Cu ulciorul împotriva curentului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vânzările cu amănuntul de pe piaţa românească au crescut cu 0,4 la sută în luna mai, comparativ cu luna anterioară, România fiind una dintre cele patru state membre care au raportat o evoluţie pozitivă a acestui sector, potrivit datelor Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,5 la sută.

Ştirea de mai sus nu vă spune probabil prea multe, aşa seacă, fără comentariile de rigoare. Mie una, îmi confirmă însă ceea ce văd, de zece ani încoace, cu ochiul liber. La noi, ca la nimeni! Mergem mereu împotriva curentului, asta ca să folosesc o expresie elegantă.

Nici în condiţiile în care preţurile au crescut cu ochiul liber – oricine face săptămânal cumpărături ştie ce spun – românii nu reuşesc să se alinieze tendinţelor consumatorilor europeni. Adică nu fac, nici în al 12-lea ceas, economii.

Departe de mine gândul de a da lecţii cuiva. În fond, fiecare îşi chiverniseşte banii aşa cum doreşte, în conformitate cu posibilităţile actuale şi cele prognozate pentru viitor. Dar mi se pare tipic românească această tendinţă de a cheltui mai mult, când aproape toţi ceilalţi europeni strâng punga cu mare grijă.

Să ne înţelegem bine: nu suntem singurii care au cheltuit mai mult, dar nivelul de trai din celelalte ţări care au înregistrat creşteri ale vânzărilor este mult superior celui românesc. Astfel, în mai, au fost consemnate asemenea creşteri doar în Letonia (0,9%), Belgia (0,6%) şi Germania (la fel ca România) 0,4%, în vreme ce pe pieţele din Lituania şi Austria (cu câte 1,8%), Slovacia (1,7%), Bulgaria, Danemarca şi Suedia (cu câte 1,1%) s-au înregistrat cele mai mari scăderi.

Cu alte cuvinte, ne-am permis să cumpărăm cât nemţii, în condiţiile în care până şi pruncii ştiu că, oficial cel puţin, puterea noastră de cumpărare este departe de cea a locuitorilor Germaniei. Spun oficial pentru că nu-mi vine în minte decât o singură explicaţie pentru vânzările mai mari din mai, în condiţiile în care salariile nu au crescut, economia o duce din rău în mai rău, au mai dispărut, pe ici, pe colo, sporuri şi beneficii ale bugetarilor etc.

Se cheltuiesc bani negri. Evident, afirmaţia ar trebui demonstrată, probată cu argumente, dar asta nu mai este treaba noastră, a jurnaliştilor. Să-şi facă meseria Fiscul!

Una peste alta, tendinţa asta a românilor de a face exact pe dos decât ceilalţi şi de a angaja, în condiţii de criză economică, cheltuieli mai mari, investiţii nu neapărat necesare, este un sport pe care nu doar cetăţenii îl practică, o fac şi instituţiile statului. Iar noua idee a Ministerului Sănătăţii privind sistemul de coplată a serviciilor medicale din ambulatoriu este un exemplu clar: deşi, în principiu, ideea acestuia ar fi să asigure un pachet de servicii mai mic, dar unui număr mai mare de asiguraţi, în realitate nu ştim dacă nu cumva acest deziderat, care se vrea atins în doar două luni, ne va costa mai mult decât plătim acum pentru serviciile medicale.

Şi când spun ne va costa, nu mă refer la noi, ca asiguraţi (fiindcă, să fim serioşi, oricum plătim, pe lângă asigurare, mult în plus pentru servicii medicale mai bune, mai rapide sau, pur şi simplu, existente), ci la noi, în calitate de contributori la bugetul de stat. Deoarece, să recunoaştem, nu implementează nimeni un asemenea sistem, în două luni, fără costuri suplimentare. Costuri despre care nimeni nu pomeneşte nimic, la fel cum nimeni nu explică de unde mai au românii bani de umplut cărucioarele în supermarket.

Şi într-un caz şi în altul însă, o întrebare care îmi vine în minte cred că se potriveşte extrem de bine: până când vom putea face asta? De câte ori merge ulciorul la apă?

Citit 724 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.