257 de candidaţi dintre cei 3.325 înscrişi la proba obligatorie a profilului din cadrul Bacalaureatului 2018 au lipsit miercuri, 27 iunie 2018, de la susţinerea examenului, 235 (dintre cei 2.428 înscrişi) la Matematică şi numai 22 la Istorie (dintre cei 897 înscrişi).
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că proba s-a desfăşurat fără a se înregistra situaţii speciale. Candidaţii care au susţinut examenul la Matematică s-au plâns că au primit subiecte grele la această disciplină.
"Nu am reuşit să fac cinci subpuncte. Adică, am lucrat ceva la ele, dar nu am terminat", ne mărturiseşte unul dintre absolvenţii de liceu ieşiţi din examen, care a susţinut proba pentru liceele tehnologice. De la directorul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", profesorul de matematică Romeo Zamfir, am aflat că, totuşi, subiectele au fost "comparabile cu cele de anul trecut". "Şi mie mi-au spus unii candidaţi că nu au reuşit să rezolve toate subpunctele, dar nu mi s-au părut prea grele subiectele. Câteva chestiuni de dificultate au fost. La profil tehnologic, la subiectul 1 punctul c a fost mai greu şi de la subiectul al treilea, punctul b. La matematică-informatică, de la subiectul al doilea punctul 1 c, dar şi subiectul al treilea. Candidaţii care au susţinut proba de istorie au primit la subiectul întâi un text despre constituirea României Mari, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe. La subiectul al doilea, absolvenții de liceu la profilul de filologie au avut de rezolvat mai multe cerinţe referitoare la domnia lui Ștefan cel Mare. La Subiectul al treilea, candidaţii au avut de scris un eseu despre regimul totalitarist din perioada postebelică. De asemenea, elevii au avut de rezolvat cerinţe legate de perioada paşoptistă şi Tratatul de la Paris.
Joi, 28 iunie 2018, elevii susţin ultima probă a examenului de bacalaureat, cea la disciplina la alegere din cadrul specializării.
Primele rezultate se dau pe 4 iulie, iar notele finale se afişează pe 9 iulie.