Transparenţă fără cap şi fără coadă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu am să vorbesc nici despre fiţele doamnei Udrea în faţa comisiei Organ (să mă scuzaţi de greşeala de tehnoredactare, dar am văzut că se iartă!), nici despre apropiata rupere a coaliţiei de guvernământ, ori despre reducerea agenţiilor guvernamentale, despre care abia acuş, în prag de campanie electorală, conducătorii noştri iubiţi au realizat cât de costisitoare sunt!

Nu voi vorbi despre marile dileme ale celor de la Centru, adică despre cine cui a chemat liftul, ori cine ce a înregistrat în cazul discuţiilor dintre membrii comisiei de anchetă; am să vorbesc despre lipsa unei viziuni de durată a autorităţilor locale. 

În ultimii ani am remarcat cum administraţia locală – fie că mă refer la Primărie, Prefectură, Consiliu Judeţean, ori instituţii de stat – începe din ce în ce mai mult să îşi vadă de propriile treburi, în spatele unor prevederi legale folosite  pe post de justificare.

Reacţia unei administraţii nu are de-a face nici cu dreptul la replică iar viziunea de durată nu are nici în clin şi nici în mânecă cu declaraţiile de presă. Reacţia unei administraţii ar trebui să se vadă pe stradă, oriunde întorci capul.

Să luăm, de pildă, copacii. Tăierile fără cap de arbori din oraş se desfăşoară de ani şi ani de zile. Dacă în primul an în care s-a trecut la această adevărată prigoană s-ar fi şi plantat câte un arbore, în locul celui tăiat, până acum oraşul ar fi avut umbră din nou.

Dar la noi totul se opreşte la jumătate: primăria taie copaci şi nu doar că nu plantează alţii în loc, dar în multe cazuri lasă şi rădăcinile în pământ; se dau autorizaţii de construcţie pentru aberaţii care distrug spaţiile verzi şi care afectează firimitura de estetic din oraş, în timp ce investitori de bună credinţă aşteaptă de ani de zile avize de funcţionare; poliţiştii comunitari amendează parcarea pe trotuar, dar nimeni nu amenajează, pe de altă parte, locuri de parcare.

Se sapă străzi, asfaltate în urmă cu un an, pentru înlocuirea conductelor de canalizare, iar după a doua asfaltare, urmează… o nouă spargere, de data asta pentru înlocuirea altor reţele…

Exemplele pot continua la nesfârşit, pentru că în Galaţi totul se desfăşoară fără cap şi fără coadă.        

Să nu ne înţelegeţi greşit; în oraş se petrec şi lucruri bune. Să nu credeţi că nu le vedem, dar aceste lucruri bune sunt, de fapt, nişte măsuri de un aşa bun simţ, încât le consideri ceva normal şi nu le vezi ca pe cine ştie ce realizări măreţe.

Că s-au amenajat parcări pe Siderurgiştilor - aşa, înguste cum sunt, că şoferii pot parca doar de-a lungul şoselei – e foarte bine, la fel cum bine este că s-au înfiinţat sensuri giratorii. Ambele măsuri au fost luate pentru fluidizarea traficului, iar rezultatele se văd.

Însă, din păcate, lucrurile sunt făcute doar pe jumătate şi aici: pentru că aceste măsuri nu sunt completate de o acţiune susţinută a poliţiştilor împotriva şoferilor indisciplinaţi. Când aţi auzit ultima oară că un şofer a fost amendat că nu a stat la stop sau că a claxonat în oraş?

În curând, în oraş vor apărea pubele pentru colectarea selectivă a gunoiului. Foarte frumos!, însă pentru a ajunge la o astfel de etapă, până acum poliţiştii comunitari ar fi trebuit să îi civilizeze cu amenzi pe cei care cred că cel mai bun grătar se face în balcon şi că cel mai bun lucru după ce mănânci este să arunci pe geam, oasele, de la etaj, ca să aibă şi câinii vagabonzi ce mânca!     

Şi ştiţi care este ironia? Că ai noştri conducători au învăţat legile ţării, iar dacă le ceri socoteală pentru astfel de probleme, ori pentru orice gâlmă de pe stradă, te sfătuiesc să faci cerere, conform Legii 544. Sfat pe care şi cetăţenii ar trebui să îl întoarcă politicienilor, atunci când aceştia vor veni din nou să ceară voturi…

Citit 697 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.