“Le jour de la Bastille”, nu?

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vă amintiţi de acel Dorel (Florian Les, de 30 de ani) care în 2006 a încercat să facă o bombă cu butelii şi detonator? După Nisa, ni s-a părut firesc să apară iar în lume copii la indigo după metoda nouă de ucidere în masă şi uite că tocmai într-o cultură care copiază, ca maimuţa, atâtea rele, un tânăr de 21 de ani, din judeţul Buzău, a luat în botul maşinii (praf a făcut parbrizul!) trei adolescenţi, rănindu-i grav, rănind şi alţii dintre cei 15 liceeni care puteau fi acum morţi. Sigur, tinerii posesori de carnet la maşini de fiţe se simt obligaţi să accelereze.

Un comunicat al Poliţiei, pe care l-am admirat la un post naţional de televiziune, consemna, elegant, că accidentul se produsese „pe fondul neadaptării vitezei” în curbă. Dar martorii unei altercaţii anterioare între grup şi şofer spun altceva, şi aceasta duce cu gândul la premeditare! Şi, atenţie, tânărul şofer nu băuse! Cei de la “Libertatea” au scris chiar: “Un şofer kamikaze din Buzău a băgat trei tineri în spital”.

Mai înainte, câţiva dintre tinerii care făceau talpă avuseseră însă „un schimb de replici”, o spun mai mulţi martori. „S-au pus” cu tinerelul dotat cu maşină, care numai ce ieşise de la piscina unui hotel de lux (apa ar fi trebuit să-l liniştească), băiat originar dintr-o localitate cu nume simbolic, Mierea? Şi umor negru: tinerii participau la o tabără tematică de şase zile intitulată Civic Alert! Ei, am auzit „adevărul” Poliţiei, „adevărul” unor martori, dar este posibil să fie şi alte „adevăruri”? Orgoliul şoferului cu creastă, prins „dezarmat”? Căci elevii (totuşi, de 16 ani) erau destul de mulţi, ceea ce face imposibil de obicei un schimb echilibrat de replici? Cine a început? Nu demult, am fost martorul agresivităţii unui grup de vreo cinci adolescenţi care agresau o bătrână, împingând-o în uşile autobuzului în mers (ea „începuse”, admonestându-i că strigau). Să le fi vorbit de educaţie? Vreun puşti mai teribilist putea avea cuţit, iar şoferul avea treabă la volan. Străduindu-mă să nu arăt teamă, abia am reuşit să opresc lucrurile. Dar, orişicât de indignat aş fi fost, n-aş fi folosit o armă, chiar de-aş fi avut!

Se pare însă că înnebuneşte pământul întreg, pe zi ce trece! Mânia are nevoie de un fleac, pentru a se declanşa mai ales acum! Ca material didactic, dacă vreţi, puteţi viziona un film, „Falling Down” („Prăvălirea” – desigur, interioară), în care Foster, personajul interpretat de Michael Douglas, la început un domn pedant îmbrăcat, civilizat, se enervează, se tot înfurie şi ajunge să folosească bâte şi arme de foc pe măsură ce îl disperă traficul, restricţia de a se apropia de fosta soţie, vânzătorul asiatic nesimţit, o bandă de americani agresivi, un nazist tolerat, autorităţile care nu-l ascultă. Dacă ar fi putut, Foster ar fi călcat întreaga lume cu camionul. Bine că n-avea camion!

Şi şoferul din Nisa, demn de Bastilia, îşi distrusese familia înainte de a ucide peste 80 de oameni, călcaţi meticulos, în zigzag (la început cu viteză… legală, ca să vadă ce face!). Făcuse jafuri, îşi bătuse nevasta, acum s-a răzbunat şi pe lume.

Şi fondul lumii este mai periculos: politicienii lumii ne mint, nu mai credem în ce ni se impune din şcoală, funcţionarii ne ignoră, zilnic vedem oameni vinovaţi care scapă basma curată, suntem furaţi legal. Cum să nu explodeze labilii?

Citit 1392 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iulie 2016 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.