Cinci colegii gălăţene ”retrogradate” la titlul de licee

Cinci colegii gălăţene ”retrogradate” la titlul de licee
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Cinci dintre cele opt colegii tehnice din judeţul nostru, adică mai bine de jumătate, au fost retrogradate de Ministerul Educaţiei Naţionale, devenind simple licee, din cauza rezultatelor slabe la examenul de Bacalaureat.

Este vorba de Colegiul "Paul Dimo" (Energetic), Colegiul de Alimentaţie şi Turism "Dumitru Moţoc", Colegiul "Aurel Vlaicu" (Metalurgic), Colegiul "Radu Negru" şi Colegiul "Traian Vuia" (Auto). Celelalte trei colegii tehnice care au reuşit să-şi păstreze rangul de colegiu sunt Colegiul  Economic "V. Madgearu", Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna" şi Colegiul de Economie şi Agricultură din Tecuci.

Deşi cele mai multe dintre ele au dobândit titlul de colegiu în anul 2000, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să aplice prevederile unui ordin din 2013 - "Metodologia de acordare a titlului de colegiu pentru unităţile de învăţământ preuniversitar". Există acolo o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinească respectivele instituţii de învăţământ, începând de la vârsta unităţii, dotările, performanţele corpului profesoral, proiecte cu finanţare externă, dar şi rata de promovare la examenul naţional de Bacalaureat. Respectivul ordin mai prevede că, o dată la cinci ani, colegiile sunt reevaluate şi, dacă nu îndeplinesc criteriile respective, li se revocă titlul, devenind licee.

Anul acesta s-au împlinit fix cinci ani de la emiterea ordinului respectiv, iar Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor şcolare din toată ţara să efectueze această reevaluare şi să trimită rapoartele la Bucureşti. Săptămâna  aceasta a sosit de la Bucureşti ordinul prin care cele cinci colegii vizate au fost transformate în licee. "Din nefericire, ordinul a fost emis, îmi pare rău de colegii care sunt cadre didactice ale acestor instituţii, dar el trebuie pus în aplicare. Am trimis o adresă de înştiinţare şi celor cinci unităţi de învăţământ şi Primăriei şi Consiliului local. La următoarea reevaluare instituţiile îşi pot recâştiga titlul înapoi", a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache. Conform actului normativ, însă, reevaluarea se face o dată la cinci ani, prin urmare, dacă nu intervine vreo modificare legislativă, cele cinci instituţii de învăţământ mai au de aşteptat până să-şi recapete titlul înapoi.

Citit 24804 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 00:10

4 comentarii

 • postat de ?????? -Asta e pozitia conducerii ISJ
  Marți, 16 Octombrie 2018 06:42
  90.95.122.***
  Capul plecat, sabia nu-l taie. Asta e deviza conducerii ISJ Galati. In ultimul timp, capul e din ce in ce mai plecat la ISJ Galati. Nici o incercare de replica la ordinul celui mai prapastios ministru pentru invatamantul preunivorsitar din ultimii 28 de ani. E rusinos dar asta e!
  2
  1
  Raportează
 • Duminică, 14 Octombrie 2018 18:08
  95.77.196.***
  Nu inteleg de ce CTTV a fost ``retrogradat`` la statutul de liceu. Eu am studiat la ``Auto`` si va spun ca chiar se face carte. Nu vreau sa jignesc pe cei de la Elena Doamna sau pe cei de la Agronomie Tecuci, dar CTTV este PESTE! Acum nu numele conteaza insa, ci performantele! ``Auto`` are foarte multe proiecte la nivel international si reprezinta cu succes Romania in competitiile de rugby sau in alte domenii!
  2
  6
  Raportează
 • postat de Parinte de fosti elevi la 3 foste colegii tehnice
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 13:51
  89.136.187.***
  Si alti profesori (si directori!) de la cele 5 colegii "retrogradate" ca liceu merita tot respectul elevilor, parintilor si profesorilor (nu doar doamna Rapa Marilena)!
  Si doamna Gavrila Corina, si doamna Nita Mirela, si doamna Onisor Mirela, si chiar domnul Homner Gelu, si multi (dar NU TOTI!) dintre profesorii acestor scoli! Au facut multe pentru liceele lor SI PENTRU ELEVII LOR. Si daca tinem seama ca elevii de la aceste licee au venit cu medii mult mai mici decat cei de la alte colegii, faptul ca i-au ridicat pe unii de la 3-4 la 5-6-7 reprezinta o valoare adaugata mai mare decat la scolile unde media minima de intrare a fost 8 si media la absolvire este tot in jur de 8, sau chiar mai mica decit media de intrare!

  Aceste scoli "retrogradate" sunt scoli cu traditie, cu performante si rezultate deosebite in domeniile profesionale, cu proiecte prin care califica elevii si in strainatate, cu activitati care atrag elevii, ii formeaza, ii educa si ii tin in scoala.
  Am 4 copii care au fost elevi in 3 dintre aceste scoli, din care 2 au dat si doar cel mic a luat bacalaureatul si a intrat la facultate (pentru ca a vrut sa faca facultatea - dar s-a si angajat part-time cu calificarea obtinuta in scoala), ceilalti 3 s-au angajat, 2 fac si scoli postliceale si sunt toti buni profesionisti in domeniile lor - si asta datorita scolilor care i-au calificat si educat. Si ei, si eu, ca parinte, multumesc si felicit aceste scoli!

  Si ar mai fi ceva important: Bacalaureatul NU ESTE OBLIGATORIU, este doar o conditie pentru admiterea la facultate. Iar pentru unitatile scolare INDUSTRIALE, a caror menire principala este sa dea elevilor in primul rand o CALIFICARE (nu neaparat sa-i pregateasca pentru facultate!), cred ca procentul de promovabilitate la Bacalaureat este mai putin relevant decat procentul CELOR CARE AU PROMOVAT EXAMENELE DE CALIFICARE SI CARE S-AU ANGAJAT pe piata muncii. ACESTEA ar fi trebuit sa fie criteriile principale pentru colegiile tehnice, NU bacalaureatul.
  Iar promovarea la bacalaureat si nr. de admisi la facultate ar trebui sa fie un bonus!

  Dar din birourile de la minster se pare ca se uita/nu se tine seama de acest lucru!!!
  NU ESTE CORECT sa fie "puse in aceeasi oala" CNVA, CNMK etc. cu cele 5 colegii tehnice mentionate si acum "retrogradate"!!! RUSINE ministerului!!!
  8
  18
  Raportează
 • postat de Parintele unui elev din perioada 2001-2005
  Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 10:54
  82.79.237.***
  Toata stima si tot respectul pentru d-na director Ripa Marilena - Colegiul Economic "Virgil Madgearu", un om cu cel mai inalt grad de profesionalim, un dascal care isi exercita profesia cu dragoste si devotament. Iubeste elevii, ii respecta, stie sa-i indrume si sa-i convinga cat de important este sa ai carte ca sa ai parte de o viata demna. In calitate de parinte, ii multumesc pentru grija dumneaei fata de elevi, pentru implicarea in multe proiecte educationale la care i se alatura si elevi ai colegiului si carora le da sansa sa inteleaga cat de multe oportunitati vor avea in viitor. Multa sanatate draga doamna si mult succes in continuare!
  12
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.