Şi ce dacă te doare, s-a terminat programul!

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” şi-au început ziua de luni, implicit săptămâna, într-un mod inedit. După raportul de gardă obişnuit, medicii şi asistentele au luat parte la o şedinţă cu doi ofiţeri DGA. "Ora de dirigenţie" a fost programată, nu ştim la ordinul sau la iniţiativa cui, pentru a-i informa pe medici că de-acum înainte sunt funcţionari publici. Nu că ei nu ar fi aflat despre decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de pe 5 august, prin care au fost trecuţi de la o profesie liberală la statutul de funcţionar public.

Ciudat este faptul că, în cadrul „orei de dirigenţie”, cadrele medicale au aflat că sunt funcţionari publici doar când vine vorba de legea penală. În rest, îşi păstrază statutul liberal. Adică, atenţiile date de pacienţii mulţumiţi nu se mai numesc donaţii, cum au fost statuate prin Legea pacientului, încă în vigoare, ci mită şi se lasă cu anchetă penală şi, eventual, cu închisoare. Iar decizia Curţii Supreme nu contrazice doar Legea pacientului, ci şi pe aceea a funcţionarului public. Şi asta pentru că medicii au voie în continuare să lucreze atât la stat, cât şi la privat, nu ca restul funcţionarilor publici.

Nemulţumiţi şi evident revoltaţi, medicii din Galaţi au asistat la lecţia susţinută de ofiţerii DGA, după care s-au întors la locul de muncă, pentru a se confrunta cu aceleaşi probleme de dinainte de a deveni funcţionari publici: posturi blocate care duc la o încărcare a muncii peste posibilităţile umane, ore suplimentare neplătite şi salarii de mizerie.

Aceste aspecte ar trebui însă văzute şi de guvernanţi, cei care au fost trimişi în Parlament şi cu votul cadrelor medicale.  Dar, în ultima perioadă, parlamentarii, în marea lor majoritate, nu mai au timp să vadă problemele din sistemul de sănătate sau din cel de învăţământ, pentru că sunt ocupaţi să dea cu subsemnatul pe la instituţii precum cea care luni a ţinut „ora de dirigenţie” la spitalul gălăţean.

Puşi într-o situaţie cum nu ar fi crezut vreodată că vor trăi pe pielea lor, după ani de studiu şi ore nedormite petrecute în gărzi sau la căpătâiul bolnavilor, medicii au înghiţit în sec, propunându-şi ca de-acum înainte să condiţioneze actul medical de un program bine stabilit şi afişat pe uşă. Ca la Primărie, Taxe şi Impozite, Finanţe şi orice altă instituţie în care lucrează funcţionati publici.

Să revenim însă la „ora de dirigenţie” şi să presupunem că reprezintă un prim pas în lupta anticorupţie din România. Aşteptăm în continuare ca procurorii DNA să îi convoace pe parlamentari, imediat după alegeri, să le explice că furtul din banul public nu se numeşte comision, ci mită. Şi poate nu ar fi rău ca exemplul DGA să fie preluat şi de alte parchete din ţară. Astfel, îi aşteptăm pe procurori să meargă prin sate, să le explice românilor aghezmuiţi că nu e bine să se bată, pentru că riscă să omoare pe cineva, pe procurorii DIICOT să facă o şedinţă cu traficanţii de droguri, pentru a-i informa unde greşesc. Dacă exemplul de ieri de la spital va fi urmat cu sfinţenie, am putea şi noi spera cândva să avem puşcării ca în Suedia. Adică… goale.

Citit 1413 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.