Gest impresionant pentru un elev al Liceului de Arte. A venit din Londra să dăruiască un saxofon sopran la Galaţi

Gest impresionant pentru un elev al Liceului de Arte. A venit din Londra să dăruiască un saxofon sopran la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
Gălăţeanul Laurenţiu Pandelescu, care trăieşte de câţiva ani în Londra, s-a întors zilele trecute în oraşul natal pentru a face un gest deosebit de generos faţă de unul dintre talentaţii elevi ai Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galaţi, George Ionuţ Zăgan. I-a dăruit un instrument muzical pe care, la rându-i, l-a primit în dar.

Laurenţiu Pandelescu şi George Ionuţ Zăgan s-au cunoscut în redacţia ziarului "Viaţa liberă", care a avut onoare de a găzdui un gest pe cât de frumos, pe atât de generos. Donaţia unui instrument muzical adus tocmai de la Londra, care i-a aparţinut unei studente chinezoaice, Xi Wang. George, care are 17 ani şi este unul dintre talentaţii elevi ai Liceului de Artă din Galaţi, va avea ocazia să descopere tainele unui nou instrument muzical, un saxofon sopran.

Dar din dar se face rai

Despre gălăţeanul Laurenţiu Pandelescu - primul coşar profesionist modern, cu atestat, care a pus lacăt afacerii şi statutului de patron în Galaţi, şi a plecat să-şi construiască o nouă viaţă în Marea Britanie - aţi mai avut ocazia să citiţi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă". De la munca grea, dar frumoasă în construcţii, Laurenţiu Pandelescu a ajuns asistent recepţie la un hotel pentru studenţi care deserveşte University of London şi, mai mult, este, la rându-i, student în Londra.

"Prin natura serviciului meu sunt în contact direct cu studenţi veniţi din toată lumea să studieze la Londra. Saxofonul sopran pe care vreau să i-l ofer lui George l-am primit cadou. Şi ştiţi vorba aceea românească «dar din dar se face rai»! L-am primit de la una dintre studentele care îşi terminase masterul în Londra, o frumoasă chinezoaică. Cu o zi înainte de plecare, a venit şi mi l-a pus în braţe. Raţiunea a fost pur economică: o costa mai mult transportul decât produsul", ne-a povestit gălăţeanul.

De ce a ales chinezoaica să-i lase lui instrumentul muzical? În semn de preţuire faţă de modul în care gălăţeanul se comportă cu toţi studenţii: "Regulile sunt reguli, dar există o posibilitate de a lăsa un pic de bună ziua… mai ales că e vorba despre nişte copii care doresc să se bucure şi să-şi trăiască această frumoasă perioadă a vieţii, tinereţea!", ne-a explicat Laurenţiu Pandelescu.

E drept, gălăţeanul nostru ar fi putut să valorifice instrumentul muzical. "Am căutat pe internet şi am văzut că un asemenea instrument costă undeva la 400-500 de lire. Aş fi putut să-l vând măcar la jumătate de preţ. Însă aceşti patru ani de Marea Britanie m-au învăţat că, primind de la societate, indiferent pe ce nivel social eşti, este normal să dai înapoi societăţii. Ţi s-a oferit, oferă şi tu mai departe! Am vorbit cu un muzician căruia i-am spus că mă interesează un copil talentat, care studiază la Liceul «Cuclin» şi şi-ar dori un asemenea saxofon, dar părinţii lui nu au puterea materială să-i procure aşa ceva. Nu ştiam că la «Cuclin» se studiază clarinetul, nu şi saxofonul. Pe George acum l-am cunoscut şi sper ca, după ce termină şi Conservatorul, la primul său concert să fim invitaţii lui, cu specificaţia că, dacă e în România, să o invităm şi pe Xi", ne-a spus Laurenţiu Pandelescu.

"E un nou început pentru mine"

Ce reprezintă muzica pentru George Zăgan? "Totul!", ne-a răspuns dintr-o suflare tânărul artist. Pe lângă clarinet, pe care îl studiază din clasa a V-a, ştie să cânte şi la pian. Elev al profesorului Gheorghe Constantinescu, George a participat la multe concursuri: "Am adus premii foarte bune liceului. N-aş putea să fac un top al premiilor, dar m-a marcat destul de mult concursul de la Piatra Neamţ, din a cărui comisie de jurizare a făcut parte profesorul la care eu vreau să merg la Conservatorul din Iaşi. M-a ascultat interpretând o piesă foarte grea, care mi-a ieşit foarte bine. Am luat premiul I şi m-am bucurat foarte mult! Şi ar mai fi şi olimpiada de acum doi ani, unde am luat premiul special al juriului", ne-a povestit George. Este primul artist profesionist din familie, însă are sânge de muzician în vene. Planurile lui sunt să urmeze Conservatorul din Iaşi, apoi un master şi mai departe rămâne de văzut ce-i vor rezerva viaţa şi oportunităţile.

Şi el a fost surprins de cadoul primit şi e gata să-l descopere, cu ajutorul profesorului: "Saxofonul sopran este apropiat de clarinet, dar diferit. E un nou început pentru mine şi sunt curios să-l descopăr. Mulţumesc foarte mult pentru acest instrument şi pentru şansa de a învăţa să cânt la un nou instrument. Nu voi neglija clarinetul, dar sunt dornic să aflu şi secretele saxofonului", ne-a spus George Zăgan.

"Cui îi place muzica"

Odată cu instrumentul cu toate elementele componente, trei lamele neîncepute, trusa de întreţinere, elevul gălăţean George Ionuţ Zăgan a primit şi un bileţel de la Xi Wang, fosta proprietară a saxofonului soprano. Tânăra nu a ştiut la cine va ajunge darul ei, dar a încercat să transmită un mesaj general valabil: "Who likes music. Hope you can enjoy this gift" - "Cui îi place muzica. Sper să te poţi bucura de acest cadou". Cu siguranţă, aşa se va întâmpla!

Citit 5160 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 11:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.