Înconjurat de ape, Galaţiul riscă să moară pe uscat

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Locuim în oraşul înconjurat de ape: Siret, Prut şi Dunăre. Nu ar trebui să uităm însă nici de lacurile aflate în oraş sau pe lângă el. Asta ne atrage invidia multor români, care nu au acelaşi noroc ca şi noi. Invidia lor însă nu este justificată, deşi ei, cei care nu sunt la fel de norocoşi ca şi noi, habar nu au de acest lucru.

În acest oraş „minunat”, înconjurat de ape, cea mai mare lipsă a oamenilor este chiar apa. Unii nu au apă rece, majoritatea gălăţenilor plânge după o baie cu apă caldă de la robinetul din dotare, iar alţii tânjesc după un loc de scăldat. Ei bine, o parte dintre cei care se alimentează cu apă rece de la cisternele Apă Canal nu ar trebui să aibă tupeu să se plângă, şi asta pentru că au uitat de ani buni unde se află asociaţia şi care le sunt îndatoririle faţă de comunitate, acumulând datorii istorice. Alţii însă suferă din cauza celor de mai sus, fără a avea o vină anume, poate doar pe aceea că locuiesc la bloc. Sau în respectivul bloc. În ultima perioadă s-a găsit o soluţie viabilă pentru ei, dar dacă au bani să plătească racordurile individuale. Mai pe scurt, au plătit lună de lună la întreţinere şi acum tot din venitul propriu trebuie să îşi asigure apa potabilă. Ceilalţi însă, care poartă întreaga vină de altfel, primesc apă gratuit de la cisterne. Oare cine o fi în avantaj?

Tot în oraşul înconjurat de ape, gălăţenii se spală la lighean. Unii, mai norocoşi, au scăpat, cel puţin pentru o perioadă, de acest coşmar. Mai exact, 57.782 de apartamente, dintre care 10.600 sunt nelocuite, ar fi trebuit să primească, începând din acest weekend, apă caldă. Mai curată, mai rece sau mai caldă, cu debit mai mic sau mai mare, cel puţin a început să curgă la robinetul salvator din perete. Restul locuitorilor, şi nu mă refer aici la cel care, tot din banii proprii sau din împrumuturi bancare, şi-au pus centrale, mai au de aşteptat până când asociaţiile din care fac parte vor semna cu noua societate de furnizare a apei calde, Calorgal.

În tot acest timp, gălăţenii nu se pot consola nici măcar cu ideea de a merge să facă o baie la ştrand sau într-una dintre apele din jurul oraşului. Ştrand public nu avem, la cel privat nu se pot duce decât cei cu dare de mână, preţul biletului de intrare pentru o persoană fiind cam la acelaşi nivel cu suma pe care  o cheltuie o familie pentru hrana dintr-o zi. Iar de apele curgătoare sau de lacuri nu te poţi apropia decât dacă eşti suficient de inconştient încât să îţi rişti sănătatea. Şi nu sunt vorbe răutăcioase, ci o crudă realitate, asupra căreia atrage atenţia chiar Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Specialiştii DSP le recomandă autorităţilor să pună afişe cu scăldatul interzis la toate apele care ne înconjoară, iar gălăţenilor să nu încalce aceste sfaturi, pentru că riscă să se aleagă cu boli de piele, digestive sau oftalmologice. Motivaţia este foarte simplă, analizele de laborator au arătat o încărcătură microbiană mai mare decât cea permisă.

Astfel, oraşul înconjurat de ape riscă să moară tocmai din cauza lipsei apei, fie ea caldă, rece sau de scăldat. Şi asta în condiţiile în care alţii fac profituri uriaşe pentru că îmbuteliază apă de izvor. Sau presupusă a fi de izvor.

Citit 1581 ori Ultima modificare Duminică, 19 Iulie 2015 18:16

4 comentarii

 • postat de mika
  Luni, 20 Iulie 2015 22:55
  5.13.219.***
  Nu domnilor, nu desfiintarea e problema.
  Cu adevarat problema o reprezinta organul local - Primaria.
  Aceasta primarie avea si are in continuarea obligatia de a controla / verifica si impune respectarea legii 230 / 2007 si a normelor de aplicare.
  Adica trebuie sa verifice si sa constate evaziunea si fraudele la asociatii - in principal la cele cu foarte mari datorii - si unde gaseste nereguli sa cheme organele judiciare sa bage administratorii, cenzorii si presedintii penali la mititica.
  Dar primarul "marilor proiecte" a anuntat face o intelegere cu CECCAR inca din 2014, ca expertii lor se verifice evidenta asociatiilor.
  Ei bine s-a fasait si aceasta propunere "bomba" asa cum s-au fasait si altele.
  Evident ca acum marea preocupare consta in amenajarea intrarii in galati - 10.000.000 costa proiectul.
  Dar oare cat capital politic ar fi castigat daca ar fi trimis in instanta administratorii si presedintii de asociatii delapidatori?
  Dar nu, a fost mai simplu sa oblige populatia ca sa plateasca consumul de apa mai mult cu:
  10% - ptr cei cu apometre tip B
  20% - ptr cei cu apometre tip A.
  De ce tampenia asta?
  Pentru ca Apa canal nu avea de unde sa-si mai scoata pierderile iar stafful sa aibe de unde luat prime ptr (ne)indeplinirea sarcinilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Luni, 20 Iulie 2015 14:36
  91.208.234.***
  Daca nu mai vreti asociatii si administratori mutati-va la tzara la casa. La bloc e obligatoriu sa fie acociatii si administratori.
  Si ca fapt divers, asociatiile se constituie cu 50%+1 din proprietari. De buna voie.
  Cum v-ati constituit asa va desfiintati.
  Da in prealabil puneti-va contoare separate si incheiati individual contracte cu furnizorii sa vedem daca va convine.
  6
  2
  Raportează
 • postat de NICU
  Luni, 20 Iulie 2015 11:59
  5.13.130.***
  CONTRACTUL INDIVIDUAL,SI AUTOCONDUCEREA LA NIVEL DE SCARA DE BLOC, REZOLVA TOATE PROBELEMELE!
  DESFINTAREA ACESTOR ASOCIATII COMUNISTE-MAFIOTE-PAGUBOASE ETC......CARE NUMAI NECAZURI ADUC LOCATARIILOR!
  PLATIM CA PROSTII O ARMATA DE PUTUROSI CARE LUCREAZA CATEVA ORE PE LUNA!!?? IN REST NU FAC ABSOLUT NIMIC.DIN CONTRA NE INCARCA CHELTUIILE SI NE FURA SA-U FAC CE VOR CU BANII INCASATI!!
  NU MAI VREAU SA PLATESC UTILITATIILE -FURNIZORII LA ACESTE ASOCIATII! VREAU CONTRACT INDIVIDUAL SI SA NE GOSPODARIM LA NIVEL DE SCARA DE BLOC! SUNT SIGUR CA TOATE DEBITELE SE VOR PLATI LA TIMP DEBITELE!
  1
  8
  Raportează
 • postat de Cetateanul neturmentat
  Luni, 20 Iulie 2015 09:59
  84.117.40.***
  Va rugam sa nu ne mai laidati atat eficienta conducere a orasului si perfecta organizare ce este foarte evidenta la Galati !
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.