Gafă sau mascaradă ieftină?

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fotografiile de „model” ale tânărului medic nominalizat de către premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii au făcut înconjurul ţării în câteva ore. Nici jumătate de zi nu a durat ca Dacian Cioloş să îl înlocuiască pe Andrei Baciu cu Patriciu Achimaş Cadariu. Cu tot scandalul pozelor, nu fotografiile în lenjerie ale medicului rezident sunt sau erau problema, ci experienţa lui. Omul a absolvit Facultatea de Medicină abia acum patru ani, iar doi ani în chirurgie cardiovasculară într-un spital din Franţa, patru luni de formare în management spitalicesc la Şcoala Naţională de Sănătate Publică din Bucureşti şi un program de formare, la distanţă, la Open University din Marea Britanie nu înseamnă experienţă, şi mai ales nu experienţă în managementul spitalicesc. Da, poate că tânărul rezident este familiarizat cu modul în care se face medicina în străinătate, da, poate şi-a creionat o imagine, dar rămâne rezident. De aici, până la a susţine că „este un tânăr medic chirurg, cu experienţă în străinătate, dar şi experienţă privind mediul spitalicesc” e cale lungă. Oamenii au strigat în stradă că vor schimbare, dar asta nu înseamnă că vor tineri abia ieşiţi de pe băncile şcolii. Nu neg calităţile doctorului Andrei Baciu, nici implicarea lui în apărarea drepturilor pacienţilor, dar patru ani nu înseamnă mare lucru pentru o astfel de funcţie. Cum-necum, Cioloş l-a nominalizat, dar cine i l-o fi recomandat, pe ce căi a venit propunerea şi de ce l-a susţinut tocmai pe el, dintre toţi medicii, managerii, oamenii care chiar au experienţă? O fi fost sau nu o fi fost o coincidenţă că este asociatul europarlamentarului PNL Cristian Busoi? Că, până la urmă, ar fi putut fi iertată şi această asociere, dacă prin absurd şi prin naivitate considerăm că nu există nicio legătură, că pur şi simplu aşa a fost să fie, că nu există implicare politică. Omul a vrut să pună pe picioare un ONG pentru Drepturile Pacienţilor şi s-a întâmplat ca partener să fie un om politic.

Cel puţin aparent, CV-ul celui care l-a înlocuit pe Baciu sună mai bine. Are în mod clar mai multă experienţă în practică, dar şi în management. În vârstă de 39 de ani, medicul Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de trei ani Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, doar că institutul pe care îl conduce a fost, în vară, ţinta procurorilor DNA, pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri ale unor medici privind prescrierea unor medicamente. Nu căutăm nod în papură, percheziţia a vizat un cabinet medical şi un medic din cadrul Institutului, iar pădure fără uscături nu e niciunde. Ideea e că sunt câţiva oameni care au speranţe (unii mai mari, alţii mai mici) de la acest viitor Guvern tehnocrat, iar ministrul desemnat, Dacian Cioloş, ar fi trebuit să fie mai atent la nominalizări. Poate tot Guvernul aşa-zis tehnocrat nu e decât o mascaradă, dar, domnule Cioloş, daţi-ne măcar o mascaradă mai convingătoare. Nu vă daţi de gol din prima.

Citit 1405 ori Ultima modificare Luni, 16 Noiembrie 2015 20:06

2 comentarii

 • postat de Observator indignat
  Marți, 17 Noiembrie 2015 07:13
  78.97.254.***
  Aflu acum ca d-l Prim-ministru desemnat a retras-o pe d-na Cristina Guseth. Dar pe d-l Ciolos cine il retrage pentru toata mascarada asta? Daca d-na Cristina Guseth a primit, totusi, votul comisiei, "strada" oare nu se referea tocmai la inlaturarea unei asemenea clase politice (care formeaza o asemenea comisie)? De ce nu continuati pentru dorinta voastra, stimati tineri?! Ma dezamagiti!
  3
  3
  Raportează
 • postat de Observator indignat
  Marți, 17 Noiembrie 2015 06:56
  78.97.254.***
  Dar ce mascarada cu justitia! O doamna care, cica, ar conduce un ONG (o alta forma de a manca din banul public) si care, cica, prin acel ONG apara drepturile omului de ceva mai multa vreme, nu stia lucruri elementare cu privire la imunitate si la actul de justitie. Cica, la comisia parlamentara a Senatului, a fost "luata" prea in termeni juridici. Adica, trebuia audiata cu termeni folositi la "Ceainaria Senatul" (care e pe undeva pe la periferia Bucurestiului). Si cand te gandesti ca e "tehnocrata", adica specialista in domeniu......... Bravo domnule Ciolos! Bravo domnule presedinte! Nu cumva chiar dvs. ar trebui sa-l retrageti din arena pe acest "desemnat" care vine cu asa propuneri? Unde sunt tinerii care au vrut un asa guvern? Iar daca nu au vrut un asa guvern, de ce nu ies acum in strada? S-au retrs sforarii, papusarii?
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.