Fiscul joacă alba-neagra cu nervii noştri

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Recent, premierul Mihai Tudose a decis să-l dea afară pe preşedintele ANAF, înlocuindu-l cu şefa Direcţiei de colectare de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti. Concedierea lui Bogdan Stan, preşedintele ANAF, a fost motivată prin faptul că nici Guvernul actual, nici cel precedent nu au fost mulţumite de nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat. Asta a fost cam ca la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, când şeful a fost demis pe motiv că sunt revolte în instituţiile din subordinea sa, fiind numit în locul său directorul de la Penitenciarul Iaşi, chiar instituţia de unde izbucniseră protestele deţinuţilor.

Să revenim la nemulţumirea guvernanţilor cu privire la nivelul de colectare la buget. Toată lumea vorbeşte despre faptul că nu sunt bani în puşculiţa statului, iar guvernanţii nu ştiu cum să introducă noi taxe, atât pentru persoanele fizice, cât mai ales pentru cele juridice. De la taxa pe cifra de afaceri şi până la impozitul de solidaritate, toate aceste idei nu fac decât să sperie populaţia. Mai pe scurt, se vrea încurajarea muncii la negru. Că doar nu o fi prost vreun patron să mai lucreze cinstit, când ştie că la finalul lunii trebuie să plătească impozite cât casa la stat, fără a avea vreo facilitate. Acelaşi lucru se poate spune şi în cazul impozitului de solidaritate, dar şi al celui pentru angajatul care vine la muncă patru ore şi este taxat pentru normă întreagă.

Nu am auzit însă pe nimeni vorbind de eradicarea muncii la negru şi a banilor câştigaţi necinstit. Iar ca exemplu edificator, deşi mărunt, sunt persoanele care, la fiecare sărbătoare, vând flori chiar în colţul clădirii ANAF de la Bănci. Iar acesta este doar un exemplu, care se regăseşte, cu siguranţă, în fiecare oraş din ţară. La fel se întâmplă şi în alte locuri, precum pieţe sau aprozare. Fiscul nu îi întreabă nimic pe aceşti comercianţi de ocazie, ei nu dau, de cele mai multe ori, bon, că merge şi-aşa, iar toată lumea este mulţumită. Mai puţin noi, ăştia care muncim zi de zi, suntem taxaţi şi pe aerul respirat şi ne gândim cu groază că la finalul lunii am muncit doar pentru plata facturilor şi a impozitelor.

Citit 1553 ori Ultima modificare Joi, 20 Iulie 2017 17:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.