Ambulanţa nu e taxi

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Fiecare dintre noi auzim, zilnic, măcar o dată, sirena unei ambulanţe sau a unei maşini SMURD. De fiecare dată când un astfel de echipaj trece pe lângă mine, mă trec fiorii şi mă gândesc că în interiorul ambulanţei se află un om în nevoie. Experienţa mi-a arătat însă că nu de fiecare dată echipajele ambulanţei sau ale SMURD transportă oameni care au o extremă urgenţă, a căror viaţă este pusă în pericol.

Pentru a înţelege mai bine, vreau să vă povestesc despre un bărbat, de aproximativ 40 de ani, pe care l-am găsit întins pe trotuar, pe strada Domnească. Afară ploua cu găleata, iar omul stătea inert, pe asfaltul ud şi rece. Am sunat imediat la 112 şi am anunţat cazul. Am încercat să dau cât mai multe date cu putinţă, pentru ca persoana de la dispecerat să îşi facă o idee despre gravitatea cazului. La faţa locului a fost dirijat imediat un echipaj medical. Am încercat să aflu ce a păţit bărbatul, dar toate întrebările mele au rămas fără răspuns. Ajunse lângă pacient, cadrele medicale au reluat suita de întrebări. Experienţa lor s-a dovedit folositoare la obţinerea răspunsurilor. Concluzia a fost însă năucitoare. Bărbatul băuse alcool peste măsură şi nu s-a mai putut ţine pe picioare. A fost preluat de echipajul medical şi dus la spital.

Astfel de cazuri, din păcate, se întâlnesc zilnic. Ambulanţe sau maşini SMURD merg să preia din stradă oameni care au întrecut măsura la băutură. Mulţi dintre ei sunt cunoscuţi de cei care vin să le acorde primul ajutor şi, cu toate acestea, ei intervin de fiecare dată cu acelaşi profesionalism.

Şi uite-aşa, după ce se distrează, respectivii ajung la spital cu o maşină care, în timpul acela, ar putea ajunge la un caz real, la un om care chiar are nevoie de medic. Aceşti indivizi nu sunt conştienţi, nici măcar atunci când nu sunt sub influenţa băuturilor alcoolice, că din cauza lor ar putea muri un om.

Este adevărat că şi alcoolismul este o boală, dar de aici şi până la a ajunge la cazuri precum cel prezentat este cale lungă.

Exemplul de mai sus este doar una dintre zecile situaţii cu care medicii, fie ei de la ambulanţă, SMURD sau spital, se confruntă săptămânal. Şi unde mai pui că atunci când ajunge la Unitatea de Primiri Urgenţe, persoana preluată din stradă este tratată cu prioritate de cadrele medicale, pentru că, nu-i aşa?, a fost adus de urgenţă, deci reprezintă un caz grav. Iar unii mai fac şi scandal şi consideră că nu au fost trataţi corespunzător.

Să nu uităm nici de faptul că, după ce primesc îngrijiri la UPU, aceşti oameni sunt transferaţi, tot cu ambulanţa, cum altfel?, la Spitalul de Psihiatrie, pentru a primi îngrijiri de specialitate. Adică alţi bani, altă distracţie, alt timp pierdut pentru un echipaj care ar putea salva o viaţă.

Dar, până când legislaţia nu se va modifica, alcoolicii vor primi în continuare aceeaşi atenţie ca şi până acum. Poate că ar trebui să înţeleagă şi ei că ambulanţa nu este taxi. Dar asta nu va fi posibil decât în momentul în care vor fi obligaţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale primite după o beţie cruntă.

Citit 1551 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2016 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.