Feriţi-vă de politicieni când vă fac daruri!

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Departe a de a considera băncile drept nişte instituţii pentru mironosiţe - până la urmă, nu degeaba se spune că banul e ochiul dracului - nu putem să nu remarcăm zelul cu care, de o vreme încoace, diverşi exponenţi ai lumii politice îşi bagă coada - tot Aghiuţă o fi de vină? - în funcţionarea instituţiilor bancare. De la declaraţiile belicoase ale unor guvernanţi despre "băncile care sug sângele poporului" până la o serie de proiecte de lege cu substrat mai degrabă populist decât economic n-a mai fost decât un pas. Ultimul exemplu din această serie este proiectul de lege, aprobat deja de Senat, privind plafonarea dobânzilor la creditele de consum şi creditele imobiliare. Să vadă tot poporul cum n-au somn parlamentarii de grija împrumuturilor luate de electorat!

La nivel de imagine, băncile trag acum ponoasele lăcomiei de care au dat dovadă pe vremea când acordau credite "doar cu buletinul" şi a lipsei de empatie cu clienţii în momentul în care, pe fondul crizei economice, aceştia au dat de greu. Pe de altă parte, o plafonare a dobânzilor contravine principiilor economiei de piaţă. Creditul este şi el, în esenţă, "un produs", iar costul acestuia ar trebui să fie dictat nu de politicianisme de conjunctură, ci de echilibrul generat de un mediu concurenţial. E vorba de întregul mediu socio-economic aici, un adevăr de care politicienii fac adesea abstracţie.

În loc să plafoneze dobânzile, parlamentarii ar fi trebuit, poate, să fie mai preocupaţi de dezvoltarea instrumentelor specifice unei pieţe de capital moderne, aşa cum se întâlneşte în statele "civilizate" din punct de vedere economic. Ar fi trebuit, de asemenea, să fie mai preocupaţi de stabilitatea mediului de afaceri. Din păcate, debandada fiscală la care am fost martori în ultimul an, jecmăneala la care sunt supuse întreprinderile private, limitarea investiţiilor publice, lipsa de progres în modernizarea infrastructurii etc. sunt departe de a susţine "bunele intenţii" ale aleşilor.

În aceste condiţii, o plafonare a dobânzilor riscă mai degrabă să ducă la limitarea accesul la creditare în cazul clienţilor percepuţi ca fiind în categorii de risc. E vorba, de exemplu, de persoanele cu venituri mai mici sau IMM-uri. Nimeni n-ar avea de câştigat din asta, pentru că o "gripare" a sistemului financiar-bancar se resimte în tot lanţul economic. Aşadar, chiar şi atunci când e vorba de bănci, ar fi bine să ne ferim de politicieni care vor să vă facă "daruri". Nu de alta, dar cei mai mulţi dintre ei se pricep al naibii de bine să dea cu o mână şi să ia cu zece.

Citit 1752 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2018 16:37

5 comentarii

 • postat de Așa o fi?
  Duminică, 04 Martie 2018 10:13
  90.95.50.***
  Pentru Chiosea V: Contează cum se numește creditul? Te duci cu buletinul dar si cu actul de casă care se scanează, se printează etc. Nu-ti achiți rata, nu este garant, nu ai bani, te dă în judecată și cere instaței punerea în vânzare a imibilului pentru recuperarea creditului. Îți vinde casa pe nimica toată, o cumpără cineva pregătit (tot de către bancă sau chiar de către avocatul tău) și devii boschetar. (Punct!)
  2
  4
  Raportează
 • postat de Chiosea V.
  Sâmbătă, 03 Martie 2018 16:39
  86.124.200.***
  Toma si Nae, nu confundati creditul de nevoi personale cu creditul ipotecar.
  Pentru un credit sau un card de credit pentru un telefon, televizor, frigider sau 20-30.000 lei pentru nevoi personale nu-ti cerea nimeni ipoteca pe casa.
  Creditele ipotecare erau ori credite de nevoi personale dar pentru sume foarte mari, ori credite pentru achizitionarea unui imobil, imobil pe care se constituia ipoteca.
  O mare prostie au fost si sunt creditele pe 25-30 de ani. Cum draq sa fac credit pe 30 de ani cand eu nu am garantia ca 30 de ani de acum incolo o sa am loc de munca si salariu cel putin la fel de mare ca acum?
  2
  5
  Raportează
 • postat de Nae Naivul
  Sâmbătă, 03 Martie 2018 13:26
  109.166.133.***
  Mdaaa.... În realitate era doar cu actul de casă. Buletinul era doar pentru a fi văzut naivul la față și pentru a confirma că-și pune casa la dispoziția escrocilor.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 03 Martie 2018 10:52
  5.13.249.***
  Bancile sunt camatari cu acte in regula, mana in mana cu notarii! Doua institutii care nu ar trebui sa existe, mai ales ultima! Bancile sunt utile pentru achizitii publice, firme mari... si cam atat! Personele fizice trebuie sa traiasca din salariu, si sa si ramana din el! Iar grija cresterii economiei este a parlamentarilor... de asta sunt platiti! Nu esti eficiet, afara si mai platesti si paguba! Ce prostie e asta, vinzi tara gratis si iti faci averi si nu-ti face nimeni gura plover anchior!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Toma Necredinciosul
  Sâmbătă, 03 Martie 2018 08:39
  90.95.50.***
  Credite "doar cu buletinul"?! D-aia au ajuns unii fără casă, cerșetori pe străzi și cu ,,dormitorul” prin boscheți. Lângă buletin era întotdeauna actul de casă proprietate personală.
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.