Apa rece ne miroase urât

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De astăzi, vom fi cu toţii mai murdari, vom mirosi mai urât, vom fi mai trişti, mai nervoşi, într-un cuvânt, mai nefericiţi. De astăzi, timp de aproape o lună încheiată, nu vom mai avea apă caldă.

Evident, există fericiţii care şi-au instalat centrale de apartament şi, la fel, există mai puţin fericiţii, dar extrem de inspiraţii gălăţeni care au boiler ori instant, cel puţin la baie (dintre care, tata să trăiască!, face parte şi subsemnata). Dar trebuie să fiţi de acord cu mine că majoritatea gălăţenilor va fi condamnată, de azi, la duşuri reci.

Acuma, că sunt reci, n-ar fi aşa o tragedie, la ce călduri ne chinuie în ultima vreme. Dar, pentru necunoscători, apa rece nu curăţă, frate, cum o face apa caldă. Poţi să te speli cu orice gel de duş, săpun antibacterian sau mai ştie eu ce minunăţie, să foloseşti burete, mănuşă din păr de cămilă, sfori răsucite şi înnodate ori perie de baie, cu coadă lungă, dacă nu ai apă caldă, nu te speli cum trebuie! După câteva zile, pielea începe să sufere, ai mereu impresia că e unsuroasă, iar de mirosit, orice ai face, tot începi să miroşi.

Evident, cei mai delicaţi vor fi poate deranjaţi de ton şi expresii, dar, să fim serioşi, cine a mers, ca mine, cu autobuzul şi maxi-taxi şi în timpul ultimelor revizii, reparaţii care s-au soldat cu oprirea apei calde, ştie despre ce vorbesc. Iar delicateţea nu are nimic de-a face cu miasmele care se degajă, după câteva zile de spălat cu apă rece (sau deloc, în cazul celor care sunt convinşi că, astfel, s-ar îmbolnăvi), din trupurile noastre. Oricine am fi, oricum ne-ar chema, oricât parfum, bun sau prost, ne-am turna pe deasupra.

Stăteam şi cugetam, privind cu disperare anunţul făcut de Apaterm (care, de altfel, n-are nicio vină că trebuie să ducă la bun sfârşit „Programul de Reparaţii la sistemul de termoficare al municipiului Galaţi pe anul 2009”), cum s-or fi făcând lucrurile astea prin alte zări, mai albastre? Că eu am prieteni peste tot prin Europa, răspândiţi care încotro în căutare de trai mai bun, şi n-am auzit să stea vreun oraş de pe-acolo fără apă caldă o lună, pentru reparaţii la sistemul de încălzire.

Sau, în eventualitatea în care aşa ceva trebuie să se întâmple, se găseşte o modalitate de compensare a clientului păgubit. I se zice: „Uite, n-ai să ai apă caldă în iulie, dar consumul pe august îl plăteşti cu x-15 la sută, nu cu x, cât e în contract”. Şi-atunci, mai abitir se spală omul cu apă rece, ca strămoşii din caverne!

La noi însă, nu se poate. Şi nu numai că nu ne scade nimeni vreo factură, drept despăgubire pentru suferinţa de-a ne suporta nespălaţi ca lumea o lună întreagă, dar, fac pariu, în iulie or să curgă, nestingherite, şi penalităţile la sumele neachitate ale acelora care nici apa, fie ea caldă sau rece, nu-şi mai pot permite s-o plătească.

Că aşa-i, domnule, cu democraţia asta: unde-i lege, nu-i tocmeală! Depinde însă la care capăt al contractului de prestări servicii te afli...

Citit 1651 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.