Ne batem joc de ce avem

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Croaziere pe Dunăre sau măcar vaporaşe care să te poarte, pe valuri, uşor, până la Brăila ori Tulcea… Un centru vechi, restaurat, unde să inspiri aroma teilor în floare, în timp ce sorbi, tacticos, o cafea turcească, făcută la nisip, şi să admiri comori ale arhitecturii secolului al XIX-lea. Şi, seara, să-ţi răsfeţi sufletul c-un pahar de vin, şi-un arcuş alunecând pe strune de vioară, în răcoarea unei hrube ale cărei ziduri şoptesc poveşti neştiute. Iar când îţi vin prietenii în vizită să-i uimeşti arătându-le Castrul roman, Poarta turcească, Palatul Gheorghiu, nu doar băgând „talpă” pe Faleza Dunării, printre câini.

Nu vreau să răsucesc nimănui cuţitul în rană. Şi nici să fac o listă cu ceea ce n-avem, deşi ne dorim de prea mulţi ani. Că vorba-ceea, noi n-avem apă caldă şi căldură, n-avem locuri de muncă, n-avem investiţii şi nici investitori, n-avem şosele care să ne lege de restul lumii, n-avem spitale să ne vindecăm bolile, şi mie-mi arde de croaziere pe Dunăre! Mofturi şi fiţe!

E drept, n-avem nimic din toate astea şi nici multe altele, da’ parcă-mi pare rău să văd că ne batem singuri joc şi de ce-avem. Şi-avem! O Dunăre albastră pe care soarele pune bănuţi de aur şi pe care n-o traversează decât bacurile, da’ şi pentru alea trebuie să stai, răbdător, la coadă. Avem un monument istoric de importanţă naţională - castrul roman de la Barboşi - care putea fi şi pe lista patrimoniului UNESCO şi zace amăgit că va fi pus în valoare cu fonduri europene. Avem un cavou roman îngropat sub o placă de beton, peste care-s maşini parcate şi câteva pubele de gunoi. Avem, încă, nişte bijuterii arhitecturale ale vremurilor de altădată, ajunse în ruină, ce ameninţă, zilnic, să ne cadă în cap! Poate măcar aşa ne-om trezi la realitate.

De la ce m-am luat? Poate de la dezvăluirea făcută de consilierul Marius Mitrof: hruba descoperită în centrul oraşului, la câţiva paşi de Primărie, care l-a uimit şi pe dânsul, om de cultură, care-a văzut destule până acum! O hrubă cu care proprietarul poate face tot ce vrea, inclusiv s-o astupe cu pământ! Că doar nu-i prima sau ultima hrubă care dispare într-un Galaţi ai cărui locuitori nu ştiu să preţuiască nimic din ceea ce le-a dat Dumnezeu sau înaintaşii. Dar ne-am obişnuit să ne batem joc şi să distrugem! Şi, culmea, ne iese de minune...

Citit 4194 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2017 19:07

5 comentarii

 • postat de Galateanca
  Joi, 27 Aprilie 2017 17:25
  Pentru Galatean
  Tocmai asta spunea si Anca Melinte in articol,doar ca o facea elegant, de ce esti contrariat? Sunt in deplin consens cu articolul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de care oras vechi?
  Joi, 27 Aprilie 2017 16:04
  nu-mi place articolul. nu ca nu-mi place viziunea dar e ceva ce se departeaza de galati cu fiecare minut, ora, zi, an. galatiul nu ca nu se dezvolta, se duce de ripa. nimic nu ne mai da speranta unui oras bagat in seama. galatiul nu mai e bagat in seama de nimeni. nici macar de rutele celebre ce au umplut acum 40-45 ani orasul de vikingi dar si de bagaciosi ce s-au tras unii pe altii si au ajuns acum cu functii mari in administratia orasului, in agentiile de pensii, munca, sanatate, etc.....e vorba de rutele "tecuci-galati"si birlad-galati". in hrubele alea sa asculti "ärcusuri pe viori si sa savurezi un pahar cu vin"......utopie, in galati oamenii bogati beau vinul cu caldarea, se imbata cu whisky si asculta muzica lui guta. ca de-aia sint bogati.......ca asa sint bogatii galatiului..... artistii ar putea sa intre in hrube si sa comunice de-ale lor dar nu cred ca cineva va da autorizatii de functionare acolo pentru nimic in lume.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dolce vita...
  Joi, 27 Aprilie 2017 12:45
  In primul rand, cred ca ar trebui sa avem grija ca, toti acei turisti care vor da buzna la minunatiile despre care se vorbeste in acest articol...SA NU FIE MANCATI DE SUTELE DE MII DE CAINI DIN ORAS !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 27 Aprilie 2017 10:26
  Si madam cine sa vina la hruba sa bea un pahar de vin? Somerul care nu are un loc de munca dar are cateva guri de hranit acasa. Ca vorbim de acasa - probabil e undeva prin micro 39; dar acest cartier nu mai tine de Galati demult (vezi reportajele colegului tau de ziar). In ce stadiu sunt 80% din cartierele Galatiului. Strazile, serviciile, utilitatile lipsesc in Galati iar voi visati distractie. Galatiul nu are ce oferi din punct de vedere turistic - este un oras gri; sunt vreo doua cladiri cu o istorie preluate de niste interlopi analfabeti pe care ii ridicati in slavi si atat. Asta nu e divertisment. Ce croaziera sa faci pe Dunare si sa opresti in Galati sa vezi ce? Domneasca in 20 de minute pe jos de la un capat la altul cu 2-3 case istorice mai rasarite aici intrand si prefectura. Faci o croaziera cand poti sa umpli ziua intreaga unui grup care opreste la tine in oras. Noi nu avem in Delta in mijlocul unui mediu natural unic in Europa astfel de organizari si tu vorbesti de Galati. Puneti mana si munciti si ridicati acest oras in primul rand prin munca, valoare adaugata si apoi sa vina distractia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CRISTI
  Joi, 27 Aprilie 2017 10:06
  FELICITARI ANCA MELINTE !
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.