Vaccin împotriva incompetenţei nu aveţi?

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ministerul Sănătăţii demonstrează din nou că niciodată nu este prea târziu pentru a atinge noi şi noi culmi ale incompetenţei. După ce a fost nevoie de o anchetă jurnalistică (vezi cazul Hexi Pharma) pentru a scoate la iveală faptul că autorităţile sanitare din România nu testau în niciun fel calitatea dezinfectanţilor care ajungeau în spitale, o altă situaţie vine să demonstreze incapacitatea autorităţilor de a gestiona chiar şi cele mai uzuale probleme.

Chestiunea la care fac referire este una mai degrabă de fond, având în vedere că ea a reuşit să le dea bătăi de cap, fără excepţie, tuturor oficialilor care s-au perindat la cârma Sănătăţii în ultimii patru-cinci ani. Este vorba despre criza cu repetiţie a vaccinului hexavalent, produs farmaceutic în lipsa căruia nou-născuţii nu pot fi imunizaţi în faţa a şase boli grave, chiar potenţial letale. Serul hexavalent face parte din schema naţională de vaccinare, astfel încât costurile implicate în achiziţionarea, distribuirea şi administrarea sa ar trebui asigurate de la bugetul de stat. Importanţa acestui vaccin rezidă în faptul că oferă protecţie împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi Haemophilus influenzae (care cauzează infecţii adeseori severe, mai ales în cazul nou-născuţilor).

Ultima tranşă de vaccin hexavalent a ajuns la Galaţi la sfârşitul lunii mai. Dozele au fost date către medicii de familie, cărora le-a revenit sarcina de a-i vaccina pe nou-născuţi. În prezent, situaţia este aparent paradoxală, din moment ce peste 2.000 de copii nu au putut fi vaccinaţi la termen, deşi în stocurile medicilor de familie din Galaţi se mai găsesc încă puţin peste 1.000 de doze de vaccin. Ministerul a anunţat că următoarea tranşă de vaccin va fi trimisă abia în luna octombrie, ceea ce înseamnă automat că numărul copiilor nevaccinaţi va creşte de la lună la lună. Cu alte cuvinte, câteva mii de bebeluşi al căror sistem imunitar este încă în formare sunt lăsaţi descoperiţi în faţa unor germeni periculoşi, până în luna octombrie.

Faptul că nimeni nu s-a îmbolnăvit încă până acum nu înseamnă că sabia lui Damocles nu atârnă de un fir de păr. Iar argumentul în sprijinul acestei afirmaţii constă într-un eveniment petrecut anul trecut, chiar la câţiva kilometri de graniţa cu România, în Ucraina, acolo unde medicii au confirmat două cazuri de poliomielită, boală considerată eradicată, până nu cu mult timp în urmă.

Oricare ar fi motivele pentru care achiziţia acestui vaccin (situaţii similare se întâlnesc şi în privinţa altor vaccinuri obligatorii) scârţâie, autorităţile ar trebuie să explice clar unde ne situăm şi ce este de făcut. Vina Ministerului Sănătăţii este strict la nivel de execuţie. O bună parte din responsabilitate le revine însă şi celor din Parlament, acolo unde chestiunea sănătăţii publice este privită şi folosită mai ales ca soluţie pentru atragerea de capital electoral. Cum altfel am putea cataloga un sistem de sănătate care promite să asigure în mod gratuit totul, fără a putea asigura însă, în realitate, mai nimic?         

Citit 1413 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2016 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.