Bacalaureatul tehnologic, salutat de directorii liceelor din Galaţi

Bacalaureatul tehnologic, salutat de directorii liceelor din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Despre introducerea bacalaureatului diferenţiat, unul teoretic şi altul tehnologic, se tot vorbeşte de mai bine de 20 de ani, însă ideea nu a fost implementată la noi, deşi în multe state din Europa se aplică cu succes. La câteva zile după reinstalarea la şefia Educaţiei, Ecaterina Andronescu vorbeşte iar de un astfel de bacalaureat, pe care l-a promis şi în mandatele anterioare.

Directorii liceelor tehnologice din Galaţi susţin că ar fi o idee foarte bună, întrucât cei mai mulţi dintre elevii pe care-i au vin cu lacune încă din şcolile generale şi nu reuşesc în cei patru ani de liceu să se ridice la  exigenţele unui examen naţional de bacalaureat. Cadrele didactice susţin că deşi, în prezent, elevii dau subiecte diferite la matematică, de multe ori, în mod nejustificat, problemele pe care le primesc elevii de la liceele tehnologice sunt mai dificile decât cele pentru elevii de la matematică-informatică.

"La noi sunt clase care se formează în toamnă, din elevi care vin fără evaluarea naţională sau din cei corigenţi. Nu ai cum să îi aduci la nivelul unui bacalaureat naţional, când nivelul lor de cunoştinţe este foarte scăzut. Lacunele nu se acoperă aşa uşor. Ei sunt cei care ar trebui să rămână la meseria la care se  pricep. Dar nici să finalizeze liceul cu ideea că nu au luat bacalaureatul nu este bine. Mai ales că mulţi dintre angajatori se cramponează încă de diploma de bacalaureat. Toţi anii de liceu, aceşti copii trăiesc cu stresul că la absolvire vor ieşi cumva pe uşa din spate, pentru că nu vor promova nişte examene care de multe ori sunt mai grele decât pentru elevii de la liceele teoretice", spune Corina Gavrilă, directoarea Liceului de Industrie Alimentară şi Turism "D. Moţoc".

De aceeaşi părere este şi directorul de la Liceul Tehnologic "Traian Vuia" (Auto), profesorul Gelu Homner: "Chiar dacă nu le-ar permite accederea la facultate, bacalaureatul tehnologic e mai mult decât binevenit. Sunt elevi care se descurajează din start că nu vor trece examenul şi renunţă să se mai prezinte. Alţii, deşi vor să se vadă cu diploma, sunt atât de demoralizaţi de acest examen prea greu pentru ei că nici nu mai sunt în stare să se mai pregătească. De multe ori, profesorii de matematică au semnalat că subiectele date la examene nu sunt pentru nivelul acestor elevi, însă nimeni nu pare să ţină cont de asta. Poate odată cu introducerea acestui tip de bacalaureat se va rezolva şi această problemă".

Rămâne de văzut dacă Ecaterina Andronescu se va ţine de cuvânt, mai ales că, în forma despre care vorbeşte acum, bacalaureatul tehnologic ar lipsi universităţile de o parte dintre candidaţi. "Mă tem că vor fi foarte mulţi elevi care ar putea promova un bacalaureat normal, dar care din teamă s-ar plafona la unul tehnologic. Prin urmare, trebuie cântărite foarte bine lucrurile, când se ia o astfel de decizie", susţine un cadru didactic universitar.

Citit 3038 ori Ultima modificare Vineri, 07 Decembrie 2018 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.