Cum ne batem joc de banii noştri

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cum se naşte o investiţie în Galaţi? Încet-încetişor, foarte greu sau… deloc. Iată, de pildă, noua parcare cu loc de joacă şi părculeţ din Micro 19, promisă de primarul Marius Stan încă din septembrie 2012, în locul cazematei de 144 de garaje. La „deloc” sau „tot pe loc” putem include restructurarea garajelor din Complex Ancora.
Orice investiţie începe cu o promisiune, urmată de o hotărâre de Consiliu Local care îi aprobă studiul de fezabilitate. Apoi se face licitaţia pentru proiectul tehnic şi lucrări. Şi toată hârţogăraia asta durează: un an, doi… Pentru parcarea din Micro 19, promisiunea s-a făcut pe 17 septembrie 2012 când primarul Marius Stan, venit la festivitatea de deschidere a anului şcolar, i-a întrebat pe elevi dacă ar vrea ca în locul garajelor să le facă un loc de joacă. Răspunsul a fost un vesel şi unanim „Daaaaa!”.
Planurile noii parcări au fost, însă, aprobate abia în februarie 2014! S-au demolat garajele şi când, în sfârşit, au pornit lucrările, aveam să aflăm că nu se amenajează parcarea cu loc de joacă şi spaţii verzi, ci aleile de acces. Un proiect votat în 2008, la iniţiativa primarului Dumitru Nicolae şi care presupunea o reţea de drumuri care să deservească bateria de garaje. Fireşte, nu erau incluse nici trotuarele pe care să meargă elevii şi preşcolarii care vin de pe strada Laminoriştilor la Şcoala nr. 29 şi la Grădiniţa „Motanul Încălţat”.
Dovadă că nici acum, în iulie 2015, când parcarea cu loc de joacă şi spaţii verzi e dată în folosinţă de o lună, trotuar nu există. Deşi primarul, întrebat de mine pe 19 iunie 2015, a promis că îl va face. Poate până în septembrie, când reîncepe şcoala…
Odată inaugurată investiţia, vine o nouă provocare: ce facem cu ea? O ignorăm. Aşa cum fac şoferii care, dacă nu pot urca în scara blocului cu maşinile, le lasă pe trotuar ori pe prima bandă a unei străduţe înguste. Şi dacă ambiţia de a avea maşina sub geam poate fi înţeleasă, de nepriceput este de ce tinerii care vin să joace fotbal în curtea Şcolii 29 îşi lasă maşinile în faţa Grădiniţei „Motanul Încălţat”, la o sută de paşi de parcare. Şi de ce Poliţia Locală, care trece din oră în oră, nu-i întreabă nimic. Despre şoferii care parchează pe stradă, fix la colţul parcării, ce să mai spun? Sau despre cel care îşi parcase microbuzul de-a latul, ocupând trei locuri. Oricum avea la dispoziţie încă 180 de locuri goale să tot parcheze.
Şi în vreme ce conducătorii auto fac mişto de toată investiţia, copiii se descurcă aşa cum pot. Au inventat plimbarea cu role, cu bicicleta sau tricicleta, dar şi fotbalul şi badmintonul în parcare. Locul de joacă e copleşit de copii. Iar părinţii au descoperit că şezutul pe bordură poate fi o alternativă la statul în picioare. Pentru că locurile pe bănci sunt prea puţine. Păcat e că leagănele şi toboganul se degradează pe zi ce trece, cu suportul activ al golanilor care şi-au făcut o nouă distracţie din vandalizarea lor.
Paradoxul este că, în vreme ce doar un sfert din parcare este folosită, în orice moment al zilei, locul de joacă şi părculeţul sunt de-a dreptul meschine pentru câţi prichindei ar vrea să se bucure de ele. Deci ce facem? Ne batem joc de banii noştri din care s-au realizat şi ditai parcarea, şi bucăţica de loc de joacă, şi părculeţul... Păcat.

