tragă concluzii. Daca pot.
  2
  3
  Raportează
 • postat de galatean fara speranta
  Marți, 26 Mai 2015 10:18
  188.26.124.***
  un articol bun. in sfarsit, cineva care pune punctul pe i in presa galateana. :) un oras care se scufunda incet, incet, la propriu si la figurat. si astea sunt problemele cu care se confrunta toti locuitorii acestui oras. conditii de viata ca in evul mediu, drepturi aproape inexistente, locuri de munca imposibil de gasit, exploatare ca in sclavagism. totul ascuns sub o poleiala subtire de asa-zisa bunastare.
  nu cred ca autorul ar avea ceva cu patronii; doar face radiografia relatiilor patroni- sclavi de patroni existente in societatea galateana actuala.daca ar fi fost un caz izolat, probabil nici n-ar fi fost adus in discutie... probabil marea majoritate a salariatilor in mediul privat ar confirma cele scrise in articol, faptul ca te afli la bunul plac al acestor asa-zisi oameni de afaceri: ca se munceste la "negru", ca nu se respecta contractele de munca, ca nu se respecta dreptul salariatului la odihna, ca nu se acorda drepturile referitoare la concedii, ca se schimba contractele si firmele angajatoare doar pt a eluda legea( in detrimentul angajatilor),ca nu se platesc salariile la timp etc.
  0
  6
  Raportează
 • postat de tara analfabetilor cu palate
  Marți, 26 Mai 2015 07:25
  5.13.160.***
  nu ai cum sa faci investitii cand tu ai unele din cele mai mari preturi la resurse din europa:

  - benzina si motorina, motorina e mai scumpa ca in germania, polonia, austria, bulgaria, ungaria deci?
  tot ce se invarte in lumea asta e petrol totul de la plasticuri si pana la metale tot petrol inseamna

  romania are una din cele mai mari inflatii din europa alaturi de tari ca austria ...deci cine ar investi intr-o groapa in care cresc preturile zi de zi

  forta de munca e slab pregatita si scumpa nu poti marii salariu minim cand tu nu mai ai resurse:nu mai ai petrol nu mai ai gaze nu mai ai oameni de calitate

  in romania inca exista securistii lui ceausescu care paralizeaza toate afacerile multinationale reusind prin trafic de influenta politic santaj si spagi sa-si infiltreze oamenii in orice pozitie paralizand astfel orice activitate
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gogut
  Marți, 26 Mai 2015 07:16
  82.137.12.***
  Nu am inteles ce are jurnalista cu patronii... Daca nu ii convine statutul de angajat, ar putea deveni chiar dumneaei angajator, nu?
  7
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.