Unii bolnavi, mai egali decât alții

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cum tevatura produsă de ordonanţe penale, graţieri, modificări ale Codului Penal, contre Guvern-DNA-CSM a monopolizat spaţiul public românesc, pentru mai bine de o lună, a fost foarte uşor ca alte subiecte, cel puţin la fel de importante, să fie lesne trecute cu vederea.

Un exemplu de acest fel ţine de o modificare din domeniul Sănătăţii, intrată în vigoare chiar de la 1 martie. Mai exact, începând de ieri, Guvernul a desfiinţat comisiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În consecinţă, mii de pacienţi cu afecţiuni oncologice sau cu boli rare, spre exemplu, primesc de acum tratamentul (este vorba de 51 de medicamente scumpe şi foarte scumpe - n.r.) direct de la medicul lor curant, şi nu în urma deciziilor date de comisiile de specialitate din cadrul CNAS.

Autorităţile au motivat decizia prin faptul că astfel se reduce birocraţia sufocantă din cadrul programelor naţionale de sănătate. Mai mult, bolnavii beneficiază mai repede de tratament, nemaifiind nevoiţi să aştepte deciziile date de CNAS.

Ceea ce pare însă a fi o simplificare incontestabilă a modului de prescriere a acestor medicamente se poate dovedi, la fel de bine, şi o măsură generatoare de potenţiale abuzuri şi discriminări. Abuzurile pot surveni din faptul că medicilor curanţi le revine acum întreaga responsabilitate a prescrierii acestor medicamente. Pornim de la supoziţia de bun simţ că medicii vor fi oneşti, nelăsându-se corupţi de puterea care le-a fost dată. Chiar şi aşa, experienţa de până acum ne arată că lucrurile pot foarte uşor degenera. Este de ajuns să ne amintim că, în 2011, procurorii au declanşat o investigaţie de amploare, anchetă în cursul căreia au audiat peste 1.000 de persoane, în legătură cu reţelele de medicamente eliberate fictiv la Galaţi.

În acelaşi timp, nu există nicio garanţie că fondurile destinate acestor programe naţionale de sănătate nu vor fi distribuite în mod arbitrar, banii neajungând echitabil în toată ţara. Putem ajunge astfel în situaţia ca unii pacienţi cu aceeaşi boală să fie mai egali decât alţii, după cum vor dicta unele simpatii sau interese.

Citit 1620 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Martie 2017 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.