Citit 1749 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Iulie 2015 09:32

6 comentarii

 • postat de ROBERT POPESCU
  Duminică, 19 Iulie 2015 22:48
  5.13.211.***
  Trotuarele ar fi bine mersi goale daca in momentul reabilitarii - acolo unde s.a inceput, s.ar lasa un sant intre bordura si imceputul trotuarului. Si atunci nimeni nu va risca a.si strice masina si nu va mai parca pe trotuar. Iar pe strada, acolo unde se justifica, semn de interzia si amenda.
  Una peste alta, ce.au distrus mos nicolae si tata durby in 20 de ani nu se poate repara intr.un mandat. Trebuie sa apreciem ca s.a inceput demolarea chioscurilor si a garajelor pentru a lasa loc de noi proiecte urbanistice. Daca se darama 10.15 baterii de garaje si in loc apar parcari si parculee e ff bine. Nu ne trebuie nici parcari suspendae si supraetajate, nici disneylanduri. 15 parcari plus locuri de joaca cum e asta si galatiul va respira altfel. Macar atat la primul mandat.
  Cu mentiunea ca locurile de joaca ar trebui sa f8e mai mari si poate putin mai complexe
  0
  0
  Raportează
 • postat de ciumi
  Duminică, 19 Iulie 2015 09:13
  178.162.208.***
  Din ce in ce mai mult ajung la concluzia ca voi, galatenii, nu meritati nimic. Daca nu se face, nu e bine ca nu se face. Daca se face, nu e bine ca se face. Sunteti niste ciudati.

  Eu sunt un vasluian din barlad, beat si fericit. Nu-mi doresc nici sa se faca, nici sa nu se faca.
  Hai noroc!
  2
  1
  Raportează
 • postat de Mantu
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 22:19
  82.40.235.***
  Doamna treaba Politiei e sa dea amenzi atat celor ce blocheaza cai de acees ale pietonilor cat si a celor ce devasteaza .In occident pentru 10 min de parcare peste limita am primit 60£ amenda( o neatentie) . Nu am curaj sa va spun ce patesc cei ce distrug .Din pacate educatia se face si prin modalitati ,,usturatoare"...
  2
  4
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 18:53
  5.13.130.***
  Pachela draga, nu este vorba de obligat. Este vorba despre civism. Ai parcare, locuri berechet, nu e taxata. Deci nimeni nu face bani. Cand alegi sa parchezi pe trotuar obligi pietonul sa mearga pe strada. Obligi parinti cu copii mici sau oameni cu handicap sa mearga pe strada. Este vorba despre normalitate. Trotuarul e pt pietoni, parcarea pt masini. A dracu de simplu.
  Foarte bine ca s-a facut. Prost ca nu s-au pus stalpi la marginea trotuarelor. Si prost ca nu-i sanctionata prostia si reaua intentie.
  Dra parcarea aia e doar un exemplu. E plin orasul de cazuri mult mai grave si de situatii mult mai urate.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Pachela
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 18:05
  5.13.248.***
  Nu inteleg care e vina Primariei ca parcarea nu e ocupata ? Pe cine a luat in ras ? Credeti ca amenzile vor rezolva ceva ? Se va merge pe principiul " da' de ce ma obliga primaria sa folosesc parcarea asta ? are interese ... urmareste niste bani .. huo!! "

  Daca s-a facut, de ce s-a facut ? Daca nu se facea, de ce nu s-a facut ?
  3
  4
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 15:36
  5.13.130.***
  Atitudinea celor ce parcheaza in si pe langa parcarea din 19 e reprezentativa pt societatea noastra. Edilul si baietii lui ne iau pe toti la misto, organele legii ii trateaza pe cetateni ca pe cei mai mari dusmani. Urbanistica este 0. Infrastructura aproape 0. Regulile de siguranta ale muncii sunt asa, niste chestii, pe care nu le baga nimeni in seama(vezi cele doua accidente de munca suferite de acelasi muncitor la caminele studentesti, vezi santierul din traian, neingradit, unde puii de minoritari se joaca printre utilaje, unde orice cetatean se poate accidenta, vezi sediul noii primarii, care forteaza cetatenii sa mearga pe carosabil).
  Dar, ma intreb acum, se respecta vreo norma, regula, lege in Galati? De ce ne-ar mira ca o parcare nou-nouta e goala pt ca cetatenii nu renunta la proastele obiceiuri? De ce sa ne mire ca tineri rebeli strica mobilierul urban, sau ca vreun mos frustrat toarna motorina pe tobogane? De ce sa ne mire ca strazile sunt reparate fix in aceleasi locuri odata la 2-3 luni(vezi groapa aia noua de pe Brailei, intre telefoane si banci) sau ca avem cei mai multi caini boschetari din Romania?
  In Galati traim o manea. Toti suntem dusmani cu toti, toti suntem invidiosi intre noi, toti suntem cei mai smecheri, bosi de bosi cei mai valorosi. Respectul si bunul simt aproape ca au disparut.
  1
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.