Au inventat o mini-fermă de salată, într-un robot. Vor reprezenta România la Internaţionala de Robotică

Au inventat o mini-fermă de salată, într-un robot. Vor reprezenta România la Internaţionala de Robotică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Echipa Microbots INC formată din doi elevi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi unul de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade" a câştigat primul loc la categoria Creativitate Junior la Olimpiada Naţională de Robotică şi s-a calificat la etapa internaţională ce se va desfăşura în Thailanda.

Echipa compusă din elevii David Călugăru (clasa a VI-a la CNVA), David Mihai (clasa a VII-a la CNVA) şi Ştefan Stoian (casa a VII-a la "Mircea Eliade") este coordonată de profesoarele Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" de la clubul de robotică Byte Force, Mirela Voinea şi Liliana Dău şi de Clubul de Robotică Educaţională "Sophia Science"(Marinela Buruiană şi Robert Irimia - responsabili activităţi non-formale).

Cum tema din acest an este "Food Matters",  cei trei elevi au creat un sistem robotizat de creştere a microgreens, nişte plantele mici care, imediat după stadiul de germinare, dezvoltă primele lor frunze adevărate. "Astăzi se utilizează resursele planetei până la nivelul în care acestea nu se mai pot regenera pentru a recupera decalajul. Omul a pierdut deja controlul asupra modului în care hrana sa este produsă, transportată şi comercializată, distrugând în acelaşi timp mediul înconjurător. Suntem atât de ocupaţi, încât mâncăm de foarte multe ori de la fastfood, lucru ce ne afectează iremediabil sănătatea. Aşa că, pentru cei cărora li se pare la îndemână să ia masa de la un automat, vă invităm să-l încercaţi pe cel creat de echipa câştigătoare a juniorilor",  ne îndeamnă unul dintre  coordonatorii proiectului, Marinela Buruiană.

Specialiştii au demonstrat că microgreens sunt de 40 de ori mai hrănitoare, sunt mai aromate şi au mult mai multe vitamine decât versiunea lor adultă. "Sistemul nostru este de fapt o fermă, o fermă verticală automată care creşte plante pentru salată şi nu numai. Aceasta poate fi montată oriunde: în supermarket, acolo unde înveţi sau lucrezi, chiar şi în blocul în care locuieşti. Robotul pregăteşte patul de germinare, însămânţează, udă seminţele şi urcă cutiile astfel pregătite în turnul vertical de creştere, pentru a economisi spaţiul. La trei zile după ce seminţele au fost udate, sistemul autonom furnizează printr-un sistem de leduri lumina atât de necesară pentru fotosinteză. După încă trei zile, microgreens pot fi vândute. Tot robotul face acest lucru prin programarea de  management al stocurilor. Plantele pot fi utilizate de consumatori pentru hrana zilnică. Dacă acestea nu sunt vândute, robotul mută tăvile cu microgreens în spaţiul de depozitare, acolo unde dă drumul la un sistem de răcire, şi organizează promoţii pentru încă şapte zile",  povestesc cei trei elevi despre minunile pe care reuşeşte să le facă robotul lor. În această aventură, echipa a  fost ajutată de ajutat sponsorii Fresh Microgreens SRL şi Medicotest SRL.

Citit 7332 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2018 03:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.