Efendi Tudose Tatu şi o întâlnire cu istoria, la CNVA

Efendi Tudose Tatu şi o întâlnire cu istoria, la CNVA
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În Amfiteatrul aproape plin al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", la o întâlnire cu profesori şi elevi din clasele mari ale prestigioasei şcoli, am asistat recent la o interesantă expunere a istoriografului Dunării, Tudose Tatu. Un eveniment organizat de profesorul de istorie Sorin Langu. Istoriograful ajuns de legendă, prin cărţile sale, în toate porturile Dunării Maritime se întâlnea, de data aceasta, cu elevii, onorând invitaţia profesorului Romeo Zamfir, directorul colegiului.

Istoriograful a fost însoţit, de această dată, de ultima sa apariţie editorială, lansată deja la Galaţi, în Salonul literar "Axis Libri", lansată şi la Tulcea, şi Isaccea: "Republica piraţilor de Dunăre. Sulina kesaro-krăiască", Editura Sinteze; cartea va fi lansată în curând şi la Sulina. Volumele gălăţeanului ştiu, iată, să înoate prea bine, legând porturile noastre. În alte vremuri, i s-ar fi spus "efendi" şi cărţile i-ar fi fost povestite.

În faţa elevilor, cercetătorul a prezentat vechiul nostru port, a aruncat o privire şi peste graniţele de atunci, a povestit despre navigaţia periculoasă, pe un fluviu încă neîmblânzit de om şi aflat la cheremul bandelor, numite de presa vremii chiar "piraţi", "istoria Dunării maritime într-o vreme când Axa Galaţi-Sulina a făcut legea în materie economică şi diplomatică". Autorul a răspuns, în final, întrebărilor, legate de viaţa vechilor marinari sau despre regimul gălăţean de porto-franco.

L-am întâlnit pe prolificul cercetător autodidact şi cu articole pe site-ul tulcean "Misterele Dunării" sau la Radio Iaşi, unde acorda recent un interviu în emisiunea "Weekend cu prieteni", desluşind ascultătorilor tainele "pirateriei" neaoşe - de la matrapazlâcuri la atacuri armate sângeroase, cuprinse în rapoarte ale Ministerului Trebilor din Lăuntru, adică de Interne, din Valahia şi Moldova, în documente ale carantinelor sau din presa timpului - cea italiană, franceză, britanică, rusească ori otomană, căci cercetătorul stăpâneşte aceste limbi.

Ziarul Llloydului austriac semnala, înainte de Războiul Crimeii, un atac pirateresc la Tulcea, al uneia dintre bandele de exilaţi ruşi, turci şi greci, atac soldat cu victime între membrii echipajului. O altă corabie, rusească, scăpa fără vărsare de sânge, predându-se, iar pe Canalul Sfântu Gheorghe o navă turcească reuşea şi ea să scape cu bine. Tot pe atunci,  un mic grup de piraţi, însă bine înarmaţi, ocupa Tulcea, prădând-o. A fost ca-n romane!

Citit 2410 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2018 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.