Aniversare la Tecuci. 120 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional ”Spiru Haret”

Aniversare la Tecuci. 120 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional ”Spiru Haret”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Una dintre unităţile de elită a judeţului Galaţi, Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci împlineşte la sfârşitul acestei săptămâni 120 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care elevii şi profesorii au organizat 120 de ore de sărbătoare, prin diferite acţiuni inedite şi de suflet.

Sub ctitorirea lui Dimitrie Petre Anastasiu (cunoscut ca Tache Anastasiu) şi a soţiei acestuia, Elena Anastasiu, unitatea a luat fiinţă în 28 octombrie 1898, ca Şcoala Profesională de fete. Între anii 1900 şi 1936, instituţia a purtat numele ctitorilor ei. În 1956 devine şcoală mixtă, iar în 1974 Liceu de Chimie Industrială. În 1990, capătă titulatura de Liceul Teoretic "Spiru Haret", ca, în 2011, să fie ridicat la rangul de colegiu naţional.  

În perioada 22 - 29 octombrie, au fost programate mai multe evenimente, printre care şi întâlniri cu profesorii pensionari şi cu şefii de promoţie ai colegiului. Liceeni au fost invitaţi să expună la un concurs de eseuri cum se vede instituţia de învăţământ prin ochi de adolescent. Tot pe această temă, a avut loc un flashmob filmat cu drona. Gândurile elevilor  şi profesorilor au fost adunate într-o broşură intitulată "120 de ani de recunoştinţă, 120 de ani de la înfiinţarea şcolii". Una dintre activităţi a fost consacrată prezentării celor 120 de ani de performanţe ale instituţiei. Din programul manifestărilor nu au lipsit expoziţiile, una florală şi una în aer liber, în faţa liceului, nici concursurile atractive, pentru elevi şi profesori deopotrivă: "T-shirtFest CNSH 120: concurs de tricouri aniversare, Escape the room (concurs de cultură generală), concurs de fotografie. S-au mai inclus în program acţiuni de ecologizare şi parada costumelor confecţionate din materiale  reciclabile, un pelerinaj la Mănăstirea Călmăţui (unde sunt înmormântaţi ctitorii CNSH) şi o activitate caritabilă. Artiştii colegiului au ieşit la rampă într-o piesă de teatru - "De ce nu vă pasă de noi" şi într-un amplu spectacol aniversar desfăşurat la Casa de Cultură din Tecuci. Nu au lipsit nici lecţiile demonstrative şi distractive, la fizică  şi chimie, susţinute, de această dată  mai mult de elevi: "Elevul la catedră – profesor pentru o zi" şi "Ucenicul vrăjitor din laboratorul de chimie".

Citit 2514 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2018 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.