Graniţa subţire dintre teribilism şi inconştienţă

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Încă ni se încreţeşte carnea, ni se înnoadă respiraţia la fiecare anunţ că încă un tânăr s-a mai stins din cauza inconştienţei unor oameni pe care nu doar ideea câştigului imediat, ci şi convieţuirea în România a două sisteme de valori total opuse i-a determinat să sfideze regulile. Pentru că rar se aplică legile, am fost învăţaţi că se poate şi aşa, fără să ni se întâmple nimic. Uităm însă că prin atitudinea asta a noastră punem cărămidă peste cărămidă la un edificiu care nu are altă finalitate decât să se năruie în capul nostru şi al copiilor noştri, strivindu-ne, în cele din urmă. "Corupţia ucide!", ne-a plăcut să strigăm zilele acestea, dând vina doar pe politicieni, uitând că şi noi suntem parte din această corupţie. Pentru că i-am tolerat, pentru că şi noi am încălcat la rândul nostru legi, chiar dacă prin fapte mult mai mărunte, şi, mai rău decât atât, am perpetuat această stare de lucruri, inducându-le şi copiilor noştri ideea că pot adera la un sistem dublu de valori. Au deschis ochii pe noi şi le suntem exemplu. Prin urmare, dacă ne dorim într-adevăr schimbarea, ar trebui să începem prin a mătura cu sârg şi în curţile noastre proprii, altfel riscăm să creştem generaţii fără coloană vertebrală.

Un fapt întâmplat la unul dintre liceele cu ştaif din Galaţi ne arată că graniţa dintre bine şi rău este un lucru foarte relativ, chiar şi în mintea unor tineri de la care ai fi avut pretenţii să gândească altfel. Iată concret situaţia: două colege se decid să trimită un SMS unui băiat din clasa lor, care efectua serviciul pe şcoală, anunţându-l că s-a declanşat un incendiu. Cum fetele erau printre cele cu reputaţie bună, iar tragedia de la Colectiv ne-a întins tuturor sensibilitatea la maximum, băiatul a avut o reacţie promptă, a sunat, fără a sta prea mult pe gânduri, dând alarma. Ar fi putut pune mâna pe telefon şi suna la 112, iar în câteva minute, echipele speciale s-ar fi aflat în faţa liceului, pierzând timp preţios, ca să descoasă o farsă, în condiţiile în care un eveniment real ar fi reclamat prezenţa lor în altă parte. Veţi spune că toată povestea ţine de un teribilism specific vârstei. Şi totuşi, vorbim de nişte fete de clasa a XII-a, care au lăcrimat, la modul sincer, zilele acestea pentru soarta crudă a colegilor de generaţie care şi-au pierdut viaţa în mod stupid. Au văzut că fiecare secundă poate face diferenţa între viaţă şi moarte, e anormal să nu fi realizat că o asemenea farsă ar putea conduce la consecinţe mult mai grave. Chiar şi directorul şcolii ne-a mărturisit că s-a simţit pe undeva depăşit de situaţie, motiv pentru care a apelat la poliţişti, ca să le explice fetelor, dar şi părinţilor lor, implicaţiile grave ale unor asemenea fapte, care în alte circumstanţe ar fi ajuns să aibă şi parfum de dosar penal.

Aşa cum spuneam, graniţa aceasta firavă dintre teribilism şi inconştienţă se datorează lipsei unei educaţii temeinice. Iar asta o arată şi statisticile internaţionale şi naţionale. În România, în 2014, 65 la sută dintre apelurile la 112 erau false (în scădere faţă de 2013, când aveam 70 la sută). În Grecia, doar 45 la sută dintre apelurile la numărul de urgenţă au fost false, în Germania - 30 la sută, în timp ce în Finlanda, ţara cu cea mai puternică educaţie, doar 20 la sută dintre apeluri nu au fost pentru fapte reale. Concluziile le puteţi trage şi singuri.

Citit 1215 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2015 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.