Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
3 comentarii

21 de familii din Galaţi, care au copii înscrişi la Şcoala Gimnazială Nr. 15, au primit vizita poliţiştilor locali. Şi asta pentru că minorii nu au mai trecut de ceva timp pe la şcoală, iar numărul absenţelor a crescut simţitor. Un singur elev are în cont peste 180 de absenţe, iar într-o clasă, în doar o lună, s-au adunat 685 de absenţe nemotivate.

Tocmai de aceea, conducerea unităţii de învăţământ a solicitat ajutorul poliţiştilor locali, care, încă de anul trecut, au fost împuterniciţi de primarul municipiului să poată aplica sancţiuni părinţilor sau reprezentanţilor legali ai căror copii nu urmează cursurile învăţământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 şi 1.000 de lei, dar se pot aplica şi sancţiuni cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal. "Poliţia Locală, prin împuternicirea primarului, are atribuţii de a-i sancţiona pe părinţii care, în mod nejustificat, nu îşi trimit copii la şcoală. De asemenea, aceşti părinţi sau tutorii legali pot fi învinuiţi şi de săvârşirea infracţiunii de împiedicare de a frecventa învăţământul obligatoriu, faptă care se poate lăsa cu o condamnare cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă", ne-a explicat Petrică Hahui, directorul Poliţiei Locale Galaţi.
După ce conducerea Şcolii Gimnaziale Nr. 15 a solicitat ajutorul, poliţiştii locali de la Secţia Nr. 1 au mers la toate adresele unde locuiesc elevii ce se află în risc de abandon şcolar. "Sunt elevi care nu au venit la şcoală decât câteva zile. Am mers după ei, i-am înştiinţat, dar nu ne-au băgat în seamă şi am apelat la Poliţia Locală. După ce primesc vizita poliţiştilor vin de două, trei, cinci ori la şcoală şi după aceea se întorc la activităţile pe care le făceau înainte. 90 la sută dintre familii sunt defavorizate şi copii merg la cerşit. Nu îi putem exmatricula, ei rămân repetenţi, pentru că primesc nota 4 sau 2 la purtare, regulamentul zice că pentru fiecare 10 absenţe nemotivate se scade un punct la purtare, rămân repetenţi şi îi avem înscrişi şi anul următor, şi tot aşa până când au vârsta să îi scoatem din documente", ne-a explicat Nicolae Ciocan, reprezentantul Şcolii Nr. 15.
Pentru a veni în sprijinul unităţii de învăţământ, oamenii legii le-au adus la cunoştinţa părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor numărul de absenţe cu care sunt înregistraţi aceştia, prevederile Legii nr. 1/2011 şi obligaţiile părinţilor/tutorilor. În toate cazurile au fost întocmite procese verbale prin care părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor cu absenţe numeroase şi-au luat angajamentul că minorii vor frecventa orele de curs.
În ciuda acestui angajament, copiii tot nu ajung zilnic la ore, părinţii având tot felul de explicaţii. "Eu îl trimit la şcoală, îi dau bani, îi pun pachet, dar el nu se duce" sau "Nu se mai duce la şcoală că râd copiii de el că este obez", sunt doar două dintre zecile de explicaţii găsite de părinţi în faţa poliţiştilor locali.
Oamenii legii vor reveni la adrese, dar, cel mai probabil, copii tot nu vor ajunge la şcoală. "Se înscriu la "A doua şansă", dar nici acolo nu frecventează cursurile", a conchis reprezentantul Şcolii Nr. 15.

Citit 2164 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 16:43

3 comentarii

 • postat de scoala va aduce viitor Miercuri, 05 Decembrie 2018 19:22 89.137.137.*** Link la comentariu
  2
  5

  Cei care chiulesc si nu se duc la scoala nu vor invata nimic si nu vor avea nicio meserie si nu vor stii nimic sa faca si nu ii vor angaja nimeni daca nu stiu ce sa faca, de aceea trebuie sa mergeti la scoala ca sa va puteti angaja si sa aveti banii vostrii si sa nu cadeti prada drogurilor sau sa ajungeti in puscariile pline de gandaci, frig, mancare ca la porci.

  Raportează
 • postat de Corbul si cioroiul Miercuri, 05 Decembrie 2018 19:00 108.245.201.*** Link la comentariu
  2
  4

  Nu ar trebui sa mai primeasca ajutoare sociale sau alocatie , si amenzi la greau cu puscarie pt parinti daca nu au grija de copii sai trimita la scoala ....Opriti parazitismul , nici o societate nu are nevoie de asemenea elemente ...
  Statul roman nu-i prea pasa ......

  Raportează
 • postat de ariciul Miercuri, 05 Decembrie 2018 09:08 90.95.114.*** Link la comentariu
  3
  13

  ****** cei mai puturosi si mai prosti ,care inca mai cred ,ca aia de muncesc sunt fraieri iar ei jegosi, flamanzi umbland aiurea sunt ....smecheri.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.