E iarnă, fraţilor, nu sfârşitul lumii!

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Pe vremea când era primar al Capitalei, fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că „iarna nu-i ca vara”, motiv pentru care a fost blamat de cam toată lumea. Deşi afirmaţia i-a atras la momentul respectiv multe comentarii acide, sintagma a intrat în memoria colectivă, iar vorbele sale se dovedesc a fi valabile şi în ziua de astăzi, mai ales pentru cei care au mereu ceva de cârcotit. Da, este adevărat, „iarna nu-i ca vara” şi asta trebuie să înţeleagă toţi cei care au ceva de împărţit cu autorităţile locale, fie ele gălăţene, bucureştene, brăilene sau braşovene. Mentalitatea noastră, a românilor, se ghidează, de foarte multe ori pe principiul „dacă se face, nu e bine, dacă nu se face, de ce nu se face?”.

Şi, ca să nu credeţi că sunt vorbe goale toate cele spuse mai sus, vă dau şi exemple. În plin Cod Portocaliu, când afară ningea şi viscolea foarte tare, mai mulţi gălăţeni au avut curajul să afirme că autorităţile nu îşi fac treaba, că au fost luate, din nou, prin surprindere şi că prin oraş se circula infernal.

Departe de mine gândul de a lua apărarea primarului sau a oricărei firmei care s-a ocupat de deszăpezirea din oraş sau din judeţ.

Ninsoarea la Galaţi s-a înteţit duminică dimineaţă, undeva în jurul orei 01,00, iar la foarte scurt timp am şi auzit pe stradă utilajele de deszăpezire. Încă de la primele ore ale dimineţii, utilajele tuturor firmelor angajate în eliberarea carosabilului de zăpadă erau pe străzile din oraş. Nu mică mi-a fost mirarea să văd însă că gălăţenii nu au înţeles că trebuie să se limiteze doar la drumurile foarte urgente cu maşina pentru a lăsa carosabilul cât mai liber pentru utilaje, pentru ambulanţe etc. Mai mult decât atât, am văzut şi cazuri în care banda unu de circulaţie era blocată de maşini parcate. Şi nu mă refer aici la străzile unde de obicei se parchează maşini pe banda unu, ci chiar la strada Brăilei, în zona Potcoava, unde un bolid de lux, cel mai probabil 4X4, era acoperit de zăpadă şi parcat la cel puţin 20 de centimetri distanţă de trotuar, utilajele fiind obligate să îl ocolească.  

Un alt exemplu pe care vreau să îl aduc în atenţie este al altui şofer, care şi-a luat iubita din dotare şi a plecat la o plimbare până la Gârboavele, în ciuda faptului că afară viscolea, iar autorităţile au anunţat că închid DN24D. Nu pot să nu îi amintesc şi pe acei gălăţeni care nu au avut răbdare să circule în coloană pentru că pe drumul respectiv două utilaje se ocupau de deszăpezire, spaţiul rămas pentru circulaţie fiind, evident, îngustat.

Toate aceste exemple vin să arate că mentalitatea noastră, a românilor, în general, trebuie schimbată. În ţările civilizate, pe o astfel de vreme, toată lumea îşi lasă maşinile acasă şi circulă cu mijloacele de transport în comun pentru ca utilajele de dezăpezire să îşi poată face treaba. Până vom înţelege acest lucru, nu ar trebui să avem curaj să spunem că altcineva nu şi-a făcut treaba. Fiindcă, pentru ca totul să meargă ca afară, în limitele impuse de utilajele pe care administraţiile noastre şi le permit, trebuie să învăţăm că deszăpezirea se face şi cu ajutorul nostru, al tuturor. Nu zice nimeni să dai la lopată în mijlocul străzii, dar cel puţin poţi face un efort să nu-i încurci pe cei plătiţi să facă asta.        

Citit 1846 ori Ultima modificare Duminică, 17 Ianuarie 2016 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.