România şi Italia, cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Colocviu internaţional de Centenar, la final

România şi Italia, cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Colocviu internaţional de Centenar, la final
La dezbateri au participat reprezentanţi ai unor prestigioase instituţii de învăţământ superior, de cercetare şi cultură, din România şi Italia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, prin Centrul de Studii Internaţionale şi Drepturile Omului din cadrul Institutului de Studii Internaţionale şi Justiţie Penală, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice şi Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, a organizat, în zilele de 22 şi 23 noiembrie, Colocviul internaţional "România şi Italia. Cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Memorie şi identitate în dialogul româno-italian: spaţii simbolice, aspecte juridice, istorice şi filosofice".

La dezbateri au participat reprezentanţi ai unor prestigioase instituţii de învăţământ superior, de cercetare şi cultură, din România şi Italia: Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Associazione degli Studiosi di Diritto Internazionale ed Europeodin Roma, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia,  Accademia di Romania din Roma şi Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi.

Organizatorii au celebrat Centenarul Marii Uniri prin analiza unor aspecte determinante din evoluţia relaţiilor româno-italiene, insistând pe două domenii majore de colaborare bilaterală: cel juridic, întrucât cele două naţiuni împărtăşesc o milenară istorie comună, începând cu moştenirea Antichităţii prin dreptul roman şi tradiţia lui jus commune, iar în ultimele secole formarea sistemului juridic românesc şi identitatea sa europeană actuală s-au bucurat de un puternic aport conceptual derivat din dreptul modern italian şi cel istorico-filosofic, vizând interferenţele politice, culturale, artistice sau economice italo-române.

Mesaje de Centenar

La ceremonia de încheiere a colocviului, care a avut loc în holul universităţii, au prezentat mesaje prilejuite de celebrarea Centenarului Marii Uniri domnul Adrian Grosaru, deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii Italienilor din România, Excelenţa Sa, domnul Ambasador prof. univ. dr. Ion Anghel şi prof. univ. dr. Cristian Luca, director ad-interim al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, venind în susţinerea demersului ştiinţific, într-o atmosferă de o înaltă sensibilitate artistică creată de corul şi orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" din Galaţi. Profesorul dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, a remarcat în discursul de deschidere la acest eveniment faptul că ceremonia încununează toate activităţile dedicate Centenarului de-a lungul anului 2018 organizate de universitate cu studenţi şi cadre didactice şi vine să afirme relaţia pe care această instituţie de învăţământ o are cu Republica Moldova, în planul cercetării, educaţiei şi promovării culturale.

Dezbateri româno-italiene

Evenimentul academic vine în continuarea unui alt colocviu, desfăşurat la Roma în zilele de 26 şi 27 octombrie 2018, la sediul Fundaţiei "Ugo Spirito e Renzo de Felice", sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Republica Italiană. În urma acestui şir de manifestări au fost concretizate sau lărgite acorduri instituţionale cu universităţi italiene din Pescara şi Salerno. Fundaţia sus-menţionată şi-a anunţat intenţia de a pune la dispoziţia doctoranzilor sau cercetătorilor din România toată infrastructura de cercetare pe care o deţine, în baza unui acord de colaborare ştiinţifică încheiat cu Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

În planul cercetării, această serie de colocvii s-a concretizat cu un volum de mare calitate ştiinţifică, publicat la Editura internaţională "Aracne editrice", intitulat "Romania e Italia. La cultura della memoria condivisa degli ultimi cento anni", la care au contribuit alături de cercetători români specializaţi şi cercetători italieni recunoscuţi care studiază şi predau istoria României în universităţile italiene.

Citit 1002 ori Ultima modificare Luni, 10 Decembrie 2018 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.