Când îi vom trage la răspundere pe magistrați?

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Despre tragedia de miercuri dimineaţă din localitatea Baldovineşti, în urma căreia trei copii şi-au pierdut viaţa, se va mai vorbi câteva zile, iar apoi va fi dată uitării. Ca orice altă tragedie, de altfel, care a marcat opinia publică. Cele două mame care şi-au pierdut copiii, doi dintre ei fiind fraţi, dar şi ceilalţi pasageri din autocar, nu vor putea, însă, uita niciodată clipele de groază prin care au trecut. Toţi cei aflaţi în autocarul morţii vor acum să li se facă dreptate, iar cel vinovat să fie tras la răspundere.

Cum accidentul s-a petrecut pe teritoriul ţării noastre, şoferul turc se va supune legilor româneşti. Procurorii au început ancheta, au audiat pasagerii şi şoferul. Au ajuns la concluzia clară că şoferul turc, în vârstă de doar 27 de ani, se face vinovat de producerea accidentului. Circula cu viteză foarte mare, în ciuda faptului că afară ploua torenţial, iar carosabilul era umed. În urma acestor concluzii, procurorii au emis şi o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele turcului. Apoi, a urmat procedura normală, conform legii, şi l-au dus în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi, cu propunerea de arestare preventivă. După doar câteva ore, judecătorul cu pricina a luat decizie: şoferul turc poate fi cercetat în stare de libertate.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi nu a ţinut cont că trei copii au murit, iar alte 25 de persoane au ajuns la spital, în urma inconştienţei acestui şofer. Această decizie mă duce cu gândul la alte zeci de astfel de sentinţe date de magistraţii din întreaga ţară. Din păcate, însă, în unele cazuri, cei lăsaţi în libertate pe perioada cercetărilor, au săvârşit alte infracţiuni.

Un astfel de caz a fost cel al lui Ionel Moca, zis Machena, care, deşi avea două dosare pe rolul instanţelor, unul de trafic de droguri, iar altul pentru trafic de persoane, a fost lăsat în libertate. El primise, totuşi, o interdicţie, cea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Asta nu a fost însă o piedică pentru Machena, care dornic de distracţie, s-a urcat la volanul bolidului din dotare pentru a merge la o petrecere cu manelişti, într-o altă localitate. Pe drum, individul a accidentat mortal două femei. La scurt timp, Machena a fost arestat. Şi nu doar pentru ucidere din culpă, ci şi în celelalte două dosare. Adică, ceea ce procurorii susţinuseră de-a lungul timpului, că Machena este un pericol public, s-a dovedit, dintr-o dată, a fi adevărat. Şi, pentru viaţa celor două femei ucise cu maşina cine răspunde? Doar şoferul vinovat. Deşi, evident, în condiţiile în care au decis lăsarea în libertate a lui Machena, magistraţii au partea lor de vină.

Astfel de exemple sunt în toate oraşele ţării şi vor mai fi, până în ziua în care va exista o lege de tragere la răspundere a magistraţilor. Din păcate, o astfel de lege este puţin probabil să apară. O explicaţie mi-a oferit-o, în urmă cu ceva timp, Cristian Diaconescu. Fost ministru de Justiţie şi de Externe, Diaconescu îmi argumenta că un magistrat nu poate fi tras la răspundere pentru că ne-am face de râs în Europa. Dar, cu decizii precum cele prezentate mai sus, ne putem oare mândri în faţa europenilor?

Citit 2322 ori Ultima modificare Duminică, 23 August 2015 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.