Atenţie, cad capete!

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cele trei capete cerute, marţi seară, în Piaţa Victoriei, au picat. Premierul Victor Ponta, ministrul Gabriel Oprea şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, nu mai sunt în funcţie. Victor Ponta şi-a anunţat depunerea mandatului, miercuri dimineaţă, spunând că "niciodată nu se bate cu oamenii". Ieşite din gura premierului, aceste cuvinte sună cel puţin ciudat, pentru că, dacă nu s-ar fi bătut cu oamenii, şi-ar fi dat demisia din momentul în care a fost prins cu o teză de doctorat plagiată, când oamenii i-au cerut demisia pentru prima oară. Victor Ponta nu a avut demnitate nici când a fost trimis în judecată de către DNA, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Şi, poate, nici acum nu şi-ar fi dat demisia dacă nu ar fi ieşit în stradă 25.000 de oameni şi dacă, cine ştie, nu o fi fost împins de la spate de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, chiar dacă decizia a fost luată, potrivit primului ministru, după o discuţie cu prim-vicepremierul Gabriel Oprea şi şeful Partidului Social Democrat.

Odată cu Ponta a picat şi Guvernul, deci odată cu el a dispărut din funcţie şi ministrul Oprea. Nici unul, nici celălalt nu au părut până acum că ar vrea să renunţe la funcţii, dacă ţinem cont că şi Oprea a avut şansa lui la demisie. Moartea poliţistului Bogdan Gigină, care făcea parte din coloana oficială a lui Oprea e încă fierbinte. Oprea a stat în poziţia ghiocelului şi poate ar fi stat şi acum. Culmea e că, după demisia lui Ponta, apar ştiri precum că există „indicii că prim-vicepremierul ar fi folosit abuziv coloana oficială”. Păi, ce, până acum nu existau indicii?

Tot la patru zile şi tot de frică, şi-a dat demisia şi Piedone din funcţia de primar, numai că el, spre deosebire de ceilalţi doi, măcar a recunoscut că nu poate fi vorba de demisie de onoare, după patru zile, onoare ar fi fost dacă şi-ar fi dat demisia atunci. Dar rămâne declaraţia lui că "nu are ce să-şi reproşeze"...

Interesantă şi inteligentă mi s-a părut poziţia PNL-ului, care vrea alegeri parlamentare anticipate după demisia lui Ponta. Poate şi declaraţia co-preşedintei PNL, Alina Gorghiu, vine tot de teama reacţiei publice, pentru că, se pare, liberalii au înţeles bine, oamenii s-au săturat de întregul sistem şi de toţi politicienii care rămân înţepeniţi la vârf, iar structurile sunt formate din mereu aceleaşi feţe.

Da, manifestaţiile au pornit ca urmare a tragediei de vineri seară din Club Colectiv. Tragedia a adus după sine revolta faţă de un sistem public bolnav, în care cancerul mitelor, al nepăsării, al intereselor primează. Poate fiecare dintre oamenii prezenţi la protestul din 3 noiembrie a avut o altă motivaţie, în schimb majoritatea a fost formată de oameni simpli, nemulţumiţi de întreaga clasă politică.

Trist este, pe de o parte, faptul că, dacă luăm cel puţin cazul concret al Galaţiului, ieşirile în stradă sunt organizate tot de oameni cu simpatii politice sau cu carnete de partid, imboldurile sunt date tot de ai lor şi nu de ai noştri. Chiar şi în Bucureşti au existat discuţii, chiar în timpul protestului, dacă acesta a fost deturnat de oameni ai partidelor. Întrebarea e dacă acum românii vor aştepta să vadă ce se întâmplă sau dacă nu se vor lăsa păcăliţi de o picătură de ploaie, de demisiile a trei oameni. Trei picături într-un ocean de neputinţe.

Citit 1437 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2015 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.