De ce ar merita primarul pensie specială

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

S-au gândit nişte deputaţi că i-ar trebui primarului mai mulţi bani la pensie pe motiv că şi aşa statul îl oropseşte, îngrădindu-i dreptul de a fi „desfăşurat şi alte activităţi”, câtă vreme este în funcţie. Atâta-i de mare amarul de a fi edil, că prin comunele gălăţene avem oameni care au nevoie să se gândească îndelung, socotind pe degete, la al câtălea mandat au ajuns, în cei 26 de ani de la Revoluţie. Chiar şi aşa, parcă tot şi-ar mai dori ei încă un mandat acolo, doar cât să-şi încheie proiectele începute şi nefinalizate în ultimele două decenii şi ceva. Că, vorba lor, ar fi şi păcat să se piardă atâta experienţă managerială…

Iar despre unii dintre primarii de oraşe, ce să mai vorbim, când ştim cu toţii că e o adevărată jertfă personală să te împingă partidul să candidezi şi să mai ai şi nenorocul să fii ales. Patru ani trăieşti din calicia de salariu că - deh! - nu mai poţi ridica un deget şi pentru binele familiei tale!

Omul de rând e luat de prost încă din expunerea de motive ce a stat la baza conceperii legii de acordare a pensiilor suplimentare pentru primari. Să luăm, bunăoară, exemplul primarului de ţară. N-are el dreptul să „desfăşoare şi alte activităţi”? De parcă după ce ţi-ai trecut afacerile pe numele soţiei sau al copiilor, nu mai „desfăşori şi alte activităţi”! De parcă banii din firmele al căror administrator ai rămas doar în fapt, nu şi în acte, nu intră tot în buzunarele familiei tale sau ale apropiaţilor tăi!

Că n-au ce căuta toţi cei şaizeci şi ceva de primari gălăţeni în aceeaşi oală, e clar. Oameni harnici şi cu minte brici de manager public sunt şi prin judeţul nostru, chiar dacă nu mulţi. Dar nu lipsesc deloc nici leneşii, nici aserviţii şi nici oamenii cu minte constipată.

Dacă, să spunem, eşti un primar din nordul judeţului care se ţine de scaun de peste 20 de ani, timp în care n-ai făcut decât să pietruieşti câţiva kilometri de drum şi să tragi apă într-un singur sat, meriţi tu pensie specială? Că, totuşi, n-ar trebui să te plătească statul din banii noştri pentru cisternele de vin pe care le-ai băut în timpul mandatelor şi de la care ţi s-a înroşit nasul şi ţi s-au adâncit pungile de sub ochi…

Sau dacă eşti primar ales în funcţie cu sprijinul unor oameni de afaceri cu buzunare doldora, dar tu n-ai făcut mai nimic în tot acest prim mandat, din cauză că sponsorii tăi n-au avut chef să construiască ce te-au sfătuit pe tine să promiţi în campania electorală, meriţi pensie specială? Păi, n-o meriţi, dar îţi sticlesc deja ochii, numai cât te gândeşti la ea.

S-o spunem deschis: cu toată tânguiala multora dintre edili, slujba de primar e una dintre cele mai vânate, atât la sat, cât şi la oraş. Se cheltuiesc averi pentru ocuparea unei asemenea funcţii. Şi câtă vreme mulţi dintre edili nu-şi merită nici măcar leafa lunară pe care le-o plăteşte acum statul - din banii noştri, ai tuturora - nici vorbă n-ar trebui să mai fie despre pensii speciale! Soluţia problemei ar fi cât se poate de simplă: cine consideră că-i prea greu să conducă o comună sau un oraş, fără pensie specială, să facă bine să nu mai candideze. Iar primarii aflaţi acum în funcţie şi care au pretenţii de pensie specială să-şi amintească despre câte le-au promis oamenilor în campaniile electorale! Şi-apoi să vedem, în funcţie de realizări, dacă îşi merită banii.

Citit 1565 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Decembrie 2015 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.