Medicii şi restul lumii

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Avem, probabil, una dintre cele mai stufoase legislaţii din Europa, dar unora li se pare că tot nu e de ajuns. Şi dă-i încă o lege, apoi încă una, după care o ordonanţă de urgenţă sau o hotărâre de guvern, apoi nişte completări, modificări ori adăugiri, la care musai e să pui şi normele metodologice de aplicare. Că aşa-i la noi, ca să aplici o lege, trebuie să mai scrii încă una. Şi ciclul se repetă o dată la patru ani şi, nu de puţine ori, se întâmplă ca unii să mai lase câte o lege prin sertare sau să uite că ea există.

Marea problemă în România nu este că nu am avea legislaţie, ci că, de fapt, cea existentă nu se aplică. Ori este atât de încâlcită, încât interpretările pe marginea ei sunt precum sfada înţelepţilor pe malul lacului în care... cineva a aruncat o piatră. Sau ca în bancul cu rabinul: „Şi tu ai dreptate. Şi tu ai dreptate. Şi tu...”.

Prezent zilele trecute la Galaţi, liderul BNS, Dumitru Costin, amintea faptul că multcontestata lege a salarizării unitare se „bagă” peste un domeniu în care există deja un act normativ similar, Legea 284 din 2010. O lege la care au lucrat mult timp specialişti români alături de cei europeni şi ai Băncii Mondiale şi care prevedea, într-un mod cu adevărat unitar, majorarea treptată a tuturor salariilor, an de an, până la un prag minim al decenţei, cel puţin. Credeţi că s-a respectat această lege? Corect, nu. De ce? Bună întrebare!

Este mai bună noua lege propusă de guvern decât cea veche? Deocamdată, putem spune doar că prevede lefuri mult mai mari. Este noua lege şi sustenabilă, adică poate acoperi salariile promise încă din campanie? Greu de crezut, în condiţiile în care banii care intră la buget sunt tot mai puţini lună de lună, iar partidul aflat la guvernare, majorând plafoane de impozitare şi anulând o mulţime de taxe şi impozite, pare să se comporte de parcă încasările ar fi ultima sa problemă.

Este noua lege „mai unitară” decât precedenta? Aici, clar, nu. Acelaşi Dumitru Costin spunea că noua lege şi-a propus expres să ţină medicii în ţară, mărindu-le mai întâi salariile şi apoi tăindu-le orice tip de impozit pe venit. Dar numai de ei avem nevoie în România? De profesori nu? De bibliotecari sau de sudori? De firme care să funcţioneze corect şi care să angajeze tineri absolvenţi? De lucrători pe ambulanţe ori de personal tehnic în teatre? Iar lista e lungă cu toţi cei care, în mod unitar, au fost trecuţi la categoria „restul lumii”.         

Citit 1846 ori Ultima modificare Vineri, 26 Mai 2017 18:25

5 comentarii

 • postat de andrei
  Duminică, 28 Mai 2017 17:41
  Problema medicilor nu este numai salariul ci mai ales rezidentiatul.
  Adica dupa ce fac 6 ani de medicina trebuie sa dea un examen greu si pe urma daca il iau sa stea cu foarte putini bani cu chirie in Bucuresti, Cluj Iasi ca sa faca o specializare de D. ajuta. In provincie trebuie mare noroc sa prinzi alta specializare in afara de medicina generala sau urgenta unde te injura toti nespalatii. Evident isi baga picioarele si pleaca pe 2.000, 3.000 de euro la nemti sau francezi unde au si cazare platita. Asa ca sictir cu ideile astea faceti ceva cu rezidentiatul.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Ana
  Duminică, 28 Mai 2017 17:30
  Bănuiesc că medicii învață meseria prin ucenicie la locul de muncă.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Duminică, 28 Mai 2017 12:26
  Domnul Gino, ceilalti bugetari sunt platiti , unii dintre ei, ” in batjocura ” . Sa inteleg ca de la ei nu ar trebui sa cerem calitate pt. simplul fapt ca nu sunt platiti cum ar trebui ? Eu cred ca ar trebui toti bugetarii sa fie platiti corect , fara discriminari .
  1
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 28 Mai 2017 12:23
  Cnd iti pleaca un profesor bun te inseli Gino este fatal! Asta inseamna ca 30x4 sau 8 numar de elevi in medie 30% dintre ei vor ramane cu o viziune a vieti bine conturata si oarece coloana vertebrala! Rezultatele pot aparea peste ani... iar efectele se pot metamorfiza intr-un geniu inventator, inovator etc! Fara acest ingredient nu va fi nimeni bun fie el medic sau altceva! Medici sunt multi, oameni dintre ei foarte putini! Cel putin in Judetean eu i-as da afara din sistem pe viata 70%! Sunt neoameni! DA-MI DA-MI mai da-mi! Oricum societatea romaneasca in acest stil si ritm este sortita pierii si autodistrugerii iremediabil! Ii dau acestui popor maxim 3 generatii! In a 4a vom vorbi eng si romana!
  Romanie dulce romanie... ai ajus o colonie!
  2
  5
  Raportează
 • postat de gino
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 15:25
  Sanatatea e cea mai mare avutie ! Poti fi miliardar ,poti avea palate din aur ,cand iti pierzi sanatatea ai pierdut tot ! Deci sas dam Cezaruluice este al cezarului ! Ca daca pleaca un profesor din tzara nu se ntampla nimic cand iti pleaca un medic mii de oameni sufera ! Sa doresti calitate de la niste oameni pe care ii platesti( de vreo 27 ani) in batjocura e casi cum ai cauta haine de firma intr-un magazin de 38 !
  9
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.