Cum puteţi lăsa criminalii în libertate?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În mult criticatul proiect de lege care prevede modificarea legilor justiţiei este prevăzută şi răspunderea magistraţilor. Au apărut imediat critici la această propunere, multe voci susţinând că va fi afectată grav independenţa judecătorilor. Până la un punct, perfect de acord cu afirmaţia. Dar ce facem cu judecătorii care iau decizii şocante? Şi nu ne referim aici la cazuri civile, unde este vorba despre bani sau alte drepturi, ci la dosarele penale în care infractorii rămân liberi şi pot face o nouă faptă penală până când se va decide sentinţa finală.

Un astfel de caz a fost recent înregistrat la Galaţi, unde un şofer cu o alcoolemie de 2,2 la mie a intrat pe contrasens, a lovit o altă maşină, iar în urma impactului un om a murit, iar un altul a ajuns în stare gravă la spital. Procurorii l-au reţinut pe respectivul şofer, dar instanţa de judecată a decis că nu este un pericol social şi poate fi anchetat în libertate.

La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Machena, care era cercetat, sub control judiciar, pentru trafic de persoane şi trafic de droguri. În timp ce magistraţii care l-au lăsat în libertate îşi vedeau liniştiţi de viaţă, Machena se plimba cu maşina şi omora două femei nevinovate.

Tot judecătorii au decis, la un moment dat, că nişte traficanţi de droguri, care vindeau substanţe interzise tinerilor şi adolescenţilor, pot fi cercetaţi în libertate. Exemplele pot continua, nu doar la noi în judeţ, ci şi în alte judeţe precum Brăila - criminalii de la Grădiştea, Vaslui - violatorii minorei de 17 ani care va rămâne marcată pe viaţă. Dar nimeni nu are dreptul să comenteze o decizie judecătorească, astfel că, dacă nu se face dreptate la instanţa superioară, în cazul în care procurorii fac contestaţie, cei care au săvârşit faptele penale pot sta liniştiţi acasă şi îşi pot continua activitatea infracţională, să le vândă droguri, de exemplu, minorilor, sau să revină în trafic băuţi sau fără permis şi să mai provoace un alt accident.

Chiar dacă există riscul ca independenţa judecătorilor să fie, pe alocuri, afectată, nu ar fi rău să existe totuşi o lege care să împiedice astfel de decizii, evitându-se mai multe tragedii.

Citit 1642 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2017 19:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.