Un duş rece înainte de campanie, domnule Gerea?

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La Galaţi a fost redescoperită apa caldă. Şi, cum o realizare de o asemenea anvergură nu s-ar fi cuvenit să treacă neobservată, vestea a fost dată de un oaspete pe măsură. Însuşi ministrul Energiei, Andrei Gerea, a venit de la Bucureşti cu scopul de a-i anunţa oficial pe gălăţeni că de acum pot renunţa la duşul în lighean pentru a se desfăta cu această minune a tehnicii moderne. În aceeaşi ordine de idei, nu ar fi deloc absurd dacă ne-am trezi în curând şi cu vizita ministrului Sănătăţii, care să îi laude pe medicii care nu cer şpagă, sau cu cea a şefului de la Educaţie, care să-i felicite pe tinerii care nu au picat la bacalaureat.

A fost nevoie de două vizite ministeriale la Galaţi, în mai puţin de două săptămâni, pentru ca mecanismul care face ca apa caldă să curgă din nou la robinete să fie pus în funcţiune, deocamdată până la sfârşitul lui septembrie. Pe scurt, în schimbul unor compensaţii energetice, Combinatul ArcelorMittal Galaţi a fost de acord să livreze abur tehnologic la un preţ mai mic către CET. De aici, apa caldă ajunge la Calorgal, iar, mai apoi, către consumatori. Totuşi, pentru ca acest proces să aibă loc, prezenţa lui Andrei Gerea la Galaţi nu ar fi fost imperios necesară.

Ceea ce a determinat, de fapt, venirea ministrului Energiei la Galaţi ar trebui să aibă efectul unui duş rece asupra fiecăruia dintre noi. Iar, pentru a ne da seama despre ce este vorba, avem nevoie doar de un scurt exerciţiu de imaginaţie. Oraşul nostru a mai trecut şi în anii din urmă, şi chiar în lunile din urmă, prin perioade de sistare a apei calde sau a căldurii (pe timp de iarnă). Totuşi, niciun oficial de la Bucureşti nu s-a deranjat atunci să se implice direct în soluţionarea respectivelor crize. De aceea, interesul brusc arătat acum de un ministru pentru această chestiune serioasă, dar pur locală, nu poate să nu aibă legătură cu alegerile parlamentare de anul viitor. Iar dacă acest raţionament este adevărat, problema ar putea fi mai gravă faţă de cum ar putea părea la o primă vedere, pentru că ar însemna că suntem percepuţi doar ca o masă de manevră, folosită strict în scopuri politice.

În condiţiile în care o serie de calcule politice meschine sunt în măsură să dicteze asupra unei chestiuni de care depinde nu doar confortul, ci şi sănătatea fiecăruia dintre noi, înseamnă că politicienii au serioase lacune de adaptare la ceea ce înseamnă interesul public. Iar acest interes este trecut într-un plan secund şi atunci când vine vorba de tragerea la răspundere a rău-platnicilor, adică a adevăraţilor responsabili pentru situaţia în care am ajuns.

Oricum, discuţiile iscate în jurul vizitelor lui Andrei Gerea nu fac altceva decât să ne îndepărteze atenţia de la problema de fond. Aşa cum am menţionat deja, chestiunea apei calde la Galaţi nu a fost rezolvată decât parţial. Din octombrie, lucrurile ar putea reveni pe făgaşul pe care gălăţenii au fost obişnuiţi deja, dacă autorităţile nu găsesc o soluţie prin care apa caldă de la robinete să redevină o normalitate. Dar, să fim optimişti! Cum alegerile se apropie, o soluţie salvatoare ar putea fi scoasă din mânecă la momentul potrivit, totul de dragul unor voturi în plus.

Citit 1378 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2015 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.