Fraţilor, nu daţi carne sugarilor!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe toţi ne-a impresionat povestea bebeluşilor ajunşi în spital, în ultimele luni, cu probleme grave de sănătate, mai ales cu sindrom hemolitic uremic (SHU), afecţiune caracterizată de insuficienţa renală progresivă şi considerată cea mai comună cauză de afectare acută a rinichiului la copil. Şi dacă, la început, au fost luate în considerare tot felul de cauze ale îmbolnăvirii, pornind de la premisa că micuţii nu mănâncă altceva decât lactate şi, cel mult, fructe, iată că unele descoperiri recente ale medicilor ne-au lăsat pe toţi cu gura căscată. Cel puţin într-unele dintre cazurile de îmbolnăvire, cauza a fost consumarea de către cei mici a produselor din carne.

Ieri, toată lumea, părinţi, bunici sau pur şi simplu oameni cu scaun la cap, s-a întrebat cum de e posibil să-i dai unui copil de şapte luni sarmale, după ce şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, dr. Mihaela Bălgrădean, a declarat că doi dintre copiii internaţi cu SHU mâncaseră supă de pui şi, în celălalt caz, sarmale, acesta fiind motivul degradării stării lor de sănătate. Şi dacă, în primul caz, am putea accepta că nişte părinţi mai puţin informaţi s-au grăbit să-i diversifice copilului alimentaţia cu ceva supă - deşi, la cât urlă toate mediile de informare despre puii crescuţi forţat, a căror carne nu e bună nici pentru adulţi, e greu de înţeles cum de nu au auzit nimic! - în cel de-al doilea caz, să-i dai tocătură copilului de şapte luni mi se pare de-a dreptul criminal.

Revin la o idee mai veche, poate n-ar strica, pentru părinţii în devenire, nişte cursuri obligatorii de creşterea şi îngrijirea copilului. Nu ştiu, frate, să se condiţioneze plata alocaţiei pentru copii de absolvirea cursurilor cu pricina. Şi analfabet dacă eşti, tot poţi asculta nişte specialişti care-ţi spun ce să-i dai şi ce să nu-i dai sugarului să mănânce, cum să-l pui la sân, cum să-l ştergi la funduleţ şi cum să-i faci baie. Chestii din astea de bun- simţ, cum se verifică temperatura laptelui, dacă-i dai biberon, când poţi să-i dai fructe şi ce fructe, când e cazul să introduci altceva decât lapte în alimentaţie şi din care carne să-i dai, în ce combinaţie, când are copilul dinţi să mestece şi altceva. Simplul fapt că aduci pe lume un copil nu-ţi oferă dreptul să-ţi baţi joc de sănătatea lui, de şansele lui să devină un adult sănătos. Cine răspunde, dacă acest copil, căruia i se face acum dializă ca să i se salveze viaţa, rămâne pentru totdeauna dependent de medicamente sau, şi mai rău, de maşini care să-i purifice sângele?

Înţeleg că circulă unele teorii potrivit cărora poţi să-i dai copilului să mănânce exact ce mănânci şi tu. Oameni buni, nu mai credeţi toate prostiile! Niciunul dintre organele interne ale copilului, stomac, intestine, ficat, rinichi şi ce mai vreţi voi, nu este echipat să digere lichidele şi hrana pe care le înghite un adult. Şi dacă nu ştiţi sau nu sunteţi siguri, întrebaţi! Orice medic, orice farmacist, orice asistent medical este în stare să vă spună când trebuie diversificată hrana unui sugar. Scrie inclusiv pe borcănelele cu mâncare pasată, pe cutiile de cereale, pe orice altceva vă trece prin cap să mai încercaţi. Bine, pe pachetele de carne tocată, sunt sigură, nu scrie nimic în afară de producător şi termen de valabilitate. Asta pentru că la o aşa tâmpenie nimeni nu s-ar fi gândit!

Citit 2175 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2016 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.