Câh englezesc şi miere dâmboviţeană

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

"De astăzi este oficial: însemnele naţionale ale României sunt schimbate" - scria ieri "Business Magazin". La sfârşitul anului, administraţiile vor cheltui pe alte steme ale ţării. Cea de acum e urât stilizată, dar nu cred că una nouă ne va face mai inteligenţi, în ţara în care judecătorii sunt ameninţaţi de laici cu… excomunicarea. Bine măcar că ne respectăm alianţele externe, unde contăm măcar la număr! Doar avem în Marea Neagră fregatele cumpărate la mâna a doua, de la britanici.

Preşedintele Iohannis jubila, anunţând "victoriile" româneşti la summitul din Varşovia. De pildă, forţă militară "multinaţională"… adică noi şi bulgarii. Bulgarii, care nu vor patruleze lângă noi în Marea Neagră (turiştii ruşi, gazul rusesc şi exporturile contează!). Preşedintele nostru exulta sincer, amintindu-mi de salturile lui Geoană. Sau de fericirea, mai recentă, a fostului premier britanic scăpat de funcţie. De azi, Anglia are o nouă "Doamnă de fier", Theresa May, duşmana emigrării. "Theresa este o femeie extrem de dificilă. Următorul care îşi va da seama este Jean-Claude Juncker", avertiza Kenneth Clarke, deputat din partidul său, fost ministru. Femeia şefă la Interne timp de şase ani e faimoasă după deportarea unui cleric radical (predecesorii ei cheltuiseră un deceniu şi două milioane lire, fără succes) sau după ce a extrădat un nigerian aproape mort, după 100 de zile de grevă a foamei.

După ce a încercat şantajul UE cu un referendum pe care-l credea cu alt rezultat, cacealmaua lui Cameron n-a ţinut, iar UE aproape a şi schimbat yala! Să nu uiităm că şi Franţa părăsea NATO şi gonea conducerea din Paris a Alianţei pe vremea lui De Gaulle, dar cu timpul a revenit… Una peste alta, cum englezii n-au ştiut ce votează, premierul  Cameron a predat ştafeta, dar nu şi-a tăiat venele, ci a exultat: ultima sa declaraţie de premier lângă reşedinţa din Downing Street s-a terminat cu un cântecel din desene animate! Îi lipsea doar un tutu şi nişte poante! Se vede că pentru politician conta doar că scăpase de răspundere! CCN a apelat la expertiza postului de radio britanic Classic FM: aflăm că fostul premier fredonase o arie din "Winnie the Pooh", film despre ursuleţul (nu Mişa, că ăla-i al ruşilor) Winnie "Câh", cum s-ar traduce… Inspirat de povestea reală a unui pui de urs orfan, ajuns mascota unei brigăzi militare britanice, în Primul Război Mondial, povestea e scrisă prin ´26, tradusă în toate limbile, chiar şi în latină, iubită chiar şi de picii de doi ani, desenată apoi de Disney. E "cel mai îndrăgit personaj de desene animate, după Mickey Mouse", scrie edukid.ro. Prietenos, Winnie, atunci "când nu mănâncă miere, vorbeşte cu prietenii despre miere, iar când se simte pofticios, chiar le caută prin cămară, poate-a mai rămas niscaiva miere nedăruită încă lui", vizitându-şi prietenii… şi pentru mierea lor. Se pare că şi premierului Cameron i-a păsat de miere, nu de prietenii cetăţeni, schimbând locul Angliei aşa cum noi schimbăm stema. Între timp, a doua limbă din lume, engleza, "alunecă" din poziţia de principala limbă de lucru a instituţiilor UE, crede preşedinta Comisiei pentru afaceri constituţionale a Parlamentului European, profesoara poloneză Danuta Hubner. Dar şi asta rămâne de negociat cu membrii UE. Ar putea urca franceza, "şefă" până în ´90, detronată inclusiv de ţările din Est, care au preferat "mierea" englezei la aderare…        

Citit 1434 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2016 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.