Condamnaţi la izolare

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

De la 1 septembrie va intra în vigoare ordonanţa 60/2017, care mută plata taxei de handicap de la ONG-uri la stat. Astfel, 2.000 de oameni cu dizabilităţi îşi vor pierde actualele locuri de muncă şi vor fi condamnaţi să se întreţină dintr-un ajutor de handicap, de câteva sute de lei şi, eventual, dintr-un ajutor de şomaj sau venitul minim garantat. Care nu e foarte mare!

Şi totul se întâmplă simplu, dintr-o semnătură şi câteva mâini ridicate, dintr-o decizie a Guvernului de a aduna şi mai mulţi bani la buget, pentru a putea susţine măririle de salarii din sistemul bugetar. Nu mai contează că, pentru aceşti oameni, o pierdere a locului de muncă nu înseamnă doar şomaj, ci înseamnă izolare. Scoaterea dintr-un loc de muncă pe care şi l-au găsit cu greu va însemna, fără doar şi poate, excluziune socială. Nu ştiu câţi dintre voi aveţi prieteni cu handicap, de orice tip. Dar pe cei care aveţi, vă întreb câteva lucruri: de câte ori ieşiţi cu ei în oraş? De câte ori îi sunaţi pe zi?

Iar dacă aveţi, la serviciu, un coleg cu handicap, de câte ori vorbiţi cu el/ea în afara programului? Da, toate astea sunt realităţi. Ştiu, ne uităm mereu la X şi la Y, care evită persoanele ce sunt altfel, şi ne spunem că noi nu suntem aşa, dar fix aşa suntem. Evităm să petrecem timp în public cu persoane cu handicap, pentru că ni se pare că toată lumea se uită ciudat la noi. Şi, nu-i aşa, părerea lumii e cea mai importantă... Fără să vrem, condamnăm persoanele cu dizabilităţi la izolare, iar Guvernul vine acum să ne dea o mână de ajutor.

Cei care au protestat, marţi, la ministerul Muncii, au cerut Guvernului PSD-ALDE să nu îi transforme în asistaţi social. Ei vor să muncească, vor să facă parte dintr-o societate, vor să simtă că se integrează. Iar Ordonanţa 60/2017 va fi un mare pas înapoi pentru speranţele lor de a-şi clădi o lume mai bună. Sunt curios, de altfel. Dacă în Parlament ar fi persoane cu dizabilităţi, s-ar mai fi votat această ordonanţă? Sau pentru ei nu se aplică?

Cei 200 de protestatari de marţi au cerut scoaterea acestei ordonanţe, aşa cum 600.000 de oameni au cerut, la unison, scoaterea Ordonanţei 13, în iarnă. Pentru cei 200, însă, nu se agită aproape nimeni...

Citit 2310 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 17:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.